Σημεία από τη συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου-Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και τον δημοσιογράφο Αλφόνσο Βιτάλη «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα είναι ... Περισσότερα

Ρ. Σβίγκου: «Αργά ή γρήγορα θα γίνουν εκλογές και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε αυτή τη μάχη και να την κερδίσουμε»

Epiloges Press

Epiloges Press

Σημεία από τη συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου-Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και τον δημοσιογράφο Αλφόνσο Βιτάλη

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα είναι καθαρή- Κοινωνική αναγκαιότητα και κοινωνικό αίτημα να φύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτή η κυβέρνηση»

Σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και τον δημοσιογράφο Αλφόνσο Βιτάλη, η Ράνια Σβίγκου, αναφερόμενη στην ακρίβεια που πλήττει την ελληνική κοινωνία και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, στον πληθωρισμό και στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, και αυτό δεν έχει να κάνει με τις διεθνείς συνθήκες, αλλά με ενδογενείς παράγοντες και με το πώς η κυβέρνηση από την αρχή αντιμετώπισε αυτή την κρίση. Γι’ αυτό και πολύ πριν από τον πόλεμο η Ελλάδα έσπαγε κάθε ρεκόρ πληθωρισμού, ήταν και είναι πρώτη στην αύξηση των τιμών πανευρωπαϊκά». Η Ράνια Σβίγκου υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από το φθινόπωρο προειδοποιούσε την κυβέρνηση για τις υπέρογκες αυξήσεις που έρχονται στο ηλεκτρικό, οι οποίες συμπαρασύρανε στη συνέχεια και όλες τις τιμές των αγαθών, συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση τότε, αντιμετώπιζε με ειρωνεία τις προτάσεις μας, έλεγε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στο ρεύμα, ότι δεν χρειάζονται τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αγνόησε πλήρως την εργαλειοθήκη της Κομισιόν. Δεν έδωσε τις μάχες που θα έπρεπε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί όλοι γνωρίζουμε τις εξαιρέσεις που πέτυχε η Ισπανία, η Πορτογαλία, καθώς και τα μέτρα που πήρανε άλλες χώρες. Και τώρα η κυβέρνηση έρχεται με μέτρα παντελώς ανεπαρκή να κοροϊδέψει τους πολίτες». Σύμφωνα με τη Ράνια Σβίγκου «όσα μέτρα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αντιμετωπίζουν ούτε κατ’ ελάχιστον τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι πολίτες, οι οποίοι, πραγματικά, βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν βγαίνει ο μήνας για να ανταποκριθεί κάποιος σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις. Είναι τελείως ανεπαρκή».

Σχετικά με το ερώτημα περί προκήρυξης πρόωρων εκλογών, η Ράνια Σβίγκου είπε ότι «οι εκλογές έχουν ήδη αποφασιστεί από το κυβερνητικό επιτελείο. Και αυτό συμβαίνει γιατί η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την ίδια της την πολιτική, με τους πολίτες, με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Οπότε δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να μείνει παραπάνω μέρες στην εξουσία».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «οι εκλογές είναι καλοδεχούμενες», τόνισε η Ράνια Σβίγκου. «Τις ζητάμε από το Δεκέμβρη, ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι είναι κοινωνική αναγκαιότητα και κοινωνικό αίτημα να φύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτή η κυβέρνηση. Και βέβαια περιμένουμε την κυβέρνηση να αντιπαρατεθεί στη βάση πολιτικών προτάσεων για το μέλλον της χώρας. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε να συζητάει μόνο για τα σενάρια των εκλογών».

Αναφερόμενη σε όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθώς και στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Ράνια Σβίγκου σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έρχεται να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι δήθεν είναι αυτός που τορπιλίζει τη σταθερότητα. Ας μην κρύβεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης πίσω από τις κατηγορίες του για την αντιπολίτευση, και ας βρει το θάρρος να προκηρύξει εκλογές». Η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι «αντί οι βουλευτές και οι Υπουργοί της Ν.Δ. να οργανώνουν αυτή τη στιγμή τις προεκλογικές τους εκστρατείες, χωρίς βέβαια να λειτουργούν τα υπουργεία, αντί γι’ αυτό, θα πρέπει να πάμε κανονικά σε εκλογές με την δέουσα θεσμική σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να δοθεί η ημερομηνία των εκλογών, να υπάρξει υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών, να γίνει Διακομματική Επιτροπή για τις εκλογές και να συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής»

Advertisement
MEGA

Σχετικά με το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, η Ράνια Σβίγκου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μια τεράστια δυναμική μετά τις 15 Μαΐου. «Η εκτίμησή μου είναι ότι θα έχουμε μια καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές».

Σχετικά με τη στάση των υπόλοιπων κομμάτων, πέραν της Δεξιάς και της ακροδεξιάς, η Ράνια Σβίγκου είπε ότι «εμείς έχουμε απευθύνει εδώ και καιρό προσκλητήριο στις προοδευτικές δυνάμεις. Τα διλήμματα είναι συγκεκριμένα. Συνέχιση μιας ακραίας ταξικής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που βάζει πρώτα τα συμφέροντα των εταιρειών ενέργειας και τελευταία αυτά των πολιτών; Ή μια προοδευτική κυβέρνηση, η οποία μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις του μέλλοντος με ασφάλεια και προοπτική για τους πολίτες; Σε αυτό το δίλημμα θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες με την ψήφο τους, στη βάση αυτών θα απαντήσουν και οι υπόλοιπες δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου».

Σχετικά με την εξωτερική πολιτική, η Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «έχουμε μια κυβέρνηση η οποία παίρνει εν κρυπτώ αποφάσεις, τις οποίες τις μαθαίνουμε από ξένους αξιωματούχους. Να θυμίσω την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Τη μάθαμε από τον κ. Σολτς. Και για τα άρματα μάχης, από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών. Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική Ι.Χ. στην εξωτερική πολιτική, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Αλέξης Τσίπρας. Δηλαδή ιδιωτικής χρήσης, χωρίς θεσμική συνεννόηση με την αντιπολίτευση και χωρίς θεσμική ενημέρωση της Βουλής, των αρμόδιων Επιτροπών» . Η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα μπαίνει σε περιπέτειες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αλλάξει το δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής. Η Ελλάδα, από πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μετατρέπεται σε ένα προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, χωρίς καμία εγγύηση για τα συμφέροντα της Ελλάδας, για τη μείωση της τουρκικής προκλητικότητας, για την πίεση της Τουρκίας να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Βλέπουμε ότι και τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τα χειρίζεται με τη δέουσα υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Αυτό βέβαια είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα»

Σχετικά με τις πρόσφατες σεξιστικές επιθέσεις κατά της Έφης Αχτσιόγλου, η Ράνια Σβίγκου υπενθύμισε ότι «γυναίκες και από τα άλλα κόμματα έχουν κατά καιρούς δεχτεί σεξιστικές επιθέσεις. Και έχουμε σταθεί στο πλευρό τους, γιατί το θεωρούμε αυτονόητο ότι καμία επίθεση τέτοιου τύπου δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή, είτε αφορά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είτε αφορά στέλεχος άλλου κόμματος. Θα έλεγα όμως ταυτόχρονα δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι, αν μια νέα γυναίκα πολιτικός δέχεται τέτοιες άθλιες σεξιστικές επιθέσεις, φανταστείτε τι επιθέσεις δέχονται στην καθημερινότητά τους γυναίκες οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο εργασίας. Γυναίκες, μητέρες που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα, γυναίκες άνεργες, οι οποίες δεν έχουν τους στοιχειώδους πόρους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους. Το δεύτερο είναι ότι δεν πρέπει αυτές τις επιθέσεις απλώς να τις καταδικάζουμε και να μη βλέπουμε τα αίτια που τις προκαλούν. Και ένα σεξιστικό πολιτικό λόγο, ο οποίος αναπαράγεται κατά κόρον από την ακροδεξιά, ο οποίος βλέπει τις γυναίκες ως κατώτερα όντα. Υπάρχει λοιπόν ένα ολόκληρο σύστημα το οποίο παράγει και αναπαράγει αυτές τις διακρίσεις, αυτά τα στερεότυπα. Και γι’ αυτό, θα πρέπει να στεκόμαστε στο πλευρό κάθε γυναίκας που δέχεται τέτοια επίθεση, όπως αυτή που δέχτηκε η Έφη Αχτσιόγλου και, ταυτόχρονα, να προωθούμε τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε τέτοιες επιθέσεις να μην επαναληφθούν. Εμείς αυτό προσπαθήσαμε να το κάνουμε και με το 50 – 50 σε όλα τα όργανα του κόμματος. Γιατί θέλουμε να ενθαρρύνουμε ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική. Και το κάνουμε και με μια σειρά άλλων προτάσεων, όπως αυτή για τις γυναικοκτονίες».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γλάρος επανήλθε στη ζωή με ΚΑΡΠΑ έπειτα από χτύπημα μπάλας σε ποδοσφαιρικό αγώνα

23/02/26 11:12 μμ

Γλάρος επανήλθε στη ζωή με ΚΑΡΠΑ έπειτα από χτύπημα μπάλας σε ποδοσφαιρικό αγώνα

Σεισμικά ίχνη αποκαλύπτουν ένα άγνωστο και επικίνδυνο ρήγμα

23/02/26 10:06 μμ

Σεισμικά ίχνη αποκαλύπτουν ένα άγνωστο και επικίνδυνο ρήγμα

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

23/02/26 9:52 μμ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

23/02/26 9:36 μμ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

Κ. Κάλας: «Δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμφωνία στο 20ό πακέτο κυρώσεων»

23/02/26 9:55 μμ

Κ. Κάλας: «Δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμφωνία στο 20ό πακέτο κυρώσεων»

Το Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι Φωκίδας – Το πιο ξέφρενο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας

23/02/26 9:31 μμ

Το Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι Φωκίδας – Το πιο ξέφρενο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας

Στο πάρκο της Ομόνοιας πέρασαν την Καθαρά Δευτέρα χιλιάδες Σερραίοι - video

23/02/26 8:06 μμ

Στο πάρκο της Ομόνοιας πέρασαν την Καθαρά Δευτέρα χιλιάδες Σερραίοι – video

Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης - video

23/02/26 7:51 μμ

Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης – video

Μοιράστηκαν και στις τοπικές κοινότητες του δήμου Σερρών τα κούλουμα - video

23/02/26 7:42 μμ

Μοιράστηκαν και στις τοπικές κοινότητες του δήμου Σερρών τα κούλουμα – video

ΦΑΕΘΩΝ: Κοπή βασιλόπιτας σε κλίμα ενότητας και δυναμικής ανοδικής πορείας - video

23/02/26 7:35 μμ

ΦΑΕΘΩΝ: Κοπή βασιλόπιτας σε κλίμα ενότητας και δυναμικής ανοδικής πορείας – video

ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2026: Μνήμη, πίστη και συνέχεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις Σέρρες - video

23/02/26 7:23 μμ

ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2026: Μνήμη, πίστη και συνέχεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις Σέρρες – video

Άναψε η Τζαμάλα από τον  Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών - Πλήθος κόσμου χόρεψε γύρω από τη φωτιά - video

23/02/26 7:00 μμ

Άναψε η Τζαμάλα από τον  Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών – Πλήθος κόσμου χόρεψε γύρω από τη φωτιά – video