Reuters: Θέμα χρόνου, ίσως ωρών, η επίτευξη συμφωνίας για τα ορυκτά της Ουκρανίας

Ουάσινγκτον και Κίεβο σκοπεύουν να υπογράψουν την πολυσυζητημένη συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά, ακόμη και εντός των επομένων ωρών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο τέσσερις καλά πληροφορημένες πηγές.

Η συμφωνία αναμενόταν να υπογραφεί την περασμένη Παρασκευή κατά την επίσκεψη του ουκρανού ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, η οποία όμως ολοκληρώθηκε πρόωρα μετά τη σφοδρή αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς.

Advertisement

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε στους συμβούλους του ότι θέλει να ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας κατά την αποψινή ομιλία του στο Κογκρέσο (σ.σ. ξημερώματα Τετάρτης στην Ελλάδα), ανέφεραν τρεις από αυτές τις πηγές, επισημαίνοντας ωστόσο πως μέχρι να μπουν οι υπογραφές τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν.

Ο Λευκός Οίκος, το γραφείο της ουκρανικής προεδρίας και η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ουάσινγκτον δεν απάντησαν σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό των πληροφοριών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επικοινώνησαν τις τελευταίες ημέρες με ουκρανούς ομολόγους τους σχετικά με το σχέδιο συμφωνίας, παρά το ναυάγιο της Παρασκευής στον Λευκό Οίκο, προτρέποντας μάλιστα τους συμβούλους του Ζελένσκι να πείσουν τον ουκρανό πρόεδρο να ζητήσει δημοσίως «συγγνώμη» από τον Τραμπ, δήλωσε στο Reuters καλά πληροφορημένη πηγή.

Σε σημερινή ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο Ζελένσκι εμφανίστηκε έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας «λυπηρή» την έκβαση της συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Επί του παρόντος δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι όροι της συμφωνίας έχουν αλλάξει. Το ήδη γνωστό σχέδιο δεν περιελάμβανε ρητές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, ενώ έδινε στην Ουάσινγκτον πρόσβαση στα έσοδα του Κιέβου από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Ζελένσκι: Λυπηρή η διαμάχη με τον Τραμπ «ήρθε η ώρα να διορθώσουμε τα πράγματα»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να «εργαστεί υπό την ηγεσία» του Ντόναλντ Τραμπ για την «επίτευξη διαρκούς ειρήνης» στην Ουκρανία, εν μέσω εντάσεων με τον Λευκό Οίκο που γίνονται εμφανείς με την αναστολή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Advertisement

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε γρήγορα για τον τερματισμό του πολέμου και τα πρώτα στάδια θα μπορούσαν να είναι η απελευθέρωση των αιχμαλώτων και η εκεχειρία στον ουρανό – απαγόρευση των πυραύλων, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς, των βομβών κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων και άλλων πολιτικών υποδομών – και άμεση εκεχειρία στη θάλασσα, αν η Ρωσία κάνει το ίδιο. Στη συνέχεια, θέλουμε να περάσουμε όλα τα επόμενα στάδια πολύ γρήγορα και να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ για να διαπραγματευτούμε μια ισχυρή τελική συμφωνία», συνέχισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ και τον Τραμπ προσωπικά για τη βοήθεια προς την Ουκρανία και παραδέχθηκε ότι οι συνομιλίες της 28ης Φεβρουαρίου στον Λευκό Οίκο «δεν πήγαν όπως αναμενόταν». «Είναι κρίμα που εξελίχθηκε με αυτόν τον τρόπο. Είναι καιρός να διορθώσουμε τα πράγματα. Θα θέλαμε η μελλοντική συνεργασία και επικοινωνία να είναι εποικοδομητική», έγραψε ο Ζελένσκι.

«Όσον αφορά τη συμφωνία για τα ορυκτά και την ασφάλεια, η Ουκρανία είναι έτοιμη να την υπογράψει ανά πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε κατάλληλο σχήμα. Βλέπουμε αυτή τη συμφωνία ως ένα βήμα προς μεγαλύτερη ασφάλεια και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας και ελπίζω ειλικρινά ότι θα λειτουργήσει».

«Εκτιμούμε πραγματικά όλα όσα έχει κάνει η Αμερική για να βοηθήσει την Ουκρανία να διατηρήσει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της. Και θυμόμαστε τη στιγμή που τα πράγματα άλλαξαν, όταν ο πρόεδρος Τραμπ (στην πρώτη του θητεία, σημείωση του συντάκτη) προμήθευσε Javelin (αμερικανικούς αντιαρματικούς πυραύλους, σ.σ.) στην Ουκρανία. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι.

Τέλος, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να υπογράψει «ανά πάσα στιγμή» τη σχεδιαζόμενη συμφωνία-πλαίσιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εκμετάλλευση των ουκρανικών μεταλλευτικών πόρων, η υπογραφή της οποίας έχει καθυστερήσει λόγω της διαμάχης με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Βλέπουμε αυτή τη συμφωνία ως ένα βήμα προς μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερές εγγυήσεις ασφαλείας και ελπίζω ειλικρινά ότι θα λειτουργήσει αποτελεσματικά», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου

02/08/25 8:46 μμ

Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου

Παραλία Οφρυνίου: Μυστήριο με 58χρονη κάτοικο Σερρών που εξαφανίστηκε χθες το βράδυ

02/08/25 5:08 μμ

Παραλία Οφρυνίου: Μυστήριο με 58χρονη κάτοικο Σερρών που εξαφανίστηκε

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

02/08/25 2:31 μμ

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη μητέρα του παιδιού που βρέθηκε νεκρό στο Π. Φάληρο

02/08/25 1:56 μμ

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη μητέρα του παιδιού που βρέθηκε νεκρό στο Π. Φάληρο

Δημογραφικό: Μείωση των παιδιών που απέκτησαν οι γενεές του 1950 και του 1980 στις ευρωπαϊκές χώρες

02/08/25 2:24 μμ

Δημογραφικό: Μείωση των παιδιών που απέκτησαν οι γενεές του 1950 και του 1980 στις ευρωπαϊκές χώρες

ΠΟΜΙΔΑ: Άνοιξε το Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων

02/08/25 2:07 μμ

ΠΟΜΙΔΑ: Άνοιξε το Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχονται «καμπάνες» στις εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για παραβάσεις της νομοθεσίας

02/08/25 2:01 μμ

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχονται «καμπάνες» στις εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για παραβάσεις της νομοθεσίας

Π. Φάληρο: «Ερευνάται η μητέρα να ήθελε να ξεφορτωθεί το παιδί, σε ρηχά νερά ο πνιγμός»

02/08/25 1:56 μμ

Π. Φάληρο: «Ερευνάται η μητέρα να ήθελε να ξεφορτωθεί το παιδί, σε ρηχά νερά ο πνιγμός»

Πρώτη επίσκεψη στελεχών της ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

02/08/25 12:28 μμ

Πρώτη επίσκεψη στελεχών της ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός μηχανής ανέβηκε στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας για να αποφύγει τους αστυνομικούς

02/08/25 12:23 μμ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός μηχανής ανέβηκε στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας για να αποφύγει τους αστυνομικούς

Σοφία Ζαχαράκη: Ιστορική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης - Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

02/08/25 12:15 μμ

Σοφία Ζαχαράκη: Ιστορική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης – Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών

02/08/25 11:15 πμ

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών