Μπορεί ένας κάδος να κάνει μόνος του ανακύκλωση; Φυσικά, απαντά η τετραμελής ομάδα που δημιούργησε τον «έξυπνο» κάδο και κέρδισε το δεύτερο βραβείο στον 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας της ΚΕΔΕ.   ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Μπορεί ένας κάδος να κάνει μόνος του ανακύκλωση; Φυσικά, απαντά η τετραμελής ομάδα που δημιούργησε τον «έξυπνο» κάδο και κέρδισε το δεύτερο βραβείο στον 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας της ΚΕΔΕ.

 

 

Ο Βύρων Βασιλειάδης, Κώστας Κάβουρας, ο Σωτήρης Κάβουρας κι ο Γιάννης Λίτσιος είναι οι εμπνευστές του SMART.

 

Όπως δηλώνει ο κ. Βασιλειάδης «ο “έξυπνος” κάδος αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαλογής και διαχείρισης ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη, καινούργια μέθοδο, η οποία επικεντρώνεται στην πηγή. Δηλαδή τα διάφορα στάδια ανακύκλωσης πρέπει να διαχωριστούν από την πρώτη στιγμή κι όχι στο εργοστάσιο. Εμείς θελήσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα της ανακύκλωσης, διότι έχουμε διαπιστώσει ότι γίνεται με λάθος και καθόλου αποδοτικό τρόπο. Εξάλλου, η βελτίωση της διαχείρισης των απορριμμάτων μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, το κλίμα, την ανθρώπινη υγείας και την οικονομία».

 

Το «Smart» αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαλογής και διαχείρισης ανακυκλώσιμων απορριμμάτων με τις εξής δυνατότητες:

 

Διαλογή στην πηγή. Με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης ο «έξυπνος» κάδος αντιλαμβάνεται το υλικό του ανακυκλώσιμου απορρίμματος (γυαλί, πλαστικό, μέταλλο) και με μηχανική κίνηση το απορρίπτει ή το συλλέγει στον αντίστοιχο κάδο. Απορρίμματα που δεν συγκαταλέγονται στα παραπάνω απορρίπτονται ως σύμμεικτα σε ξεχωριστό κάδο.
Έλεγχος πληρότητας των κάδων συλλογής. Με την χρήση αισθητήρα τύπου SONAR, η συσκευή μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία κάθε κάδου σε ένα κέντρο ελέγχου.

Ανταποδοτικά οφέλη. Με χρήση αισθητήρα η συσκευή μπορεί να καταγράψει τον χρήστη που χρησιμοποίησε το σύστημα πιστώνοντάς του πόντους ανακύκλωσης. Οι προσωπικοί η εταιρικοί πόντοι που κερδίζονται μπορούν να αξιοποιηθούν ως κριτήριο για ανταποδοτικά οφέλη όπως για παράδειγμα, μείωση δημοτικών τελών, εκπτώσεις στην τοπική αγορά κτλ.
Παράλληλα, υπάρχουν και τρία επιμέρους υποσυστήματα: πρώτον το σύστημα βελτιστοποίησης δρομολογίων. Η διαμόρφωση των δρομολογίων γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγονται άσκοπες στάσεις σε κάδους που δεν είναι επαρκώς γεμάτοι ή και να ξεκινούν έκτακτα δρομολόγια σε περιπτώσεις που γέμισαν και απειλείται υπερχείλιση. Δεύτερον, σύστημα διαχείρισης κάδων.

 

Κάθε εξουσιοδοτημένος εργαζόμενος με τη χρήση του συστήματος μπορεί να έχει την πλήρη εποπτεία της διαχείρισης και τέλος σύστημα εντοπισμού του «έξυπνου» κάδου.

 

Μέσω συγκεκριμένου συστήματος ο χρήστης μπορεί να εντοπίσει στον χάρτη τη θέση των κοντινότερων κάδων, να ενημερωθεί για τους πόντους του και δυνητικά ανταποδοτικά οφέλη από αυτούς.

 

«Τα υποσυστήματα αυτά είναι διαθέσιμα και ως εφαρμογή στο διαδίκτυο και στο κινητό» συμπληρώνει ο κ. Βασιλειάδης και τονίζει ότι «ο μηχανισμός αυτός προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε μέγεθος κάδου οπότε εκτός από τη δημόσια χρήση (σε πάρκα, σε πλατείες, στο δρόμο ή σε εταιρείες, επιχειρήσεις, σε εστιατόρια) στο μέλλον μπορεί να γίνει και οικιακή χρήση με τον κάδο σε κάθε σπίτι.

 

Advertisement
MEGA

Αυτό που βοηθά είναι το σύστημά μας με τον “έξυπνο” κάδο είναι ότι διασφαλίζει ότι όλος ο όγκος σκουπιδιών προς ανακύκλωση θα χρησιμοποιηθεί. Μέχρι τώρα ακόμη και αν οι πολίτες είναι συνειδητοποιημένοι και ρίχνουν σκουπίδια προς ανακύκλωση αν κάποιος κάνει ένα λάθος και ρίξει τρόφιμα ή κάτι που θα μολύνει όλον τον κάδο, τότε αυτός θα καταλήξει στον ΧΥΤΑ κι όχι στο εργοστάσιο ανακύκλωσης».

 

Άρα, συμπληρώνει ο κ. Βασιλειάδης, «με το δικό μας σύστημα από την πρώτη στιγμή διαχωρίζονται τα σκουπίδια και άρα είναι καθαρά και οδηγούνται όλα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης».

 

 

Όσον αφορά το βραβείο των 4.000 ευρώ «θα τα επενδύσουμε στο νέο μας εγχείρημα και τη νεοσύστατη επιχείρηση, start up, που θα ιδρύσουμε για να προωθήσουμε το προϊόν μας. Τα χρήματα θα δοθούν αποκλειστικά για την ανάπτυξη αυτού του ειδικού κάδου».

 

Ήδη, η ομάδα του SMART βρίσκεται σε συνεννόηση με διάφορους δήμους στην Αττικής ώστε ο «έξυπνος» κάδος να ενταχθεί σε κάποιοι πιλοτικό πρόγραμμα.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης

03/04/26 12:53 μμ

Η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης

Γιώργος Καπουτζίδης: «Ο σύντροφός μου είναι ο ωραιότερος Έλληνας»

03/04/26 12:47 μμ

Γιώργος Καπουτζίδης: «Ο σύντροφός μου είναι ο ωραιότερος Έλληνας»

«Ας μην τα πάρει το ποτάμι!»- Δράση καθαρισμού από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ

03/04/26 12:36 μμ

«Ας μην τα πάρει το ποτάμι!»- Δράση καθαρισμού από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ

Βουλή: Ν/σ Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, Ταμείο Εκσυγχρονισμού- Κατατέθηκε τροπολογία μεταξύ άλλων για παράταση του ΜΙΔΑΣ – Μέτρα αντιμετώπισης του αφθώδους πυρετού και για τη Λέσβο

03/04/26 12:30 μμ

Βουλή: Ν/σ Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, Ταμείο Εκσυγχρονισμού- Κατατέθηκε τροπολογία μεταξύ άλλων για παράταση του ΜΙΔΑΣ – Μέτρα αντιμετώπισης του αφθώδους πυρετού και για τη Λέσβο

03/04/26 12:27 μμ

Αγωνία στους Λέικερς για τον τραυματισμό του Ντόντσιτς

Πρωτοποριακή επέμβαση καρδιάς στην Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ»

03/04/26 12:16 μμ

Πρωτοποριακή επέμβαση καρδιάς στην Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ»

«Καλωδιώνονται» Σαντορίνη, Θηρασιά και τα νησάκια των Καμμένων για την έγκαιρη ανίχνευση σεισμικής δραστηριότητας

03/04/26 12:12 μμ

«Καλωδιώνονται» Σαντορίνη, Θηρασιά και τα νησάκια των Καμμένων για την έγκαιρη ανίχνευση σεισμικής δραστηριότητας

Επιθεώρηση Εργασίας: Μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, η καταβολή του δώρου Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα

03/04/26 12:07 μμ

Επιθεώρηση Εργασίας: Μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, η καταβολή του δώρου Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα

Σαρωτικοί οι Θάντερ επί των Λέικερς

03/04/26 12:08 μμ

Σαρωτικοί οι Θάντερ επί των Λέικερς

Γεφυρώνοντας υγροτόπους, ανθρώπους και πολιτικές - Το έργο RIWET στην Ελλάδα

03/04/26 12:06 μμ

Γεφυρώνοντας υγροτόπους, ανθρώπους και πολιτικές – Το έργο RIWET στην Ελλάδα

Μπαρτσελόνα: Ο γιος του Πάτρικ Κλάιφερτ υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο

03/04/26 12:04 μμ

Μπαρτσελόνα: Ο γιος του Πάτρικ Κλάιφερτ υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο

Ο Ντε Τσέρμπι θέλει τον Λοκατέλι στην Τότεναμ

03/04/26 12:02 μμ

Ο Ντε Τσέρμπι θέλει τον Λοκατέλι στην Τότεναμ