“Παίζοντας γνωρίζω τον Πόντο” στο 38ο Φεστιβάλ βιβλίου
Date:
Στην παραλία της Θεσσαλονίκης, μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του 38ου Φεστιβάλ Βιβλίου, η δράση του παιχνιδιού γνώσεων «Παίζοντας γνωρίζω τον Πόντο».
Στη δράση, που ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από την πατρώα γη, συμμετείχαν τρία Ποντιακά Σωματεία της Θεσσαλονίκης ( Σύλλογος Ποντίων Καλλιθέας Συκεών, Ένωση Ποντίων Μενεμένης και Σωματείο Παναγία Σουμελά).
Φίλοι από τους τρεις Συλλόγους, αλλά και φίλοι του βιβλίου συναντήθηκαν με αφορμή το παιχνίδι γνώσεων, που παρουσίασε ο σκιτσογράφος Δημήτρης Νικολαΐδης μαζί με τον εκπαιδευτικό – συγγραφέα Νίκο Παλασίδη.
Μέσα από μια σειρά ερωτήσεων οι δύο ομάδες που έπαιξαν, αλλά το κοινό, γνώρισαν μέσα από το παιχνίδι την ιστορία του Πόντου, την καθημερινότητα, καθώς και τη ζωή των παππούδων μας. Αυτός ήταν και ο στόχος της δράσης, ο οποίος επετεύχθη, καθώς στο τέλος οι φίλοι που βρέθηκαν στην εκδήλωση δεν ήθελαν να φύγουν και περίμεναν περισσότερες ερωτήσεις.
Το παιχνίδι περιελάμβανε απλές και εύκολες ερωτήσεις, μέσα από τις οποίες τόσο οι συμμετέχοντες όσο και το κοινό είχαν την ευκαιρία να μάθουν και να θυμηθούν ό, τι έχει σχέση με τον Πόντο. Οι ερωτήσεις αφορούσαν τη γεωγραφία, την ιστορία, τη μουσική, το τραγούδι, τη γευσιγνωσία.
Το ταξίδι γνώσης συνεχίζεται με επόμενη στάση το 21ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, στις πλαγιές του Βερμίου, στην Παναγία Σουμελά Βέροιας, καθώς και σε άλλους Ποντιακούς Συλλόγους που αυτό τον καιρό γίνονται συζητήσεις.
Χαρούμενος ο Δημήτρης Νικολαΐδης, μετά το πέρας της εκδήλωσης, τόνισε ότι «το ευχάριστο δεν είναι ότι πραγματοποιώ – μαζί με τον φίλο Νίκο Παλασίδη,- μία σκέψη μου που είχα εδώ και καιρό για να αναδείξω κι εγώ από τη μεριά μου την Ποντιακή Γενοκτονία, αλλά, ότι ο κόσμος το αγκαλιάζει και παίζει μαζί μας, μαθαίνει και γνωρίζει, απλά πράγματα, που, όμως, δεν τα ξέρουμε και συνειδητοποιεί το μεγαλείο του Ποντιακού Ελληνισμού, που δεν είναι μόνο “ποντιακά ανέκδοτα”, σουβλάκια και χορός¨ είναι ένας θησαυρός ιστορίας, πολιτισμού, γνώσης, που μας κάνει όλους υπερήφανους και πιο ενεργούς».
Η γνώση είναι το μεγαλύτερο “όπλο” για να μην ξεχάσουμε και να γνωρίσουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές τη γη των πατεράδων μας, τη γη του Εύξεινου Πόντου.
Στη δράση γνώσης «Παίζοντας γνωρίζω τον Πόντο», πέρα από το κοινό, το «παρών» έδωσαν ο γνωστός ακτιβιστής Γιάννης Βασίλης Γιαλελής, οι εκδότες Φόρης Πεταλίδης ( Εύξεινος Πόντος) και Φωκίων Φουντουκίδης (περιοδικό Πόντος και εκδόσεις Τραπεζούς) και το μέλος της ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μπίλλη.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Νικολαΐδης ευχαριστεί τους διοργανωτές του 38ου Φεστιβάλ Βιβλίου, τον πρόεδρό του Μπάμπη Μπαρμπουνάκη και το Διοικητικό Συμβούλιο, την υπεύθυνη του Φεστιβάλ Εύα Ρουσσίδου, αλλά και τα Σωματεία που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δράση.
Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, τις μουσικές ερωτήσεις και τους χορούς παρουσίαζαν μέλη από το χορευτικό τμήμα του Ποντιακού Συλλόγου Καλλιθέας Συκεών (χορευτικό τμήμα, λύρα – νταούλι, τραγούδι).
Τέλος, ταυτόχρονα με το παιχνίδι γνώσεων, πραγματοποιήθηκε και η έκθεση σκίτσου με Πόντιους καλλιτέχνες και καθημερινούς ανθρώπους, που όμως έχουν να μας πουν κάτι με τις δράσεις τους για τον Πόντο. Μία έκθεση σκίτσων του σκιτσογράφου Δημήτρη Νικολαΐδη που θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο με την τελική έκθεση στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δράση είναι μία ιδέα του σκιτσογράφου Δημήτρη Νικολαΐδη, που υλοποίησε μαζί με τον Νίκο Παλασίδη.