22.1 C
Serres

ΠτΔ για τη σφαγή των Καλαβρύτων: «Θυμόμαστε, σημαίνει φράζουμε τον δρόμο σε παρόμοιες θηριωδίες»

Date:

«Παραμένουμε σταθεροί στην πάγια διεκδίκησή μας για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από το Γερμανικό Κράτος, μέχρι το δίκαιο αυτό αίτημα να ικανοποιηθεί», τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή τη μαύρη επέτειο της σφαγής των Καλαβρύτων στις 13 Δεκεμβρίου 1943, ένα από τα αποτρόπαια εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Με ανάρτησή της στο facebook, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει: «Τιμώντας και σήμερα εκείνη την αποφράδα ημέρα και τα μαρτυρικά θύματα της ανείπωτης αυτής αγριότητας, δεν αναμηρυκάζουμε το ιστορικό γεγονός, αλλά το σημασιοδοτούμε μέσα στα συμφραζόμενα του παρόντος μας».

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι «αναλαμβάνουμε την ευθύνη της επαγρύπνησης απέναντι στο κακό, την υπολογισμένη σκληρότητα, το μίσος και τον φανατισμό που γεννούν οι απάνθρωπες ιδεολογίες» και επισημαίνει ότι «Θυμόμαστε, σημαίνει φράζουμε τον δρόμο σε παρόμοιες θηριωδίες».

Ακολουθεί η ανάρτηση της κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο facebook:

«Τετρακόσιοι σαράντα ένας άνδρες και αγόρια άνω των δεκατριών ετών εκτελέστηκαν. Μόνο δεκατρείς επέζησαν. Στη Ράχη του Καπή, τον λόφο πάνω από τα Καλάβρυτα που έγινε τόπος του μαρτυρίου, μέρες ξερνούσε αίμα το χώμα. Το μεγαλοχώρι του Χελμού παραδόθηκε στις φλόγες. Το σχολείο όπου κρατούνταν τα γυναικόπαιδα πυρπολήθηκε. Είκοσι επτά γειτονικοί οικισμοί καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν. Καπνισμένα ερείπια παντού. Πάνδημος θρήνος.
Από τη σφαγή των Καλαβρύτων, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, ένα από τα αποτρόπαια εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας, σχεδιασμένη ως αντίποινα για την εκτέλεση 77 Γερμανών που είχαν συλληφθεί αιχμάλωτοι μετά τη μάχη της Κερπινής, δύο μήνες νωρίτερα, έχουν περάσει 78 χρόνια – και η πληγή παραμένει νωπή.

Και η μνήμη. Μια μνήμη που πάγωσε τον χρόνο για όσους έχασαν αγαπημένους, όσους έζησαν τον τρόμο και την ερήμωση. Και ταυτόχρονα μια μνήμη που βαραίνει πάνω σε όλους μας σαν ηθική υποθήκη. Τιμώντας και σήμερα εκείνη την αποφράδα ημέρα και τα μαρτυρικά θύματα της ανείπωτης αυτής αγριότητας, δεν αναμηρυκάζουμε το ιστορικό γεγονός, αλλά το σημασιοδοτούμε μέσα στα συμφραζόμενα του παρόντος μας. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της επαγρύπνησης απέναντι στο κακό, την υπολογισμένη σκληρότητα, το μίσος και τον φανατισμό που γεννούν οι απάνθρωπες ιδεολογίες. Θυμόμαστε, σημαίνει φράζουμε τον δρόμο σε παρόμοιες θηριωδίες. Και βέβαια, παραμένουμε σταθεροί στην πάγια διεκδίκησή μας για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από το Γερμανικό Κράτος, μέχρι το δίκαιο αυτό αίτημα να ικανοποιηθεί».

Πηγή ΑΠΕ

ΠολιτικήΠτΔ για τη σφαγή των Καλαβρύτων: «Θυμόμαστε, σημαίνει φράζουμε τον δρόμο σε...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Γ. Οικονόμου: Απαιτείται μέγιστη υπευθυνότητα – Το μείζον τώρα είναι να ολοκληρωθεί η πλήρης διερεύνησή του

«Το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, μετά το λανθασμένο χειρισμό...

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης να κλείσει τη βάνα του οχετού, πριν πνιγεί μέσα του ο ίδιος

«Οι στοχευμένες "διαρροές" του προπαγανδιστικού μηχανισμού της ΝΔ για...

Ν. Ανδρουλάκης: Αποκλειστικά υπεύθυνος για αυτή την κατάντια ο κ. Μητσοτάκης – Nα έλθουν όλα στο φως

«Τρεις μέρες μετά την αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε...

Β. Κικίλιας: Τα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό στηρίζουν τους Έλληνες πολίτες

"Φέτος ο τουρισμός φανέρωσε ότι αποτελεί όντως τη «βαριά...