Σε ηλικία 81 ετών πέθανε η αγαπημένη τραγουδίστρια Ρένα Κουμιώτη, μία από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου κύματος. «H Ρένα Κουμιώτη δεν είναι πια μαζί μας. “Έφυγε” σήμερα ξημερώνοντας Δευτέρα ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press


Σε ηλικία 81 ετών πέθανε η αγαπημένη τραγουδίστρια Ρένα Κουμιώτη, μία από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου κύματος.

«H Ρένα Κουμιώτη δεν είναι πια μαζί μας. “Έφυγε” σήμερα ξημερώνοντας Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 ύστερα από δύο μήνες προσωπικής μάχης με τη ζωή. Η μεγάλη ερμηνεύτρια όμως θα ζει πάντα ανάμεσά μας με τα τραγούδια της . Όσοι είχαμε τη μέγιστη τιμή, να τη ζήσουμε από κοντά , γνωρίσαμε το ήθος , την ψυχή, την σεμνότητα και την αξιοπρέπειά της. Μια μεγάλη κυρία “έφυγε” αλλά θα είναι πάντα εδώ. Δεν σταματούν έτσι του ρολογιού οι δείκτες…», αναφέρεται στην ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στο Facebook

Ποια ήταν η Ρένα Κουμιώτη

Η Ρένα Κουμιώτη γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Αττικής, από πατέρα Σμυρνιό και μητέρα Κωνσταντινουπολίτισσα. Ορφάνεψε νωρίς από μητέρα και η οικογένεια μετακινήθηκε στην Δραπετσώνα και την Κοκκινιά, όπου και μεγάλωσε. Η κρυστάλλινη φωνή της και οι ερμηνείες της την καθιέρωσαν τις δεκαετίες του 60 και 70 με ανεξίτηλες επιτυχίες στο ελληνικό τραγούδι και το Νέο Κύμα. Μεσουράνησε στη δισκογραφία με τα τραγούδια «Σταμάτησε του ρολογιού οι δείχτες», «Άναψε καινούργιο μου φεγγάρι» του Μίμη Πλέσσα, στο «Θαλασσσινό τριφύλλι» του Λίνου Κόκοτου, η «Άγια Κυριακή» του Κώστα Βίρβου και Μίμη Πλέσσα στον δίσκο τους «Θάλασσα Πικροθάλασσα». Από το 1969 έως και το 1974 η παρουσία της στη δισκογραφία ήταν καταιγιστική.

Το 1974 βρέθηκε για δουλειά στον Καναδά όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1983 η παρουσία της τόσο στη δισκογραφία, όσο και σε ζωντανές εμφανίσεις ήταν επιλεκτική, κυρίως σε καλοκαιρινές συναυλίες αλλά και μουσικές σκηνές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ρένα Κουμιώτη ξεκίνησε να εργάζεται το 1968 στην «Απανεμιά» μαζί με τον Μανώλη Μητσιά, που μόλις είχε κατέβει απ’ τη Θεσσαλονίκη. Λίγες μέρες αργότερα, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος της προτείνει να τραγουδήσει με τον Γιάννη Πουλόπουλο στον δίσκο «Ο Δρόμος» που ετοίμαζαν μαζί με τον Μίμη Πλέσσα.

Το πρώτο τραγούδι που ερμήνευσε ήταν το «Δώσε μου το στόμα σου», γνωστό ως «Χελιδονάκι». Και ακολούθησε το «Πρώτη φορά». Από την «Απανεμιά» βρίσκεται ξαφνικά να δουλεύει με τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου και τον Λευτέρη Μυτιληναίο στο «Καν-Καν». Την ίδια χρονιά στο θέατρο «REX» στον θεατρικό «Δρόμο».

Advertisement
MEGA

Και μετά στα «Δειλινά» για τρεις σεζόν, απ’ τον Οκτώβριο του 1970 μέχρι το 1972.Εκεί κι ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Χρηστάκης κι ο Γιώργος Ζαμπέτας. Το 1972, συνεργάστηκε με το Γιώργο Νταλάρα στο θέατρο Μπουρνέλη. Μετά τα «Δειλινά» πήγε στη «Φαντασία». Πάλι με τον Πουλόπουλο στην Πλάκα, μετά ξανά στο «Καν-Καν» με Διονυσίου και Ζαμπέτα.

Πληροφορούμενη την απώλεια της Ρένας Κουμιώτη, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ανάμεσα στον πλούτο των καλών τραγουδιστών της ελληνικής μουσικής, η Ρένα Κουμιώτη ξεχώρισε από την πρώτη της εμφάνιση, με ερμηνείες που είχαν ξεχωριστό χαρακτήρα, ένταση, δύναμη, συναίσθημα, μελωδικότητα και επιβλητικότητα μαζί. Συμμετέχοντας στον «Δρόμο» του Μίμη Πλέσσα, έναν από τους εμβληματικότερους δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας, από τα πρώτα της βήματα συνέδεσε την πορεία της με τα τραγούδια του και με τις εμφανίσεις της σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Μέσα σε λίγα χρόνια, συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες και τραγουδιστές και άφησε το μοναδικό της αποτύπωμα στην εποχή των μπουάτ, πριν αποφασίσει να φύγει από την Ελλάδα για να αφιερωθεί στην οικογένειά της. Όμως απέδειξε ότι ακόμη και με μεγάλα διαλείμματα στις εμφανίσεις της, η παρουσία της ήταν πάντα έντονη και τα τραγούδια της αγαπημένα από το κοινό. Οι αξέχαστες ερμηνείες της θα εξακολουθήσουν να μας θυμίζουν τη σημαντική της παρουσία στην ελληνική μουσική. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους φίλους της».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης έκανε την εξής δήλωση: «Θεωρώ την απουσία σημαντικότερη της παρουσίας, απ’ το να μην έχεις τίποτα να πεις. Έκανα πέντε πράγματα, ας μην τα κάνω σκόνη», είχε πει η Ρένα Κουμιώτη σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της και έτσι πορεύτηκε: Μέσα από τη δουλειά της και τη φωνή της. Μια σπουδαία φωνή, χαρισματική και αναγνωρίσιμη, μία άψογη επαγγελματίας που όμως κράτησε για το τραγούδι τη χαρά και τον ενθουσιασμό του ερασιτέχνη, μία ερμηνεύτρια που συνεργάστηκε με τον Ελύτη, τον Λοΐζο, το Πλέσσα, τον Παπαδόπουλο και τόσους ακόμα σε σπουδαίες και εμβληματικές δισκογραφικές δουλειές που σημάδεψαν μια εποχή. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δανία: Βουλευτικές εκλογές στις 24 Μαρτίου προκήρυξε η πρωθυπουργός με την κρίση της Γροιλανδίας στο προσκήνιο

26/02/26 11:25 μμ

Δανία: Βουλευτικές εκλογές στις 24 Μαρτίου προκήρυξε η πρωθυπουργός με την κρίση της Γροιλανδίας στο προσκήνιο

Θεσσαλονίκη: Άνοδος στις αεροπορικές αφίξεις από 11 ευρωπαϊκές αγορές-στόχους της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας με ποσοστά που αγγίζουν το 32%

26/02/26 11:24 μμ

Θεσσαλονίκη: Άνοδος στις αεροπορικές αφίξεις από 11 ευρωπαϊκές αγορές-στόχους της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας με ποσοστά που αγγίζουν το 32%

Ν.Ανδρουλάκης: Η απόφαση για τις υποκλοπές αποτελεί δικαίωση - Η Δημοκρατία νίκησε, το παρακράτος του Μαξίμου ηττήθηκε

26/02/26 11:02 μμ

Ν.Ανδρουλάκης: Η απόφαση για τις υποκλοπές αποτελεί δικαίωση – Η Δημοκρατία νίκησε, το παρακράτος του Μαξίμου ηττήθηκε

Καταγγελία για δολιοφθορά στην τηλεδιοίκηση, στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, λίγο πριν το Πλατύ της Ημαθίας, όπου άγνωστοι έκοψαν καλώδια τηλεδιοίκησης, έκανε σήμερα, Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος. Ο κ. Κυρανάκης μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ, ανέφερε πως πρόκειται για «καθαρή ενέργεια με στόχο να υπάρξουν νεκροί δύο ημέρες πριν την επέτειο της τραγωδίας στα Τέμπη». Όπως είπε πρόκειται για καλώδια τηλεδιοίκησης που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά τα Τέμπη. Τα συγκεκριμένα καλώδια, διευκρίνισε πως είχαν τοποθετηθεί με ειδική προστασία και επικάλυψη από τσιμέντο, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα κλοπών ή φθορών. «Πρόκειται για καθαρή δολιοφθορά από κάποιον που ήθελε νεκρούς δύο ημέρες πριν την επέτειο για τα Τέμπη. Πήγαν έσπασαν το τσιμέντο, έβγαλαν τα καλώδια, τα οποία έχουν διπλή επικάλυψη και προστασία, και με ειδικά εργαλεία τα έκοψαν. Δεν έκλεψαν κάτι, δεν είχαν οικονομικό όφελος, τα έκοψαν και έφυγαν» είπε χαρακτηριστικά. Αποτέλεσμα ήταν να τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα τηλεδιοίκησης στο συγκεκριμένο σημείο. Ο κ. Κυρανάκης έκανε λόγο για «σοκαριστικό περιστατικό», επισημαίνοντας ότι παρά την ζημιά, το σιδηροδρομικό δίκτυο διαθέτει πλέον επιπλέον δικλείδες ασφαλείας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα railway.gov.gr, μέσω της οποίας -όπως είπε- παρακολουθείται η θέση των τρένων με μεγάλη ακρίβεια. «Είμαστε πιο ασφαλείς από την εποχή των Τεμπών. Με το νέο σύστημα βλέπουμε πού βρίσκονται τα τρένα με ακρίβεια εκατοστού», κατέληξε, τονίζοντας ότι οι αρμόδιες αρχές διερευνούν την υπόθεση. Το πρόβλημα διορθώνεται και αναμένεται αποκατάσταση εντός της ημέρας.

26/02/26 10:58 μμ

Εισαγγελέας για την κοπή καλωδίων στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης

Ξεχάστε τα διαστημικά ταξίδια μέσα από «σκουληκότρυπες» – Οι γέφυρες Αϊνστάιν-Ρόζεν ίσως ξαναγράφουν τον ίδιο τον χρόνο

26/02/26 11:06 μμ

Ξεχάστε τα διαστημικά ταξίδια μέσα από «σκουληκότρυπες» – Οι γέφυρες Αϊνστάιν-Ρόζεν ίσως ξαναγράφουν τον ίδιο τον χρόνο

Πιστό αντίγραφο του καμπαναριού του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου της Καππαδοκίας θα κατασκευαστεί σε κεντρική πλατεία δήμου της Θεσσαλονίκης

26/02/26 10:54 μμ

Πιστό αντίγραφο του καμπαναριού του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου της Καππαδοκίας θα κατασκευαστεί σε κεντρική πλατεία δήμου της Θεσσαλονίκης

Εντοπίστηκε η 16χρονη Λόρα, βρίσκεται υπό την προστασία της γερμανικής αστυνομίας

26/02/26 10:47 μμ

Εντοπίστηκε η 16χρονη Λόρα, βρίσκεται υπό την προστασία της γερμανικής αστυνομίας

Κατερίνα Βουτσινά κατά Καρυστιανού για το σποτ των Τεμπών: Σας απαγορεύω να αναφερθείτε ξανά στον αδελφό μου, είστε πολιτικός

26/02/26 10:40 μμ

Κατερίνα Βουτσινά κατά Καρυστιανού για το σποτ των Τεμπών: Σας απαγορεύω να αναφερθείτε ξανά στον αδελφό μου, είστε πολιτικός

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 27 Φεβρουαρίου

26/02/26 10:09 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 27 Φεβρουαρίου

Οδυσσέας Σταμούλης: Δεν βλέπω πια τους “Δύο ξένους”, νομίζω ότι μου άλλαξαν τη ζωή

26/02/26 10:08 μμ

Οδυσσέας Σταμούλης: Δεν βλέπω πια τους “Δύο ξένους”, νομίζω ότι μου άλλαξαν τη ζωή

Χαλκιδική: Ανθρώπινα μέλη εντοπίστηκαν σε έκταση στο Πευκοχώρι

26/02/26 9:53 μμ

Χαλκιδική: Ανθρώπινα μέλη εντοπίστηκαν σε έκταση στο Πευκοχώρι

Ο Πανσερραϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Τόνι Στοϊκόφσκι

26/02/26 9:43 μμ

Ο Πανσερραϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Τόνι Στοϊκόφσκι