Σ. Φάμελλος: Εξελίσσεται μια προσπάθεια κατάληψης του κράτους με χαρακτηριστικά κομματικοποίησης
Date:
«Κάπου υπάρχει ένα θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης και νομίζω ότι το βασικό θέμα είναι η σύγκριση κανονικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, όπου υπάρχει ένα θέμα πολιτικής εξαπάτησης», δήλωσε ο τομεάρχης Ενέργειας,
βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» για τον απολογισμό των πρώτων νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.
«Υπάρχει μία μεγάλη αντίθεση ανάμεσα σε αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης και στην πραγματικότητα. Δυστυχώς, αυτό που βλέπω να εξελίσσεται είναι μια πολιτικά βίαιη προσπάθεια κατάληψης του κράτους και των δομών του, με έντονα χαρακτηριστικά κομματικοποίησης, μέσα από μία επικοινωνιακή επικάλυψη αποτελεσματικότητας και αριστείας, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», είπε ο κ. Φάμελλος.
Σε ό,τι αφορά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, σημείωσε: «Εμείς καλωσορίσαμε τη στροφή της Νέας Δημοκρατίας στις δικές μας προτάσεις γιατί αυτή η διαβαθμισμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ ήταν δική μας πρόταση -η ΝΔ είχε προτείνει προεκλογικά οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ […] Δεν κατανοήσαμε δύο μεγάλες αρνήσεις της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή: Το πρώτο που ζητήσαμε ήταν να υπάρχει απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ στα νησιά κάτω από χίλιους κατοίκους. Δεν το δέχτηκαν. Ήταν τραγικό για τη νησιωτικότητα και τον χαρακτήρα της Ελλάδας, αλλά και τους ακρίτες των νησιών μας. Το δεύτερο είναι η σπουδή τους να υπάρχει μείωση του ΕΝΦΙΑ στα εισοδήματα 1 εκατ. ευρώ, όπου κι αυτό είναι αδικαιολόγητο, δεν θεωρώ ότι εκεί ήταν η κοινωνική προτεραιότητα».
«Οι ρυθμίσεις στον ΕΝΦΙΑ», συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «προέκυψαν μέσα από ρητή δήλωση του κ. Σταϊκούρα ότι ο προϋπολογισμός βαίνει, εξελίσσεται κανονικά και καλύπτονται οι δημοσιονομικές προβλέψεις», ενώ «προεκλογικά μας είχαν “φάει τα αυτιά” ο κ. Στουρνάρας και ο κ.Σταϊκούρας ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα».
Αναφερόμενος στην άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι αποτελεί «ένα άλλο μεγάλο στοιχείο έλλειψης κανονικότητας». «Είναι δυνατόν να ψηφίζεται σχεδόν ομόφωνα το προεδρείο της Βουλής και η πρώτη πράξη του να είναι η παραβίαση του Συντάγματος; Και τόσο σημαντική;», διερωτήθηκε.
Σχετικά με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος παρατήρησε ότι «καταργεί την αρχή διαφάνειας, δημιουργεί ένα τεράστιο υπουργείο γύρω από τον πρωθυπουργό με εκατοντάδες μετακλητούς μέχρι και από Σώματα Ασφαλείας, με αδιαφάνεια στον ορισμό διευθυντών και ακόμη και με τροποποίηση του πόθεν έσχες, όπου κάνουν εθελοντική την αποκάλυψη λογαριασμών, κάτι συμβαίνει, κάτι θέλουν να κρύψουν, να διορίσουν δικούς τους και να κρύψουν πράγματα».
«Αναρτήθηκε χθες νομοσχέδιο για διαβούλευση δύο ημέρες, το νομοσχέδιο για την απλή αναλογική και για τις αλλαγές στο Άσυλο. Είναι δυνατόν; Ειρωνεύονται τους δημοκρατικούς θεσμούς, η διαδικασία αυτή είναι περιορισμός των κατακτήσεων της αντιπολίτευσης, είναι επιστροφή σε ένα δεξιό ρεβανσιστικό κράτος της δεκαετίας του ’50 και του ’60 και αναρωτιέμαι: Είναι αυτό η επιλογή των αρίστων;», πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος.
Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση της ΔΕΗ, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Το θέμα της ΔΕΗ δεν είναι λογιστικό, πολύ, δε, περισσότερο δεν είναι χρηματιστηριακό. Κάνει λάθος ο κ. Χατζηδάκης όταν το αντιστοιχεί σε ψευδή και παραπλανητικά χρηματιστηριακά δεδομένα. Υπάρχει ζήτημα ουσιαστικό όσον αφορά τη μετεξέλιξη της ΔΕΗ μπροστά σε δύο μεγάλες ανάγκες που έχει η Ελλάδα: Το ένα είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση, όπου η ΔΕΗ πρέπει να εξασφαλίσει φθηνό ρεύμα στον Έλληνα πολίτη και παραγωγό μαζί με τους υπόλοιπους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, και το δεύτερο είναι ότι η ΔΕΗ πρέπει να προσαρμοστεί ταχύτατα στις υποχρεώσεις της κλιματικής κρίσης και κλιματικής αλλαγής, άρα, στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που είναι αυτοί οι ρύποι και το κόστος, το οποίο επιβάρυνε πολύ τον τελευταίο προϋπολογισμό της […] Τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας -ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ- είναι φυσικό μονοπώλιο, δηλαδή, δεν μπορεί να υπάρχει ανταγωνισμός και η άποψή μας είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί η πλειοψηφία του δημοσίου ελέγχου στα δίκτυα αυτά και το μικρό κόστος για τον πολίτη […] Εμείς σε προσπάθειες που θα συνεχίσουν την προσαρμογή της ΔΕΗ στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην εξασφάλιση ενέργειας με μικρότερο κόστος για τον πολίτη, θα είμαστε δίπλα. Όχι, όμως, σε προσπάθειες που δημιουργούν μια ψευδή κινδυνολογία, όπως αυτή που κάνει με την τιμή τάχατες του Χρηματιστηρίου ο κ. Χατζηδάκης, μόνο και μόνο για να ξεπουλήσει δίκτυα ή υδροηλεκτρικά εργοστάσια».