Ρούχα οριγκάμι από τη Θεσσαλονικιά με τα δύο Γκίνες
Date:
Μπορεί να μην είναι η κατάλληλη ενδυματολογική επιλογή για άστατο, βροχερό καιρό καθώς πρόκειται για φορέματα, κοσμήματα και αξεσουάρ από χαρτί, αλλά οι δημιουργίες οριγκάμι που «υπογράφει» η Μυρτώ Δημητρίου
είναι όχι μόνο πρωτότυπες αλλά και οικολογικές, αφού η νεαρή καλλιτέχνης από τη Θεσσαλονίκη θέλει να περάσει μέσα απ’ αυτές το μήνυμα της ανακύκλωσης και της ανάγκης ν’ αναζητούμε και να χρησιμοποιούμε υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Δημητρίου εξηγεί πώς «γεννήθηκε» η ιδέα της χάρτινης κολεξιόν και πώς ξεπήδησε μέσα της η επιθυμία να φτιάξει μέχρι και τσάντες από χαρτί.
«Όταν μιλάμε για χαρτί, η φαντασία δεν σταματάει πουθενά. Είναι μοναδικό το τι μπορεί να κάνει κάποιος διπλώνοντας εφημερίδες και περιοδικά. Ακόμη και εγώ κάθε φορά ανακαλύπτω καινούρια πράγματα. Είχα ξεκινήσει παλιότερα φτιάχνοντας σκουλαρίκια και κοσμήματα και τώρα ολοκλήρωσα ένα χάρτινο φόρεμα», λέει και -χαριτολογώντας- συμπληρώνει πως η δημιουργία της μπορεί να φορεθεί με …αίθριο καιρό!
«Κάθε χάρτινο έργο έχει διαφορετικό χρόνο προετοιμασίας. Αρχικά ξεκινά ο σχεδιασμός και μετά το δίπλωμα. Επειδή, δε, έχουμε να κάνουμε με χαρτί μπορεί να μην γίνουν σωστά οι τσακίσεις, οπότε πρέπει να ξαναδιπλωθεί και να ξαναδημιουργηθεί. Μπορεί να χρειαστεί από μία εβδομάδα μέχρι ένας μήνας, ειδικά όταν μιλάμε για ένα φόρεμα με λεπτομέρειες», εξηγεί η καλλιτέχνης, για την οποία όλα ξεκίνησαν, όταν κέρδισε μια υποτροφία στην Αμερική για σεμινάρια οριγκάμι (δηλαδή την τέχνη του να φτιάχνεις κατασκευές χρησιμοποιώντας το χαρτί).
«Το πρώτο μου χάρτινο φόρεμα», προσθέτει, «είναι λευκό, έχει παντού τις ίδιες πτυχώσεις και το μήκος του φτάνει μέχρι το γόνατο. Χρειάστηκαν είκοσι μέρες διπλώματος, εκατοντάδες διπλώσεις και τσακίσεις για να αποκτήσει την τελική του μορφή και να φορεθεί».
Για τη Μυρτώ Δημητρίου, το οριγκάμι είναι μια …ιεροτελεστία, κάτι που αγαπά και το κάνει με πάθος. Χαρακτηρίζει σχεδόν μαγική την τέχνη του να διπλώνεις ώστε να δημιουργήσεις από κάτι μονοδιάστατο, όπως είναι το χαρτί, κάτι τρισδιάστατο, όπως είναι ένα φόρεμα. Μάλιστα, η ίδια έχει σχεδιάσει ήδη δέκα φορέματα, από τα οποία είναι σχεδόν έτοιμα τα τρία. Χωρίς ραπτομηχανές και κλωστές, η νεαρή καλλιτέχνης έχει φτιάξει, επίσης με τη μέθοδο της δίπλωσης, αξεσουάρ και τσάντες, ενώ ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις δημιουργίες της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Στόχος της είναι, μέσα από τη δουλειά της, να προκύψει κάτι που θα είναι χρηστικό και λειτουργικό και τα υλικά που νομίζαμε πως είναι …άχρηστα να «ζωντανεύσουν» στην καθημερινότητά μας. Θέλει, δηλαδή, να περάσει το μήνυμα πως είναι πολύ όμορφο, τα παλιά αντικείμενα που νομίζουμε πως δεν έχουν πια αξία να ξαναγίνονται χρηστικά.
Η Μυρτώ Δημητρίου είναι η πρώτη Ελληνίδα με δίπλωμα διδασκαλίας οριγκάμι που κατέκτησε δύο ρεκόρ Γκίνες: ένα με τον Λευκό Πύργο από χαρτί κι ένα για μια τεράστια χάρτινη κουκουβάγια.
«Είναι δύο πολύ σημαντικά γεγονότα που έκαναν ακόμη περισσότερο γνωστό το οριγκάμι στη χώρα μας, αφού στην πρώτη περίπτωση συμμετείχαν 10.000 άτομα και στη δεύτερη, το 2014, 20.000 διαφόρων ηλικιών. Είχαν, μάλιστα, προηγηθεί και ειδικά μαθήματα δίπλωσης και προετοιμασίας για τους συμμετέχοντες», εξηγεί.
Διορθώνοντας το …χάρτινο καπέλο της, η νεαρή καλλιτέχνης λέει πως με το οριγκάμι μπορεί να ασχοληθεί οποιοσδήποτε, αρκεί να έχει διάθεση, φαντασία, όρεξη αλλά και υπομονή. Εξάλλου, όλοι σε κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε διπλώσει χαρτί φτιάχνοντας βαρκούλες!
Αναστασία Τελιανίδου
*Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μυρτώ Δημητρίου
ΑΠΕ-ΜΠΕ