Την απομάκρυνση των κατοίκων από το Ριρκαΐπι, έναν από τους μεγαλύτερους οικισμούς του αυτόνομου θύλακα Τσουκότσκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή, εισηγούνται οι επιστήμονες, επειδή η περιοχή έχει κατακλυστεί από πολικές ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Την απομάκρυνση των κατοίκων από το Ριρκαΐπι, έναν από τους μεγαλύτερους οικισμούς του αυτόνομου θύλακα Τσουκότσκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή, εισηγούνται οι επιστήμονες, επειδή η περιοχή έχει κατακλυστεί από πολικές αρκούδες.

Advertisement
 

 

«Η κατάσταση στον οικισμό είναι περίπλοκη, από ψυχολογικής άποψης. Οι γυναίκες ανησυχούν επειδή τα παιδιά τους πηγαίνουν με τα πόδια στο σχολείο», είπε ο Ανατόλι Κότσνεφ, ειδικός του Ινστιτούτου Βιολογικών Μελετών του Βορρά και μέλος μιας διεθνούς ομάδας εργασίας για τις πολικές αρκούδες.

 

«Εγώ ως επιστήμονας πιστεύω ότι ο οικισμός δεν πρέπει να παραμείνει εκεί. Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων υπάρχει ο οικισμός Σμιτ, όπου θεωρητικά θα μπορούσαν οι κάτοικοι να μετεγκατασταθούν. Είναι μακριά από το ακρωτήριο, όπου οι πολικές αρκούδες είναι πάρα πολλές τώρα», εξήγησε.

 

Φέτος το καλοκαίρι ομάδες ειδικών κατέγραψαν τις πολικές αρκούδες που προσεγγίζουν τον οικισμό: ήταν 15-27 ζώα.

 

Πριν από μια πενταετία, μόλις 3-5 ζώα πλησίαζαν στα σπίτια. Τους καλοκαιρινούς μήνες του 2019 όμως υπήρξαν 74 περιπτώσεις στις οποίες οι αρκούδες έφτασαν πολύ κοντά σε ανθρώπους – στις περισσότερες από αυτές δεν ήταν επιθετικές και απλώς περιφέρονταν στα όρια του οικισμού.

Advertisement

 

Το ευτύχημα για τους ανθρώπους είναι η ταυτόχρονη παρουσία θαλάσσιων ίππων στην περιοχή – τα ζώα αυτά έκαναν την εμφάνισή τους στην Τσουκότσκα πριν από οκτώ χρόνια. Αποτελούν το βασικό θήραμα των πολικών αρκούδων κι έτσι, όταν τα σαρκοφάγα ζώα πλησιάζουν στον οικισμό είναι χορτάτα.

Η τελευταία φορά που μια πολική αρκούδα σκότωσε άνθρωπο στο Ριρκαΐπι ήταν το 2011.

«Προσπαθούμε να ελέγξουμε την κατάσταση, όμως κανείς δεν θέλει να σκεφθεί τι μπορεί να συμβεί σε 3-5 χρόνια», είπε ο επιστήμονας. «Αν οι θαλάσσιοι ίπποι εγκαταλείψουν το ακρωτήριο ή αν μειωθεί ο πληθυσμός τους, οι πολικές αρκούδες δεν θα φύγουν, όμως θα πεινάνε», προειδοποίησε.

Ο οικισμός, όπου κατοικούν περίπου 500 άνθρωποι, βρίσκεται κοντά στις ακτές του Αρκτικού Ωκεανού, απέναντι από το νησί Βράνγκελ, το «μαιευτήριο» των πολικών αρκούδων. Στην τοπική γλώσσα, Ριρκαΐπι σημαίνει «φωλιά θαλάσσιων ίππων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
26 Οκτωβρίου: Ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης- Ο βίος και το μαρτύριό του

25/10/25 12:03 μμ

26 Οκτωβρίου: Ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης- Ο βίος και το μαρτύριό του

Κολοκύθια γεμιστά με σάλτσα αυγολέμονο

25/10/25 9:11 μμ

Κολοκύθια γεμιστά με σάλτσα αυγολέμονο

Τι να κάνετε για να μην κολλήσει ξανά το ρύζι και να γίνει αφράτο και σπυρωτό

25/10/25 9:10 μμ

Τι να κάνετε για να μην κολλήσει το ρύζι και να γίνει αφράτο και σπυρωτό

Φυτά: 2 σημεία στο σπίτι που είναι λάθος να τα βάλεις

25/10/25 9:08 μμ

Φυτά: 2 σημεία στο σπίτι που είναι λάθος να τα βάλεις

Μαξιλαροθήκες για πέταμα; Όχι αν ξέρεις πώς θα τις χρησιμοποιήσεις... αλλιώς

25/10/25 9:05 μμ

Μαξιλαροθήκες για πέταμα; Όχι αν ξέρεις πώς θα τις χρησιμοποιήσεις… αλλιώς

Πώς ξεμυρίζουν τα χέρια από κρεμμύδια και σκόρδα;

25/10/25 9:03 μμ

Πώς ξεμυρίζουν τα χέρια από κρεμμύδια και σκόρδα;

Οι τροφές που αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό

25/10/25 9:02 μμ

Οι τροφές που αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό

Παναθηναϊκός: Νοκ άουτ με θλάση ο Μπακασέτας

25/10/25 8:54 μμ

Παναθηναϊκός: Νοκ άουτ με θλάση ο Μπακασέτας

Από τα Μαθηματικά στο Φως - Ο Αλέκος Παππίας και η τέχνη της ξύλινης γεωμετρίας

25/10/25 8:51 μμ

Από τα Μαθηματικά στο Φως – Ο Αλέκος Παππίας και η τέχνη της ξύλινης γεωμετρίας

Κ. Κυρανάκης: Για το SMS του υπ. Μεταφορών δεν έγινε καμία ανάθεση και δεν δαπανήθηκε από το κράτος ούτε ένα ευρώ

25/10/25 8:42 μμ

Κ. Κυρανάκης: Για το SMS του υπ. Μεταφορών δεν έγινε καμία ανάθεση και δεν δαπανήθηκε από το κράτος ούτε ένα ευρώ

Στη Θεσσαλονίκη ο Σ. Φάμελλος για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης

25/10/25 8:24 μμ

Στη Θεσσαλονίκη ο Σ. Φάμελλος για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης

Γιώργος Τσαλίκης: “Ήμουν άρρωστος και δυσκολεύτηκα πολύ – Έκανα μια προσευχή”

25/10/25 8:21 μμ

Γιώργος Τσαλίκης: “Ήμουν άρρωστος και δυσκολεύτηκα πολύ – Έκανα μια προσευχή”