Εικόνα απόλυτης καταστροφής αντίκρισαν πρόσφατα εκπαιδευτικοί του νηπιαγωγείου, που λειτουργεί από το 2003 στον οικισμό ρομά “Αγία Σοφία” του δήμου Δέλτα και αποτελεί την τελευταία εναπομείνασα κρατική δομή στον χώρο. ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Εικόνα απόλυτης καταστροφής αντίκρισαν πρόσφατα εκπαιδευτικοί του νηπιαγωγείου, που λειτουργεί από το 2003 στον οικισμό ρομά “Αγία Σοφία” του δήμου Δέλτα και αποτελεί την τελευταία εναπομείνασα κρατική δομή στον χώρο.

 

Η λειτουργία του νηπιαγωγείου ανεστάλη μετά τις πασχαλινές διακοπές.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη του, Ροδή Καβούνη, στις 2 Μαΐου οι δασκάλες βρέθηκαν μπροστά σε ένα κατεστραμμένο κτίριο- λυόμενο, χωρίς καν κουφώματα, παράθυρα και πόρτα!

 

 

 

Advertisement
MEGA

 

 

“Άγνωστοι μπήκαν μέσα, έριξαν κάτω τις βιβλιοθήκες, σκόρπισαν όλα τα χαρτιά, κατέστρεψαν τις αίθουσες, ενώ όλα τα καρεκλάκια-ζωάκια εξαφανίστηκαν, όπως και τα παγκάκια. Εφόσον δεν είχε πόρτα, όποιος ήθελε, όποτε ήθελε έμπαινε μέσα και έπαιρνε ό,τι ήθελε. Όταν άνοιξαν τα σχολεία μετά τις γιορτές, μαζεύτηκαν μάνες και οι συναδέλφισσες και συμμάζεψαν και καθάρισαν, χωρίς όμως αυτό να μπορεί να διατηρηθεί, γιατί το σχολείο είναι ένα ανοιχτό κουρέλι” περιέγραψε την κατάσταση η κ.Καβούνη. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι δασκάλες παραμένουν στη θέση τους καθημερινά, χωρίς πόσιμο νερό, χωρίς τουαλέτα (γιατί δεν υπάρχουν τα πιεστικά μηχανήματα που είναι ο μόνος τρόπος για να έχει νερό το σχολείο), “καθισμένες σε δυο μικρά καρεκλάκια, κρατώντας τις Θερμοπύλες”.
“Συζητούν με τον κόσμο, δέχονται αιτήσεις για νέες εγγραφές, για βεβαιώσεις φοίτησης για εγγραφή στο δημοτικό ή το ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), διατηρούν και εμπλουτίζουν την επαφή με τους γονείς, προσθέτουν αξία στο κουρελιασμένο σχολείο” λέει η κ.Καβούνη διευκρινίζοντας ότι η ίδια, λόγω προβλήματος υγείας, είναι αναγκασμένη να βρίσκεται στο σπίτι της απ΄ όπου όμως, κάνει όλη τη διοικητική δουλειά του σχολείου.
Η αστυνομία και η σήμανση έχει ήδη επιληφθεί του γεγονότος, για το οποίο έχουν ενημερωθεί και ο δήμος Δέλτα και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες.
“Έχει γίνει αυτοψία, όμως πρέπει να κινηθούν τάχιστα για τον Σεπτέμβριο. Είναι τουλάχιστον αστειότητα τον 21ο αιώνα σε μια χώρα του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε. να συζητάμε ακόμα για την εκπαίδευση των παιδιών ρομά, ή να χειροκροτάμε όταν υπάρχουν κάποιοι/ες από την συγκεκριμένη ομάδα που ακολουθούν όλη την εκπαιδευτική διαδικασία…” σημειώνει.
Κληθείς να σχολιάσει τις καταστροφές στο σχολείο, που έχουν οδηγήσει στο κλείσιμό του, ο εκπρόσωπος των ρομά στον οικισμό, Παναγιώτης Σαμπάνης, αποκάλυψε ότι λίγες μέρες πριν, κλιμάκιο της πολεοδομίας είχε μεταβεί στο σημείο βεβαιώνοντας πολεοδομικές παραβάσεις. “Ήρθαν προεκλογικά και μοίρασαν πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ” είπε ο κ.Σαμπάνης διευκρινίζοντας ότι οι καταστροφές στο σχολείο έγιναν τρεις μέρες μετά.
«Μπορεί να ήταν “εξωτερικοί” οι δράστες, εμείς έχουμε καταγγείλει το γεγονός, το οποίο θεωρούμε απαράδεκτο, αφού περίπου 80 παιδιά αναγκάζονται να παραμένουν πλέον σπίτι τους» κατέληξε.

ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο «κενό» βρέθηκαν πελάτες την ώρα του φαγητού σε κατάστημα εστίασης στην Πάνδροσο Ροδόπης.

21/02/26 9:06 μμ

Ροδόπη: Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας, εννέα άτομα στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

21/02/26 8:53 μμ

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

21/02/26 8:40 μμ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

21/02/26 8:32 μμ

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι

21/02/26 10:33 πμ

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι – Συνταγή

Θεσσαλονίκη : Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

21/02/26 10:24 πμ

Θεσσαλονίκη: Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

21/02/26 9:45 πμ

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Λαχταριστή γαλατόπιτα, παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή, χωρίς φύλλο, γλυκιά και αφράτη

21/02/26 12:17 πμ

Γαλατόπιτα παραδοσιακή

Άνθρωποι που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης βρίσκουν «καταφύγιο» σε 44 διαμερίσματα

20/02/26 11:58 μμ

Άνθρωποι που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης βρίσκουν «καταφύγιο» σε 44 διαμερίσματα

Βρετανία: Η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να διαγράψει τον Άντριου από τη σειρά διαδοχής του θρόνου

21/02/26 12:00 πμ

Βρετανία: Η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να διαγράψει τον Άντριου από τη σειρά διαδοχής του θρόνου

Πώς φτιάχνουμε την κυρά Σαρακοστή - Το κουλουράκι με τα 7 πόδια που τα παιδιά έσπαγαν ένα κάθε βδομάδα

20/02/26 11:39 μμ

Πώς φτιάχνουμε την κυρά Σαρακοστή – Το κουλουράκι με τα 7 πόδια που τα παιδιά έσπαγαν ένα κάθε βδομάδα

Τραμπ: Θα επιβάλω παγκόσμιο δασμό 10% – Βαθιά απογοητευτική η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

20/02/26 11:48 μμ

Τραμπ: Θα επιβάλω παγκόσμιο δασμό 10% – Βαθιά απογοητευτική η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου