Μία από τις χειρότερες ετήσιες αποδόσεις (-25%) μεταξύ των 90 χρηματιστηρίων

Epiloges Press

Epiloges Press

Μία από τις χειρότερες ετήσιες αποδόσεις (-25%) μεταξύ των 90 χρηματιστηρίων του πλανήτη κατέγραψε το 2015 το Χρηματιστήριο Αθηνών, συμπληρώνοντας δύο συνεχή χρόνια πτώσης.

Advertisement
 

Απομένουν, βέβαια, ακόμη 3,5 συνεδριάσεις (στις 31 Δεκεμβρίου η αγορά θα λειτουργήσει μέχρι τις 15.00 λόγω ημιαργίας), ωστόσο η φετινή χρονιά ήταν ίσως η χειρότερη από το 2009, οπότε ενέσκηψε στη χώρα μας η μεγαλύτερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία μας. Στα επτά τελευταία χρηματιστηριακά έτη, τα τέσσερα εξ αυτών έκλεισαν με πτώση και τα τρία με άνοδο του Γενικού Δείκτη. Οι αναταράξεις στην πολιτική ζωή της χώρας, με τις δύο έκτακτες εθνικές εκλογές, στις οποίες προστέθηκε και ο έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στα χαρτοφυλάκια των εγχώριων και κυρίως των ξένων επενδυτών. Ασφαλώς, μετά τα capital controls, το δεύτερο σημαντικότερο γεγονός ήταν η τρίτη κατά σειρά ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών, που ουσιαστικά μηδένισαν την αξία τους, και μειώθηκε σε σημαντικό βαθμό ο τραπεζοκεντρικός χαρακτήρας του Χρηματιστηρίου.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε το 2015 από τις 826,18 μονάδες και με μια κεφαλαιοποίηση που έφθανε τα 53,415 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση (-16,23%) του Γενικού Δείκτη σημειώθηκε στις 3 Αυγούστου 2015, οπότε έφτασε στις 668,06 μονάδες και η κεφαλαιοποίηση στα 40,595 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι στις 3 Αυγούστου 2015 επαναλειτούργησε το Χ.Α. μετά τη διακοπή των 25 συνεδριάσεων (ιστορικό ρεκόρ κλεισίματος από την ίδρυση του Χρηματιστηρίου στις 30/9/1876), που προκάλεσε η επιβολή των capital controls τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015. Η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος της αγοράς κατεγράφη στις 3 Φεβρουαρίου 2015, με τον Γενικό Δείκτη εκείνη την ημέρα να ενισχύεται 11,27% και να αναρριχάται στις 840,57 μονάδες. Η αξία της κεφαλαιοποίησης την ημέρα αυτή ανήλθε στα 50,307 δισ. ευρώ. Η εκρηκτική άνοδος της αγοράς στις 3 Φεβρουαρίου ήταν αποτέλεσμα της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά στην Ελλάδα και των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού και των στελεχών της κυβέρνησης ότι θα κλείσουν τη συμφωνία με τους δανειστές για τη χρηματοδότηση της χώρας. Βέβαια, όπως έδειξε η Ιστορία, η χώρα έφθασε ένα βήμα πριν από την αποχώρησή της από την Ευρωζώνη τον περασμένο Ιούλιο.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ολοκληρώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, ανέδειξε ένα νέο ποιοτικό στοιχείο των χρηματιστηριακών συνεδριάσεων. Μία μικρή ομάδα εμποροβιομηχανικών μετοχών του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 ουσιαστικά αυτονομήθηκε από τη συνολική εικόνα πτώσης που κατέγραψε το Χρηματιστήριο στις συνεδριάσεις του διμήνου Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Εκείνη την περίοδο είχαμε συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις, λόγω της κατάρρευσης των τραπεζικών μετοχών, που επηρέαζαν την πλειοψηφία των μετοχών. Ωστόσο, αυτή η μικρή αριθμητικά ομάδα μετοχών έδειξε να κινείται αντίθετα στο ρεύμα και να σημειώνει ημερήσια κέρδη. Αυτό συνέβη διότι οι συγκεκριμένες εταιρίες δεν είχαν καμία εξάρτηση από τις πολιτικές αναταράξεις της χώρας, καθώς το 60% και άνω του τζίρου τους διοχετεύονταν στο εξωτερικό. Εξάλλου, όπως είχε διαφανεί και τα προηγούμενα χρόνια, τα ξένα χαρτοφυλάκια αγόραζαν και συνεχίζουν να αγοράζουν επιλεκτικά ελληνικές εισηγμένες και όχι κλάδους.
Κυρίαρχοι της κεφαλαιοποίησης (45,157 δισ. ευρώ) του Χρηματιστηρίου παρέμειναν και το 2015 οι ξένοι, αφού τον φετινό Νοέμβριο είχαν τον έλεγχο του 59,2% της χρηματιστηριακής αξίας, ενώ τον αντίστοιχο Νοέμβριο του 2014 ήλεγχαν το 45,3%. Αντίθετα, οι εγχώριοι επενδυτές τον περασμένο μήνα κατείχαν το 38,4% της συνολικής κεφαλαιοποίησης έναντι 26,4% τον Νοέμβριο του 2014. Πάντως, οι ξένοι επενδυτές το 11μηνο (Ιανουάριος-Νοέμβριος 2015) για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία εμφανίζουν εκροές κεφαλαίων ύψους 390,61 εκατ. ευρώ.

Advertisement

Η χρονιά ολοκληρώνεται αφήνοντας πικρή γεύση στους επενδυτές με αρκετές εισηγμένες να αναβάλλουν ακόμη και τη διανομή μερισμάτων –παρότι το είχαν ανακοινώσει στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις του Ιουνίου– αφού τα capital controls σήμαναν συναγερμό για τη διασφάλιση των ταμειακών τους αποθεμάτων.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βουλή - ν/σ για ΕΔ - Αθ. Δαβάκης: Τέλος στον βαθμολογικό πληθωρισμό

19/12/25 11:31 μμ

Βουλή – ν/σ για ΕΔ – Αθ. Δαβάκης: Τέλος στον βαθμολογικό πληθωρισμό

Γαλλία: Σε πρωτόγνωρα ύψη κινείται το δημόσιο χρέος το οποίο τον Σεπτέμβριο ανήλθε στα 3,482 τρισεκ. ευρώ, δηλαδή στο 117,4% του ΑΕΠ

19/12/25 11:19 μμ

Γαλλία: Σε πρωτόγνωρα ύψη κινείται το δημόσιο χρέος το οποίο τον Σεπτέμβριο ανήλθε στα 3,482 τρισεκ. ευρώ, δηλαδή στο 117,4% του ΑΕΠ

Ιταλία: Εισιτήριο 2 ευρώ στη Φοντάνα ντι Τρέβι από την αρχή του Φλεβάρη

19/12/25 11:16 μμ

Ιταλία: Εισιτήριο 2 ευρώ στη Φοντάνα ντι Τρέβι από την αρχή του Φλεβάρη

Παρέμβαση ΥΠΑΑΤ για γεωργούς που δεν έλαβαν τη βασική ενίσχυση λόγω εκκρεμοτήτων στο Κτηματολόγιο

19/12/25 11:11 μμ

Παρέμβαση ΥΠΑΑΤ για γεωργούς που δεν έλαβαν τη βασική ενίσχυση λόγω εκκρεμοτήτων στο Κτηματολόγιο

Για τεκτονικές μετακινήσεις των «πλακών» του καπιταλισμού και ένα σύστημα που «αλλάζει δέρμα» έκανε λόγο ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Θ. Πελαγίδης

19/12/25 11:09 μμ

Για τεκτονικές μετακινήσεις των «πλακών» του καπιταλισμού και ένα σύστημα που «αλλάζει δέρμα» έκανε λόγο ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Θ. Πελαγίδης

Σοκ στις Σέρρες: Σύλληψη καθηγητή μετά από καταγγελία 17χρονης μαθήτριας για παρενόχληση

19/12/25 9:45 μμ

Σοκ στις Σέρρες: Σύλληψη καθηγητή μετά από καταγγελία 17χρονης μαθήτριας για παρενόχληση

Χριστουγεννιάτικες διακοπές: Πώς να ασφαλίσουμε το σπίτι μας από κλοπές - video

19/12/25 9:33 μμ

Χριστουγεννιάτικες διακοπές: Πώς να ασφαλίσουμε το σπίτι μας από κλοπές – video

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της Μητρόπολης Σερρών- video

19/12/25 9:27 μμ

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της Μητρόπολης Σερρών – video

Πακέτα φαγητού δώρισε η κοινωνική κουζίνα του Δήμου Σερρών στην Ηλιαχτίδα - video

19/12/25 9:21 μμ

Πακέτα φαγητού δώρισε η κοινωνική κουζίνα του Δήμου Σερρών στην Ηλιαχτίδα – video

Σέρρες: Εντυπωσίασε το κοινό το αφιέρωμα στον Elvis Presley - video

19/12/25 9:06 μμ

Σέρρες: Εντυπωσίασε το κοινό το αφιέρωμα στον Elvis Presley – video

Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης η Ελλάδα - Συστάσεις προστασίας από τον ΕΟΔΥ

19/12/25 9:50 μμ

Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης η Ελλάδα – Συστάσεις προστασίας από τον ΕΟΔΥ

Το 93% όσων κινούνται στους δρόμους... φοβάται την επικίνδυνη συμπεριφορά των υπολοίπων, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα της VINCI Autoroutes

19/12/25 9:49 μμ

Το 93% όσων κινούνται στους δρόμους… φοβάται την επικίνδυνη συμπεριφορά των υπολοίπων, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα