Γνώρισαν τα Άνω Πορόια ως… νύφες και τα αγάπησαν. Έξι νέες γυναίκες δημιούργησαν πριν από λίγο καιρό τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Όρου Μπέλες «Νιβιάστα» Αγάπησαν τον τόπο αυτό και αποφάσισαν ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Γνώρισαν τα Άνω Πορόια ως… νύφες και τα αγάπησαν. Έξι νέες γυναίκες δημιούργησαν πριν από λίγο καιρό τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Όρου Μπέλες «Νιβιάστα»

Advertisement
 

Αγάπησαν τον τόπο αυτό και αποφάσισαν να κάνουν κάτι για να αναδείξουν τον τόπο αυτό, επιστρατεύοντας τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Δημιούργησαν πριν από λίγο καιρό τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Όρου Μπέλες «Νιβιάστα», που σημαίνει στα βλάχικα… νύφη και είναι έτοιμες να πάρουν τον επισκέπτη από το χέρι και να τον ξεναγήσουν όχι μόνο στα όμορφα τοπία του βουνού και της λίμνης Κερκίνης, αλλά και στο παρελθόν της περιοχής, μέσα από την αναβίωση τοπικών εθίμων, όπως ο βλάχικος γάμος, η τέχνη της υφαντικής και πολλές ακόμα δράσεις που σχεδιάζουν.

Τα μέλη του συνεταιρισμού έχουν ήδη βρει τον χώρο, με θέα τη λίμνη Κερκίνη, που θα στεγάσει τα σχέδιά τους και τον ετοιμάζουν αυτή την περίοδο ώστε σύντομα να είναι έτοιμες να υποδέχονται εκεί κόσμο και να διοργανώνουν γευσιγνωσίες με τοπικά εδέσματα. Μάλιστα, ο χώρος αυτός θα φιλοξενεί και εργαστήριο όπου θα δημιουργούνται οι τοπικές λιχουδιές, με έμφαση τις πίτες, αλλά και τα ζυμαρικά από βουβαλίσιο γάλα.

Σε επόμενη φάση δε θα μπορεί να γίνεται και τυποποίηση παραδοσιακών τροφίμων βασισμένων σε τοπικές συνταγές, που θα είναι εμπνευσμένες από όλες τις κουζίνες της περιοχής, από τη βλάχικη μέχρι την ποντιακή και τη θρακιώτικη.

Εκεί θα εγκατασταθεί και ένας παραδοσιακός αργαλειός, ώστε στο επόμενο διάστημα να διοργανωθούν σεμινάρια και μαθήματα υφαντικής για όσους θέλουν να μυηθούν στα μυστικά της παραδοσιακής αυτής τέχνης.

Στα επόμενα πλάνα είναι και η δημιουργία ενός ξενώνα μέσα στα Άνω Πορόια με την αξιοποίηση του προγράμματος Leader, ώστε ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Όρου Μπέλες «Νιβιάστα» να είναι σε θέση να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο δραστηριοτήτων και διαμονής στους επισκέπτες.


Πικ νικ και περιηγήσεις με άλογα

Οι έξι γυναίκες έχουν ξεκινήσει τον σχεδιασμό τους με τη διοργάνωση πικ νικ και πεζοποριών στο όρος Μπέλες, αλλά και στη λίμνη Κερκίνη, σε συνεργασία και με εξωτερικούς συνεργάτες, που είναι ο καθένας εξειδικευμένος στον κλάδο του, αλλά και με δράσεις όπως η παρατήρηση πουλιών. Μάλιστα, μια από τις ιδιαίτερες υπηρεσίες τους θα είναι η έφιππη περιήγηση στην περιοχή, σε συνεργασία με τον Νίκο Βαρκά, που ασχολείται με τα άλογα τα τελευταία 25 χρόνια.

Advertisement

«Είμαστε μια παρέα γυναικών που βρεθήκαμε εδώ ως νύφες και αγαπήσαμε τον τόπο. Ψαχνόμασταν να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας και να αναδείξουμε τις ομορφιές του, προσφέροντας στον επισκέπτη κάτι διαφορετικό, αλλά και σε εμάς την ευκαιρία να είμαστε δημιουργικές και ενεργές» λέει στη Voria η Άννα Παπάνα, που είχε και την αρχική πρωτοβουλία, πάνω σε μια ιδέα της Χρύσας Γρηγορίου, επίσης μέλους του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού. «Έχουμε στο μυαλό μας μια σειρά από δρώμενα και εκδηλώσεις, αναβίωση παραδοσιακών εθίμων, όπως ο βλάχικος γάμος, τον οποίο θα μπορούν να παρακολουθούν οι επισκέπτες, αλλά και γαστρονομικών εθίμων που χαρακτηρίζουν τον τόπο αυτό» εξηγεί η Άννα Παπάνα.

Από την πλευρά της η Χρύσα Γρηγορίου σημειώνει πως η περιοχή έχει μια πλούσια παράδοση και ένα φυσικό κάλλος που οι έξι γυναίκες θέλουν να μοιραστούν με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, μαζί και με γαστρονομικές προτάσεις που δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο. «Τα προϊόντα του συνεταιρισμού θα είναι όλα φτιαγμένα με ντόπιες πρώτες ύλες και οι γευσιγνωσίες που θα διοργανώνονται θα είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό» σημειώνει.

Τα Άνω Πορόια ξεχωρίζουν για τη γραφικότητά τους και το φυσικό κάλλος που τα περιβάλλει, αφού είναι χτισμένα στους πρόποδες του όρους Μπέλες και αγναντεύουν τη λίμνη Κερκίνη, ενώ διακρίνονταν ανέκαθεν για την πολυπολιτισμικότητά τους, αφού έγιναν τόπος Βλάχων και στη συνέχεια Μικρασιατών προσφύγων, αλλά και Θρακιωτών.

Πηγή: https://www.voria.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

08/10/25 12:04 μμ

ΑΑΔΕ: Πρόστιμο και 4 ήμερο λουκέτο σε ζαχαροπλαστείο για φοροδιαφυγή πάνω από 100.000 χιλ. ευρώ

Πηγές ΝΔ: Παρέμβαση στον ΟΠΕΚΕΠΕ στενού συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη για υπόθεση 400.000 ευρώ

08/10/25 11:53 πμ

Πηγές ΝΔ: Παρέμβαση στον ΟΠΕΚΕΠΕ στενού συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη για υπόθεση 400.000 ευρώ

Google Search: Παρουσίαση της λειτουργίας AI Mode στην Ελλάδα

08/10/25 9:44 πμ

Google Search: Παρουσίαση της λειτουργίας AI Mode στην Ελλάδα

Γιορτή Τρύγου και Μουσταλευριάς στο Νέο Σούλι Σερρών

08/10/25 9:41 πμ

Γιορτή Τρύγου και Μουσταλευριάς στο Νέο Σούλι Σερρών

FTSE Russell: Αναβαθμίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε Καθεστώς «Ανεπτυγμένης Αγοράς»

08/10/25 9:39 πμ

FTSE Russell: Αναβαθμίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε Καθεστώς «Ανεπτυγμένης Αγοράς»

Χρίστος Δήμας: Ενισχύουμε τις υπηρεσίες αεροναυτιλίας με 80 νέους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

08/10/25 9:02 πμ

Χρίστος Δήμας: Ενισχύουμε τις υπηρεσίες αεροναυτιλίας με 80 νέους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Τζον Κλαρκ, νομπελίστας φυσικής: Ο Ντ. Τραμπ «παραλύει» την επιστήμη στις ΗΠΑ

08/10/25 8:59 πμ

Τζον Κλαρκ, νομπελίστας φυσικής: Ο Ντ. Τραμπ «παραλύει» την επιστήμη στις ΗΠΑ

Σκάφη νέου στόλου για τη Γάζα αναχαιτίστηκαν από τον στρατό του Ισραήλ

08/10/25 8:51 πμ

Σκάφη νέου στόλου για τη Γάζα αναχαιτίστηκαν από τον στρατό του Ισραήλ

Η τιμή του χρυσού ξεπέρασε τα 4.000 δολάρια ανά ουγγιά

08/10/25 8:47 πμ

Η τιμή του χρυσού ξεπέρασε τα 4.000 δολάρια ανά ουγγιά

Διακόπτονται από σήμερα τα δρομολόγια τρένων στο τμήμα Θεσσαλονίκης – Σέρρες – Mε λεωφορεία η εξυπήρετηση των επιβατών

08/10/25 8:43 πμ

Διακόπτονται από σήμερα τα δρομολόγια τρένων στο τμήμα Θεσσαλονίκης – Σέρρες – Mε λεωφορεία η εξυπήρετηση των επιβατών

Λουκέτο σε όλες τις κοινωνικές δομές: Κλείνει μετά από 12 χρόνια η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση τους

08/10/25 8:36 πμ

Λουκέτο σε όλες τις κοινωνικές δομές: Κλείνει μετά από 12 χρόνια η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση τους

Μαρμελάδα ρόδι

08/10/25 12:19 πμ

Μαρμελάδα ρόδι