Ροζ βίντεο “στον αέρα” για… εκδίκηση – Δύο γυναίκες της σόουμπιζ τα νέα θύματα
Date:
Μία ψηφιακή πλατφόρμα ανταλλαγής βίντεο και φωτογραφιών έχει προκαλέσει συναγερμό στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ παράλληλα έχει κινητοποιήσει χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι ζητούν το κλείσιμό της.
Στην πλατφόρμα αυτή έχει δημιουργηθεί από τους χρήστες ένα τμήμα στο οποίο αναρτούν οπτικό υλικό από προσωπικές ερωτικές στιγμές γυναικών, πολλές από τις οποίες συνοδεύονται από σχόλια που δείχνουν ότι πρόκειται για πράξεις εκδίκησης ανδρών προς κάποιες γυναίκες με τις οποίες είχαν στο παρελθόν σχέση. Και δυστυχώς, ένα μεγάλο κομμάτι από αυτή την αρρωστημένη πρακτική αφορά Έλληνες!
Η συγκεκριμένη σελίδα έχει έδρα τον Καναδά και, όπως φαίνεται, αρχικά δημιουργήθηκε προκειμένου χρήστες από όλο τον κόσμο να ανταλλάσσουν δικές τους φωτογραφίες, ψηφιακές δημιουργίες και βίντεο, κάτι που γίνεται στα ανάλογα τμήματά της.
Σύντομα, όμως, εμφανίστηκαν δύο ακόμη ενότητες με την ένδειξη «για ενήλικες» και εκεί άρχισε η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο που αφορούν προσωπικές στιγμές και στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν τραβηχτεί με κινητά τηλέφωνα.
Μάλιστα, υπάρχουν υποενότητες με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται τα βίντεο και οι φωτογραφίες.
Για την Ελλάδα, δε, έχει αναπτυχθεί ολόκληρο «δέντρο» με πόλεις στις οποίες έγιναν οι φωτογραφήσεις και οι βιντεοσκοπήσεις! Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού του οπτικού υλικού παρουσιάζει νέες κοπέλες που είτε το έστειλαν σε κάποιον σύντροφό τους είτε η λήψη του έγινε και από τους δύο μαζί.
Όμως, υπάρχει και οπτικό υλικό που αφορά γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που έτυχε να υποκύψουν στον πειρασμό της φωτογράφισης προσωπικών στιγμών τους και τελικά έπεσαν θύματα εκδίκησης κάποιου ασυνείδητου συντρόφου τους, μετά από χωρισμό.
Σε κάποιες περιπτώσεις, τις οποίες οι ειδικοί ερευνητές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χαρακτηρίζουν ως «εκατό τοις εκατό αναρτήσεις εκδίκησης», οι φωτογραφίες ή τα βίντεο έχουν καταχωριστεί με το ονοματεπώνυμο της κοπέλας που απεικονίζουν, με λατινικούς χαρακτήρες! Μάλιστα, στις κατηγορίες που υπάρχουν μέσα στη γενικότερη ενότητα «Ελλάδα» έχουν αναρτηθεί ένα βίντεο και μία φωτογραφία από προσωπικές στιγμές δύο πολύ γνωστών προσώπων της σόουμπιζ, που είναι τακτικοί καλεσμένοι ψυχαγωγικών εκπομπών της τηλεόρασης.
Πέραν της ανάρτησης των προσωπικών φωτογραφιών και βίντεο, η πλατφόρμα αυτή διαθέτει και δυνατότητα γραπτής επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών που τα αναρτούν. Από τις συζητήσεις αυτές φαίνεται πολλές φορές ότι πρόθεση αυτών που ανάρτησαν τις φωτογραφίες είναι να εκδικηθούν το πρόσωπο που έχει καταγραφεί, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που γίνονται μακροσκελείς συζητήσεις.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ασφαλώς και έχει τη δυνατότητα να αποκαλύψει τα στοιχεία τους, μέσω των ΙΡ διευθύνσεων και των άλλων ιχνών που μένουν στον server της πλατφόρμας από κάθε χρήστη που πραγματοποιεί αναρτήσεις. Η ύπαρξη της συγκεκριμένης πλατφόρμας έγινε γνωστή πολύ γρήγορα στους νεαρούς κυρίως χρήστες του διαδικτύου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αναγνωρίστηκαν συγκεκριμένα πρόσωπα και ειδοποιήθηκαν από φίλους ή γνωστούς.
Από το σημείο αυτό ξεκίνησε μια θύελλα αντιδράσεων στα social media, κυρίως από γυναίκες χρήστες που ζητούν την άμεση διακοπή λειτουργίας (takedown) της ιστοσελίδας. Παρ’ όλα αυτά όμως, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία καταγγελία στην Αστυνομία έτσι ώστε να ξεκινήσει προανάκριση.
Η Realnews επικοινώνησε με στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τα οποία ήδη είχαν στο στόχαστρό τους την επίμαχη πλατφόρμα, γνώριζαν για τα «ροζ βίντεο εκδίκησης» και παρακολουθούσαν όλες τις αναρτήσεις από Ελλάδα, ώστε στο ενδεχόμενο να υπάρξει έκθεση ανηλίκου να κινηθούν αυτεπάγγελτα. Και αυτό διότι σε περίπτωση δημοσιοποίησης οπτικού υλικού με προσωπικό περιεχόμενο που αφορά ενηλίκους η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπορεί να επέμβει μόνο μετά από μήνυση, αφού όπως λένε τα ίδια τα στελέχη της υπηρεσίας, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν η ανάρτηση έγινε με τη θέληση του εμφανιζόμενου ή ακόμη και για οικονομικά ανταλλάγματα, κάτι που συμβαίνει με πολλές ανάλογου περιεχομένου ιστοσελίδες, διεθνώς.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι Αρχές έχουν τη δυνατότητα να «κατεβάσουν» μια ιστοσελίδα ή να μπλοκάρουν την εμφάνισή της στην Ελλάδα, μόνο σε τρεις περιπτώσεις: όταν προκύπτει «πορνογραφία ανηλίκων», προσβολή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (κινηματογραφικές ταινίες, σειρές κ.λπ.) και παράνομος τζόγος.
Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews
πηγή enikos.gr