11.3 C
Serres

Ψώνια σε μαγαζιά: Ποια ρούχα δεν πρέπει να δοκιμάζουμε – Νέοι κανόνες

Date:

Αλλάζουν όλα όσα γνωρίζαμε στα καταστήματα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής

 

 

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου η Ελλάδα μπαίνει στην επόμενη φάση της «μάχης» με τον κορωνοϊό με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, η άρση θα γίνει σε επτά στάδια από τη Δευτέρα 4 Μαΐου.

Στο πρώτο στάδιο που τοποθετείται στις 4 Μαΐου ανοίγουν βιβλιοπωλεία, οπτικά, καταστήματα με αθλητικό εξοπλισμό, πώλησης φυτών, αγορές καταναλωτών, καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ. Παράλληλα απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών. Επίσης επανεκκινούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Τα καταστήματα θα ανοίγουν στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα.

 

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας, ενώ η προσέλευση των πελατών θα γίνεται αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής. Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα.

Στο δεύτερο στάδιο από τις 11 Μαΐου θα λειτουργήσει πλήρως το λιανεμπόριο, ενώ επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη και επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών, με μάσκες και γάντια.

Τι να προσέχουμε όταν κάνουμε ψώνια ή όταν πηγαίνουμε κομμωτήριο

 

«Nέα κανονικότητα», νέοι κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να τηρούνται με συνέπεια και ατομική ευθύνη, επισημαίνουν οι ειδικοί. Χρειάζεται μια προεργασία για να συνηθίσουμε τις νέες οδηγίες που θα συνοδεύουν την καθημερινότητά μας στην «μετά-κορονοϊό» εποχή, μέχρι αυτές να γίνουν ρουτίνα, τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Αθήνας-Πειραιά ( ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη. Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική, το αντισηπτικό δεν πρέπει να λείπει από καμία τσάντα και η φυσική απόσταση είναι οι νέες μας συνήθειες.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ προτείνει τις απλές μάσκες με τα λάστιχα που τα περνάμε πίσω από τα αυτιά διότι όπως λέει, είναι εύχρηστες και όχι αυτές που δένονται πίσω στο κεφάλι. Όσον αφορά τη θερμομέτρηση τονίζει ότι δεν μας δίνει 100% ασφάλεια διότι κάποιος μπορεί να είναι φορέας και να μην έχει κανένα σύμπτωμα.

Η κ. Παγώνη εξηγεί τους κανόνες, που θα πρέπει να εφαρμόζουμε σε κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, μικρά καταστήματα.






Μικρά μαγαζιά: Αποφεύγουμε δοκιμή ρούχων που περνούν από το κεφάλι

 

Η απόσταση και η χρήση μάσκας τηρούνται και στα μικρά μαγαζιά που ανοίγουν από Δευτέρα. Ένα με δύο άτομα μέσα στο κατάστημα με μάσκα, βγαίνει ένας και μπαίνει ο επόμενος, λέει η κ. Παγώνη. Σχετικά με τη δοκιμή ρούχων αναφέρει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ό,τι περνάει από το κεφάλι καλό είναι να μην το δοκιμάζουμε και όσο για τα υπόλοιπα να αποφεύγουμε τις πολλές δοκιμές και όταν πάμε σπίτι τα πλένουμε και κάνουμε μπάνιο.

Κομμωτήρια: Προσοχή στο σεσουάρ – Πάντα ανοιχτές πόρτες

 

Πελάτες και εργαζόμενοι φοράνε υποχρεωτικά μάσκα. Επιπλέον, απαραίτητο μέτρο είναι η τήρηση των αποστάσεων μέσα στο κομμωτήριο, δηλαδή οι καρέκλες δεν θα είναι όπως ήταν παλιά, δίπλα- δίπλα. Θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον ένα μέτρο. Αν το κομμωτήριο είναι μεγάλο θα μπαίνουν μέσα τρία με τέσσερα άτομα και μαζί με τους εργαζόμενους δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα έξι με επτά άτομα. Στα μικρά κομμωτήρια θα μπαίνουν μέχρι δύο πελάτες.

Παράθυρα και πόρτες θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά για να δημιουργείται ρεύμα και το κλιματιστικά θα πρέπει να είναι κλειστό. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο στέγνωμα με το πιστολάκι, διότι γίνεται περιστροφή αέρα, γι αυτό είναι απαραίτητο οι πόρτες και τα παράθυρα να είναι ανοιχτά ώστε να υπάρχει αλλαγή αέρα. Δεν χρησιμοποιούμε σεσουάρ, διότι είναι κλειστά και μέσα γίνεται περιστροφή αέρα.

Οπωσδήποτε οι εργαζόμενοι στο κομμωτήριο θα πρέπει να φοράνε γάντια που θα αλλάζουν ανά πελάτη. Δεδομένη είναι η αλλαγή ρόμπας και πετσέτας. Η κ. Παγώνη μάλιστα προτείνει να αφήσουμε να περάσει λίγο διάστημα ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός και μετά να κλείσουμε το ραντεβού μας.

Κέντρα αισθητικής

 

Οι αποστάσεις είναι ένα μέτρο που θα μας συνοδεύει παντού, στη νέα καθημερινότητά μας. Και στα κέντρα αισθητικής θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου, πελάτες και εργαζόμενοι να φοράνε οπωσδήποτε μάσκα. Η κ. Παγώνη προτείνει μάλιστα να μπουν διαχωριστικά και θεωρεί δεδομένη την απολύμανση των κεφαλών των μηχανημάτων μετά από κάθε πελάτη.

 

Πηγή typosthes.gr

ΕλλάδαΨώνια σε μαγαζιά: Ποια ρούχα δεν πρέπει να δοκιμάζουμε – Νέοι κανόνες

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Βραβείο στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος για τη συμβολή του στον καταδυτικό τουρισμό

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και ο πρύτανης, καθηγητής...

Ψηφιακά από σήμερα η ακινησία οχημάτων λόγω κλοπής καθώς και θανάτου του ιδιοκτήτη

Ψηφιακά και χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση άδειας και...

Ψηφιακά από σήμερα η ακινησία οχημάτων λόγω κλοπής καθώς και θανάτου του ιδιοκτήτη

Ψηφιακά και χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση άδειας και...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα