ROYAL SUGAR: ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΖΑΧΑΡΟΥΡΓΕΙΟ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ
Date:
Ο επιχειρηματίας Χρήστος Καραθανάσης εξηγεί πως μπορεί να γίνει βιώσιμο το εργοστάσιο και τονίζει ότι δεν διεκδικεί να πάρει την ΕΒΖ.
«Θέλουμε να λειτουργήσουμε το ζαχαρουργείο των Σερρών, δεν διεκδικούμε την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Ας καθορίσει η κυβέρνηση το νομικό πλαίσιο με το οποίο η Royal Sugar μπορεί να λειτουργήσει παραγωγικά το εργοστάσιο αυτό, ειδικά αυτό και μάλιστα όχι για λίγους μήνες το χρόνο, αλλά για 12 μήνες κάθε χρόνο», τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Royal Sugar ABEE», ο Σερραίος κ. Χρήστος Καραθανάσης.
Ο επιχειρηματίας, που πρωτοκατέθεσε την πρότασή του στην ΕΒΖ πριν δύο χρόνια, αλλά και στην πιστώτρια τράπεζα, την Πειραιώς, όπως και στον μέτοχο της Εταιρείας, δηλαδή τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ bank, ακόμη περιμένει μία απάντηση, ενώ όπως δήλωσε, τον στέλνουν «από τον Άννα στον Καϊάφα».
«Το εργοστάσιο των Σερρών, φέτος, θα μείνει για τέταρτη χρονιά εκτός παραγωγικής διαδικασίας. Η Royal Sugar έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη Ευρωπαίου εταίρου που θα εισφέρει τεχνογνωσία αλλά και εταιρείας από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Το σχέδιό μας είναι να δώσουμε ώθηση στην τευτλοκαλλιέργεια στην πεδιάδα των Σερρών, να λειτουργούμε το εργοστάσιο για ένα τετράμηνο επεξεργαζόμενοι ελληνικά τεύτλα και στους υπόλοιπους μήνες του έτους, να επεξεργαζόμαστε εισαγόμενα ακατέργαστο προϊόν από ζαχαροκάλαμα, κάνοντας τις απαιτούμενες, περιορισμένου ύψους, πρόσθετες επενδύσεις για τροποποιήσεις στη τελική φάση της παραγωγικής διαδικασίας».
Αυτές οι πρόσθετες επενδύσεις για «ζάχαρη από καλάμι» δεν θα ξεπερνούν, μάξιμουμ, το 1 εκατ ευρώ.
Ο κ. Καραθανάσης τόνισε ότι με την επικείμενη απελευθέρωση της Αγοράς Ζάχαρης στην Ε.Ε., είναι ευκαιρία για τον Έλληνα αγρότη αλλά και τις ελληνικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες παραγωγής και εμπορίας ζάχαρης για την ελληνική αγορά όπως και για την αγορά των Δυτικών Βαλκανίων και συγκεκριμένα της Αλβανίας, του Κοσσόβου και της ΠΓΔΜ.
«Δεν θέλουμε να αγοράσουμε την ΕΒΖ, δεν θέλουμε να αγοράσουμε το εργοστάσιο των Σερρών, δεν θέλουμε να πάρουμε την ακίνητη περιουσία του. Θέλουμε να πάρουμε το μάνατζμεντ για μία περίοδο τουλάχιστον δέκα ετών, για να μπορέσουμε να κάνουμε και τις απαιτούμενες επενδύσεις», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Royal Sugar.
Όπως εξήγησε, το ζαχαρουργείο συντηρείται και βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Τον πρώτο χρόνο εκτιμά ο επιχειρηματίας, θα μπορεί το εργοστάσιο να επεξεργαστεί παραγωγή από 30.000 – 35.000 στρέμματα ώστε να φανούν τυχόν προβλήματα, ενώ το ζαχαρουργείο των Σερρών θα μπορεί σε επόμενη φάση να επεξεργάζεται την παραγωγή ως και από 150.000 στρέμματα.
Ο κ. Καραθανάσης υποστήριξε ότι οι παραγωγοί, επειδή η Royal Sugar είναι υγιής επιχείρηση, δεν θα φοβούνται καθυστερήσεις στις πληρωμές τους. Θα εισπράττουν τις τιμές παραγωγού στα επίπεδα που κυμαίνονται για τους Ευρωπαίους τευτλοπαραγωγούς και θα έχουν επίσης υποστήριξη σε εφόδια και καλλιεργητικές φροντίδες.
«Γιατί θα πρέπει οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς να καλύπτονται από εισαγωγές από τους μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους – στο βαθμό που δεν αρκεί η παραγωγή της ΕΒΖ- και να μη διευρυνθεί η παραγόμενη στην Ελλάδα ζάχαρη;» διερωτήθηκε ο κ. Καραθανάσης προσθέτοντας ότι το σχέδιο που έχει καταρτίσει η Royal Sugar- για συνδυαστική παραγωγή- μειώνει το παραγωγικό κόστος που είναι και το αδύνατο σημείο της ΕΒΖ.
Η Royal Sugar ABEE έχει έδρα και εγκαταστάσεις στην ΒΙΠΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης. Διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης σε 3.500 τ.μ., σιλό και σιλοφόρο όχημα όπως και στόλο φορτηγών αυτοκινήτων. Η Εταιρεία δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο τροφίμων, με έμφαση στη μεταποίηση και εμπορία ζάχαρης και αλεύρων στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Εφοδιάζει μεγάλες αλυσίδες λιανικής, την αγορά HORECA αλλά και βιομηχανίες τροφίμων, ενώ έχει περάσει και στην συσκευασία και διάθεση οργανικής ζάχαρης.
Όσον αφορά τα οικονομικά της στοιχεία, το 2016 είχε κύκλο εργασιών άνω των 18 εκατ ευρώ και ΕΒΙΤDA 400.000 ευρώ, με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό. Το 2017 και αναλόγως των τιμών της ζάχαρης στη διεθνή αγορά, ο τζίρος της εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 22-23 εκατ. ευρώ.