10.8 C
Serres

“Γκολ” στον κορονοϊό από βορειοελλαδίτη φοιτητή -προπονητή ποδοσφαίρου

Date:

“Γκολ” στον κορονοϊό έβαλε φοιτητής και προπονητής ποδοσφαίρου από τη Βόρεια Ελλάδα, που αναγκάστηκε λόγω της πανδημίας, να επιστρέψει στη Μακεδονία και να μείνει μακριά από τους μικρούς αθλητές του, που ζουν στην Κρήτη όπου σπουδάζει. Σχεδίασε και υλοποίησε διαδικτυακό πρόγραμμα προπόνησης ποδοσφαίρου παιδιών, ηλικίας 12 και 8 ετών, που λόγω της COVID-19 αναγκάστηκαν να μείνουν στο σπίτι, το οποίο περικλείει δραστηριότητες νοητικής εξάσκησης κι εμψύχωσης μέσω επιστήμης, ρομποτικής και τεχνολογίας, σε συνδυασμό με ψυχολογικές ασκήσεις και διατροφικές συνήθειες.

 

 

Το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου, κυρίως για τα παιδιά και τους νέους που είναι απομονωμένοι από τους φίλους και το σχολείο τους, προβλημάτισε σημαντικά τον φοιτητή της πολυτεχνικής σχολής στα Χανιά και προπονητής ποδοσφαίρου, Ευθύμη Πολυτίδη και αποφάσισε να βοηθήσει όσο μπορεί τους μικρούς αθλητές του.

«Με ενσυναίσθηση προσπάθησα να πάρω τη θέση των μικρών παικτών μου, απέναντι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Προφανώς περνούσαν κι αυτοί, όπως όλοι μας, τα ψυχολογικά στάδια εξέλιξης μιας κατάστασης αποκλεισμού/απώλειας, δηλαδή αυτά του θυμού, της διαπραγμάτευσης, της θλίψης. Έτσι σκέφτηκα, τι θα τους έκανε να φτάσουν στην αποδοχή της κατάστασης; πώς θα γινόμουν πιο χαρούμενος αν ήμουν στη θέση τους; Η απάντηση ήταν εύκολη μιας και υπήρξα ένας από αυτούς: Το ποδόσφαιρο!» επισήμανε, μιλώντας, στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε μια προσπάθεια όπως τόνισε να αποκτήσουν οι παίκτες του δυνατό σώμα και κριτική σκέψη, σχεδίασε «ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προπονητικής ποδοσφαίρου που περιλαμβάνει εκτός από φυσική κατάσταση και τεχνική, εκπαιδευτικές δραστηριότητες νοητικής εξάσκησης κι εμψύχωσης στη θεματική του ποδοσφαίρου μέσω επιστήμης, ρομποτικής, τεχνολογίας και αισθητικής έκφρασης πάντα με αναφορά στον κόσμο του ποδοσφαίρου, πάντα σε συνδυασμό με ψυχολογικές ασκήσεις και διατροφικές συνήθειες».

Στο πρωτότυπο πρόγραμμα τηλεπροπόνησης που βασίστηκε σε οδηγίες επιστημόνων που ζουν σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, συμμετείχαν και οι γονείς των 30 οικογενειών. «Κάλεσα τους γονείς να αναλάβουν τον διαμεσολαβητικό ρόλο, ανάμεσα σε εμένα και τα παιδιά και να συμμετάσχουν και αυτοί στις ασκήσεις προπονητικής και στις τακτικές τηλεδιασκέψεις μας μέσω της πλατφόρμας, τις παρουσιάσεις power point, τα πρωτότυπα βίντεο, πρωτότυπες δραστηριότητες STREAMF για ασύγχρονη επικοινωνία. Σχεδίασα, υλοποίησα κι εξακολουθεί να υλοποιώ το πρόγραμμα για 30 οικογένειες παικτών Κ8-Κ12» υπογράμμισε.

 

Η Γεωργία Λυκογιάννη μητέρα αθλητή αναφέρει πως «η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έκανε καλή παρέα στο παιδί μου. Όταν είναι η ώρα της τηλεδιάσκεψης πηγαίνει στον υπολογιστή με όρεξη και περιμένει να ξεκινήσει πως και πως». «Εγώ προσωπικά το βλέπω καταπληκτικό και πολύ πλούσιο και γεμάτο. Τα παιδιά επίσης το περιμένουν και το παίρνουν πολύ σοβαρά» επισημαίνει η Elie Naim Ghattas, ενώ ο Νίκος Γαραντωνάκης βρήκε «πολύ θετικό αυτό που έγινε. Σίγουρα βοήθησε και την ψυχολογία, καθώς ο γιος μου, ευχαριστιόταν πολύ τις συνομιλίες με τους συμπαίχτες του και τον προπονητή του».





«Πιστεύω ότι βοήθησε αρκετά, διότι έστω και υπό αυτές τις συνθήκες τα παιδιά κράτησαν επαφή με το ποδόσφαιρο που τόσο πολύ αγαπούν! Επίσης κράτησαν επαφή με τους συμπαίκτες τους και τον προπονητή τους», ανέφερε η Αναστασία Μαρινάκη, μητέρα παιδιού που συμμετείχε στο πρόγραμμα.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα ο Ευθύμης Πολυτίδης επιχείρησε να προσεγγίσει και ερευνητικά με πρωτότυπα ερωτηματολόγια που απαντήθηκαν από γονείς και παιδιά, πριν και μετά τις παρεμβάσεις του. Τα αποτελέσματα ανέλπιστα. Το 90% των γονέων δήλωσαν ότι το πρόγραμμα τους έφερε πιο κοντά στα παιδιά τους, ενώ μόνο το 10% απάντησε «δεν γνωρίζω». Το 100% των παιδιών απάντησε ότι τους λείπουν οι συμπαίκτες τους την περίοδο αυτή, ενώ το 50% από αυτούς δήλωσε ότι εντέλει οι τηλεδιασκέψεις μέσω του προγράμματος τους έφερε «πολύ» κοντά στους συμπαίκτες τους και το άλλο 50% έκρινε πώς αυτό επιτεύχθηκε «λίγο». Η απάντηση «καθόλου» είχε ποσοστό μηδενικό. Το 71,4%, πριν την έναρξη του προγράμματος, ανάμενε η προπόνηση στο σπίτι να είναι διασκεδαστική με το 28,6% να μην συμφωνεί. Τελικά μετά το πρόγραμμα το 100% συμφωνεί ότι η προπόνηση στο σπίτι ήταν διασκεδαστική. Αντίστοιχα, στην ερώτηση εάν αναμένουν να βελτιωθούν προπονητικά με την κατ’ οίκον προπόνηση, πριν την έναρξη του προγράμματος, μόνο 35,7% επί του συνόλου συμφωνεί. Αυτό μετά την ολοκλήρωση του project μεταστρέφεται σε 90%.

 

Στις προθέσεις του νεαρού φοιτητή-μηχανικού παραγωγής και διοίκησης, είναι τα αποτελέσματα της έρευνας να παρουσιαστούν σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο ως παράδειγμα καλής πρακτικής εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Έτσι ώστε το εγχείρημα αυτό, να αποτελέσει απάντηση σε περιστάσεις που δεν μπορεί να γίνει προπόνηση στο γήπεδο (πχ καιρός), σε παρεμβάσεις για την εκπαίδευση των παικτών στη διαχείριση της νίκης και κυρίως της ήττας και σε περιπτώσεις διαχείρισης οποιασδήποτε κρίσης όπως αυτής που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες.

 

Πηγή ΑΠΕ

Ελλάδα"Γκολ" στον κορονοϊό από βορειοελλαδίτη φοιτητή -προπονητή ποδοσφαίρου

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Με SMS ή email θα υπενθυμίζεται στους κατόχους πυροβόλων όπλων να ανανεώσουν την άδειά τους

Οι ειδοποιήσεις θα αποστέλλονται -100- και -2- μέρες πριν...

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει στις 23 Νοεμβρίου

Στις 23 Νοεμβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι Οσίου...

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε θα μπουν τα χρήματα -Τι αλλάζει στις κλίμακες – video

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς...

Τροχαίο στην Καβάλα: Αυτοκίνητο “προσγειώθηκε” μεταξύ πεζοδρομίου και κατοικίας – φωτογραφίες & video

Πυροσβέστες απεγκλώβισαν οδηγό αυτοκινήτου (τζιπ) στη διασταύρωση των οδών...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα