Αναδρομικά στις συντάξεις για ένα διάστημα περίπου 9 μηνών βλέπει και επίσημα το υπουργείο Εργασίας, καθώς προσδιορίζει αλλά και περιορίζει τα χρωστούμενα από τις παράνομες μειώσεις     στους μήνες ... Περισσότερα

Τι πρέπει να κάνετε πριν την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης – Τα 6 βήματα για γρηγορότερη απονομή

Epiloges Press

Epiloges Press

Αναδρομικά στις συντάξεις για ένα διάστημα περίπου 9 μηνών βλέπει και επίσημα το υπουργείο Εργασίας, καθώς προσδιορίζει αλλά και περιορίζει τα χρωστούμενα από τις παράνομες μειώσεις

 

 

στους μήνες που μεσολάβησαν από τον Ιούνιο του 2015, που οι περικοπές ακυρώθηκαν με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως τον Μάιο του 2016, που ψηφίστηκε ο Νόμος 4387 (νόμος Κατρούγκαλου).«Αναφορικά με το διάστημα από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ μέχρι την ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, εξετάζουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχουμε», είπε χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ανοίγοντας ουσιαστικά την πόρτα για επιστροφές αναδρομικών στους συνταξιούχους.

 

 

 

 

 

 

 

Η παραδοχή ωστόσο περί χρωστούμενων από παράνομες μειώσεις στο διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 δεν συνοδεύτηκε και από κάποιο χρονοδιάγραμμα πληρωμών εντός του 2019, καθώς, όπως είπε, «ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 χρησιμοποιήθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα (π.χ. επιδόματα ενοικίου, τέκνων κ.ά.). Ωστόσο, δεδομένης της εντεινόμενης προεκλογικής παροχολογίας από την πλευρά της κυβέρνησης, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η κ. Αχτσιόγλου έσπευσε να συμπληρώσει μάλιστα ότι «κάθε εκατοστό δημοσιονομικού χώρου που διασφαλίζουμε το χρησιμοποιούμε αμέσως και αυτό θα πράξουμε και σε σχέση με το ζήτημα των αναδρομικών».

Τα όσα ανέφερε η υπουργός σε χθεσινές της δηλώσεις (στον ΑΝΤ1) έρχονται να επιβεβαιώσουν την αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου μόλις προχθές, Μ. Δευτέρα, για σχέδιο αναδρομικών 9 μηνών στις συντάξεις και σε δόσεις, που συζητείται στο υπουργείο Εργασίας και θα αξιοποιηθεί με προεκλογική στόχευση από την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να αρχίσουν να βγαίνουν οι… προεκλογικές επιταγές με τα αναδρομικά στο επόμενο διάστημα με υποσχετικές για εξαργύρωσή τους από τους συνταξιούχους, αλλά μετά τις εκλογές, δηλαδή από τον Προϋπολογισμό του 2020, εκτός αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε προκαταβολή μίας δόσης αναδρομικών λίγο πριν στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών, που ο πρωθυπουργός είπε ότι θέλει να τις κάνει τον Οκτώβριο.
Παραμένουν οι μειώσεις

Advertisement
MEGA

Σε κάθε περίπτωση, το διάστημα των αναδρομικών που βλέπει το υπουργείο Εργασίας είναι το ελάχιστο σε σχέση με τα ποσά που διεκδικούν σχεδόν 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Και αυτό γιατί οι παράνομες μειώσεις συνεχίστηκαν και με τον ασφαλιστικό νόμο 4387/2016!

Απόδειξη το γεγονός ότι οι μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις επιβάλλονταν και εμφανίζονταν στα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων ως και τον Δεκέμβριο του 2018 που έγινε ο επανυπολογσμός συντάξεων με το νόμο «Κατρούγκαλου».

Το διάστημα των αναδρομικών δεν είναι μόνον οι 9 μήνες, όπως ισχυρίζεται η υπουργός Εργασίας, αλλά φτάνει στους 41 μήνες, δηλαδή από τη σύνταξη Ιουλίου 2015, που πληρώθηκε Ιούνιο 2015, ως και τη σύνταξη Δεκεμβρίου 2018, που πληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2018. Σε αυτούς τους 40-41 μήνες οι συνταξιούχοι είχαν τις μειώσεις που ακύρωσε το ΣτΕ ως παράνομες, αλλά συνέχισε να τις επιβάλλει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα που βλέπουν ότι τα δικαστήρια δικαιώνουν μαζικά τους συνταξιούχους, έρχονται να υποσχεθούν αποκατάσταση αδικιών και αναδρομικά για ένα ελάχιστο διάστημα περίπου 9 μηνών.

Σημειώνεται ότι όλα τα δικαστήρια που βγάζουν αποφάσεις δίνουν αναδρομικά από Ιούλιο 2015 έως και Σεπτέμβριο 2018, ενώ και οι αποφάσεις των Εφετείων -την πρώτη εκ των οποίων αποκάλυψε πρόσφατα ο «Ε.Τ.»- δίνουν τελεσίδικα αναδρομικά μέσα στο ίδιο εύρος, δηλαδή από Ιούλιο 2015 έως και 2017 ή 2018, ανάλογα με το πότε κατατέθηκε η αγωγή των συνταξιούχων.

Αυτό που λέει το υπουργείο είναι ότι εξετάζει στην ουσία να δώσει το μίνιμουμ των παράνομων μειώσεων (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) σε όλους όσοι έχουν παράνομες μειώσεις από τους Νόμους 4051 και 4093 σε κύρια ή και σε επικουρική, αφήνοντας τους συνταξιούχους να πάρουν τα επιπλέον ποσά 41 μηνών ή και παραπάνω μέσω δικαστηρίων και όποτε θα έχουν τελεσίδικες αποφάσεις.

Πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

21/02/26 9:30 μμ

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

Σέρρες: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

21/02/26 9:28 μμ

Σέρρες: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

21/02/26 9:24 μμ

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

Στο «κενό» βρέθηκαν πελάτες την ώρα του φαγητού σε κατάστημα εστίασης στην Πάνδροσο Ροδόπης.

21/02/26 9:06 μμ

Ροδόπη: Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας, εννέα άτομα στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

21/02/26 8:53 μμ

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

21/02/26 8:40 μμ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

21/02/26 8:32 μμ

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι

21/02/26 10:33 πμ

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι – Συνταγή

Θεσσαλονίκη : Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

21/02/26 10:24 πμ

Θεσσαλονίκη: Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

21/02/26 9:45 πμ

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Η Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

21/02/26 9:25 μμ

Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

Λαχταριστή γαλατόπιτα, παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή, χωρίς φύλλο, γλυκιά και αφράτη

21/02/26 12:17 πμ

Γαλατόπιτα παραδοσιακή