Σε 27 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα. Από αυτές, σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι 21 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ ... Περισσότερα

Πυροσβεστική: 27 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες - Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Β. Αιγαίο

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Σε 27 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα. Από αυτές, σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι 21 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη  έξι.

Advertisement
 

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Τέλος η πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς και σε περιφερειακές ενότητες των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

    * Περιφέρεια Αττικής

    * Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

    * Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

    * Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας).

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε εφαρμογή τίθεται το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Advertisement

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Παράλληλα η πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελληνικό: 17.000 ενδιαφερόμενοι αγοραστές από 110 χώρες - Ποιοι αγοράζουν και γιατί

03/10/25 8:11 πμ

Ελληνικό: 17.000 ενδιαφερόμενοι αγοραστές από 110 χώρες – Ποιοι αγοράζουν και γιατί

03/10/25 8:03 πμ

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας σήμερα

Επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο του Μονάχου - Είχε κλείσει τη νύχτα λόγω drones

03/10/25 7:56 πμ

Επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο του Μονάχου – Είχε κλείσει τη νύχτα λόγω drones

Εύκολη τούρτα με μους σοκολάτας χωρίς ψήσιμο

03/10/25 12:13 πμ

Εύκολη τούρτα με μους σοκολάτας χωρίς ψήσιμο

Η Τσέλιε «έσπασε» το αήττητο της ΑΕΚ

03/10/25 12:10 πμ

Η Τσέλιε «έσπασε» το αήττητο της ΑΕΚ

Η Θέλτα «ανέτρεψε» τον ΠΑΟΚ, 3-1 στο Βίγκο

03/10/25 8:05 πμ

Η Θέλτα «ανέτρεψε» τον ΠΑΟΚ, 3-1 στο Βίγκο

Κορυφαίο αεροδρόμιο στον κόσμο το "Ελ.Βενιζέλος", με την ψήφο των αεροπορικών εταιρειών

03/10/25 12:01 πμ

Κορυφαίο αεροδρόμιο στον κόσμο το “Ελ.Βενιζέλος”, με την ψήφο των αεροπορικών εταιρειών

Φενγκ Σούι: Πού πρέπει και πού δεν πρέπει να βάζουμε φωτογραφίες στο σπίτι

02/10/25 11:54 μμ

Φενγκ Σούι: Πού πρέπει και πού δεν πρέπει να βάζουμε φωτογραφίες στο σπίτι

Αριθμολογία: Αν έχεις γεννηθεί σε αυτές τις 4 ημερομηνίες, έχεις σπάνια ενσυναίσθηση

02/10/25 11:50 μμ

Αριθμολογία: Αν έχεις γεννηθεί σε αυτές τις 4 ημερομηνίες, έχεις σπάνια ενσυναίσθηση

Ονόματα κρατουμένων και ιστορίες της Εθνικής Αντίστασης στους τοίχους Δημοτικού Σχολείου

03/10/25 8:04 πμ

Ονόματα κρατουμένων και ιστορίες της Εθνικής Αντίστασης στους τοίχους Δημοτικού Σχολείου

Μήνυμα 112 σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική – Προειδοποίηση για ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες

02/10/25 11:21 μμ

Μήνυμα 112 σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική – Προειδοποίηση για ισχυρές βροχές και καταιγίδες

02/10/25 10:39 μμ

Βέφα Αλεξιάδου: Αποκαλύψεις για την υπόλοιπη περιουσία της