“Παγωμένη Πανσέληνος”: Το τελευταίο ολόγιομο φεγγάρι της δεκαετίας – Η σημειολογία και η παγανιστική προέλευση (φωτο)
Date:
Το βράδυ θα απολαύσουμε την τελευταία πανσέληνο του έτους αλλά και της δεκαετίας, η οποία αποκαλείται “Παγωμένη Πανσέληνος” ή “Η Σελήνη της Μεγάλης Νύχτας”.
Η Πανσέληνος θα είναι ορατή, αν επιτρέψει ο νεφελώδης ουρανός, δώδεκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, τον δωδέκατο μήνα του έτους και δώδεκα ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Επίσης, το άθροισμα του 2019 είναι ο αριθμός 12 και όλοι επισημαίνουν τη σημειολογία της αποψινής πανσελήνου.
Όπως σημειώνει η NASA, αυτή η πανσέληνος είναι γνωστή ως “Παγωμένη Πανσέληνος” ή “Σελήνη της Μεγάλης Νύχτας” ή “Moon before Yule”. “Yule” είναι ένα παραδοσιακό, τριήμερο χειμερινό φεστιβάλ με ρίζες στη βόρεια Ευρώπη του 10ου αιώνα, το οποίο διοργανωνόταν κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο, που τώρα συσχετίζεται με τα Χριστούγεννα.
Επίσης, οι ονομασίες που έδωσαν οι Αυτόχθονες Αμερικανοί στην πανσέληνο του Δεκεμβρίου, είναι τα “Παγωμένη Πανσέληνος”, καθώς ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που αρχίζει πράγματι το μεγάλο ψύχος αν και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώνονται παραδοσιακά τον Ιανουάριο και “Σελήνη της Μεγάλης Νύχτας” επειδή η πανσέληνος σημειώνεται κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου. Όπως σημειώνει η NASA, η πανσέληνος διαγράφει υψηλή τροχιά επειδή είναι αντίθετα με τον ήλιο που δύει, οπότε το φεγγάρι θα βρίσκεται στον ουρανό περισσότερο απ’ ό,τι άλλες νύχτες μέσα στον χρόνο.
Οι εορτασμοί του Yule είχαν παγανιστική πηγή τις γερμανόφωνες χώρες και είχαν ταυτιστεί είτε με το Άγριο Κυνήγι που αναφερόταν σε καταδίωξη από κυνηγούς ξωτικών και άλλων μυθικών πλασμάτων είτε με το αγγλοσαξονικό Modraniht.
Στην εξέλιξη της ανθρωπότητας εγκατέλειψε τις παγανιστικές ρίζες και χριστιανοποιήθηκε ώστε να ταυτιστεί με την εποχή των Χριστουγέννων. Το “Υule” χρησιμοποιείται στη Σκανδιναβία και την Εσθονία για να περιγραφούν οι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί.
Πηγή από τη NASA, timeanddate.com