Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ/ΕΜΚ, το οποίο και θα ισχύει από σήμερα το απόγευμα 1η Αυγούστου μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής 2 Αυγούστου 2020.   Η Αυτοτελής ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ/ΕΜΚ, το οποίο και θα ισχύει από σήμερα το απόγευμα 1η Αυγούστου μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής 2 Αυγούστου 2020.

 

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε κατάσταση ετοιμότητας- επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ).

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού:

Μεταβολή του καιρού προβλέπεται από το απόγευμα του Σαββάτου (01-08-2020) μέχρι το απόγευμα της Κυριακής (02-08-2020).

Κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους και πιθανόν από χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν:

1. Από τις νυχτερινές ώρες του Σαββάτου (01-08-2020) μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (02-08-2020) στη Μακεδονία (κυρίως στην κεντρική), τις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία και τη βόρεια Εύβοια.

2. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της Κυριακής (02-08-2020) στην Πελοπόννησο.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση το Σάββατο (01-08-2020) στη βόρεια Ελλάδα και την Κυριακή (02-08-2020) σε όλη την ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο.

Παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

 

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:

  • Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (ιρλανδικές διαβάσεις).

 

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

 

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

  • Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (γλάστρες, σπασμένα τζάμια κτλ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια)

 

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Advertisement
Family Kitchen

• Να έχουν το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.

• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.

• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

• Να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ευλογιά προβάτων: Πάνω από 472 χιλ. οι απώλειες ζώων - Στις πρώτες θέσεις κρουσμάτων ο νομός Σερρών - video

23/01/26 9:27 μμ

Ευλογιά προβάτων: Πάνω από 472 χιλ. οι απώλειες ζώων – Στις πρώτες θέσεις κρουσμάτων ο νομός Σερρών – video

Στ. Αγγελούδης: Τοπόσημο παγκόσμιας εμβέλειας με εκπαιδευτικό χαρακτήρα το Μουσείο Ολοκαυτώματος

23/01/26 9:24 μμ

Στ. Αγγελούδης: Τοπόσημο παγκόσμιας εμβέλειας με εκπαιδευτικό χαρακτήρα το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Ασυδοσία: Το κυνήγι της περιουσίας - Όταν τα funds παίζουν μόνα τους, οι Έλληνες δανειολήπτες χάνουν, κερδίζουν οι τράπεζες - video

23/01/26 9:17 μμ

Ασυδοσία: Το κυνήγι της περιουσίας – Όταν τα funds παίζουν μόνα τους, οι Έλληνες δανειολήπτες χάνουν, κερδίζουν οι τράπεζες – video

ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ: Ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής και ριπών ανέμου σε πολλές περιοχές της Αττικής από την πρόσφατη κακοκαιρία

23/01/26 9:11 μμ

ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ: Ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής και ριπών ανέμου σε πολλές περιοχές της Αττικής από την πρόσφατη κακοκαιρία

Βιβλίο με το τελευταίο γραπτό κείμενο του Χέμινγουεϊ παραδόθηκε στο Μουσείο Νόμπελ

23/01/26 9:04 μμ

Βιβλίο με το τελευταίο γραπτό κείμενο του Χέμινγουεϊ παραδόθηκε στο Μουσείο Νόμπελ

Δήμος Σερρών: Εκδήλωση για την αποτελεσματική επικοινωνία,τις τεχνικές διαπραγματεύσεις και τη διαχείριση θυμού

23/01/26 8:58 μμ

Δήμος Σερρών: Εκδήλωση για την αποτελεσματική επικοινωνία, τις τεχνικές διαπραγματεύσεις και τη διαχείριση θυμού

Επιστήμονες επινοούν καινοτόμο τρόπο για την παρακολούθηση των διαστημικών σκουπιδιών

23/01/26 8:56 μμ

Επιστήμονες επινοούν καινοτόμο τρόπο για την παρακολούθηση των διαστημικών σκουπιδιών

ΔΕΗ: Ιδρυτικό μέλος στη διεθνή «Συμμαχία για τις Βιώσιμες Προμήθειες» του U.N. Global Compact

23/01/26 8:53 μμ

ΔΕΗ: Ιδρυτικό μέλος στη διεθνή «Συμμαχία για τις Βιώσιμες Προμήθειες» του U.N. Global Compact

Νάουσα: Μέσα στον Απρίλιο η έναρξη κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου

23/01/26 8:47 μμ

Νάουσα: Μέσα στον Απρίλιο η έναρξη κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου

Παπασταύρου: Η Ελλάδα συνιστά έναν σταθερό, ενεργειακό κόμβο μεταξύ Ανατολής και Δύσης

23/01/26 8:46 μμ

Στ.Παπασταύρου: Η Ελλάδα συνιστά έναν σταθερό, ενεργειακό κόμβο μεταξύ Ανατολής και Δύσης

Ηράκλειο: Εξοπλισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής σε δημοτικά σχολεία

23/01/26 8:42 μμ

Ηράκλειο: Εξοπλισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής σε δημοτικά σχολεία

Προθεσμία έως 31 Ιανουαρίου για τροποποιήσεις στο Ε9 - Video

23/01/26 8:49 μμ

Προθεσμία έως 31 Ιανουαρίου για τροποποιήσεις στο Ε9 – Video