Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου συνόδευσε σήμερα τον Επίτροπο Κλίματος, Μηδενικού Ισοζυγίου Εκπομπών και Καθαρής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Βόπκε Χούκστρα, σε δύο σημαντικές επισκέψεις σε Υμηττό ... Περισσότερα

Σ. Παπασταύρου: Επισκέψεις μαζί με τον επίτροπο Βόπκε Χούκστρα σε Υμηττό και Ασπρόπυργο

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου συνόδευσε σήμερα τον Επίτροπο Κλίματος, Μηδενικού Ισοζυγίου Εκπομπών και Καθαρής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Βόπκε Χούκστρα, σε δύο σημαντικές επισκέψεις σε Υμηττό και Ασπρόπυργο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Ελλάδα, ο κ. Χούκστρα θα έχει συναντήσεις στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κλίμα και την Ενέργεια, με χρονικό ορίζοντα το 2030. 

O κ. Χούκστρα επισκέφθηκε με τον κ. Παπασταύρου τον Υμηττό, όπου ενημερώθηκε για το έργο πρόληψης δασικών πυρκαγιών που υλοποιείται εκεί, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα AntiNERO και εμπίπτει στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στον Υμηττό, συνοδεύονταν από τον Δήμαρχο Παπάγου -Χολαργού, κ. Ηλία Αποστολόπουλο, τον Δήμαρχο Παιανίας και Πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) κ. Ισίδωρο Μάδη, τον Γενικό Γραμματέα Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Στάθη Σταθόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες. 

Σ. Παπασταύρου: Επισκέψεις μαζί με τον επίτροπο Βόπκε Χούκστρα σε Υμηττό και Ασπρόπυργο

Το Πρόγραμμα Antinero αποτελεί μια φιλόδοξη πρωτοβουλία παρεμβάσεων πρόληψης δασικών πυρκαγιών, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική κρίση και την προστασία των μεσογειακών οικοσυστημάτων, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). 

Στη συνέχεια, ο κ. Χούκστρα και ο κ. Παπασταύρου επισκέφθηκαν το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου, στον Ασπρόπυργο, οι υποδομές του οποίου ανακατασκευάστηκαν πλήρως από τον ΑΔΜΗΕ, συγχρηματοδοτούμενο από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», NextGeneration EU. Το παρών έδωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, ενώ η ξενάγηση στους χώρους της επένδυσης έγινε από τον κ. Μιχάλη Χατζηπάνο, Διευθυντή Νέων Έργων Μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ. 

Σ. Παπασταύρου: Επισκέψεις μαζί με τον επίτροπο Βόπκε Χούκστρα σε Υμηττό και Ασπρόπυργο

Με την ολοκλήρωση των επισκέψεων, ο Επίτροπος Κλίματος, Μηδενικού Ισοζυγίου Εκπομπών και Καθαρής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Βόπκε Χούκστρα, ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. θα διαθέσει συνολικά 22 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 650 πυροσβέστες από 14 ευρωπαϊκές χώρες στη νότια Ευρώπη που πλήττεται από τις πυρκαγιές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Όπως είπε, οι πυροσβέστες θα τοποθετηθούν στρατηγικά σε βασικές τοποθεσίες υψηλού κινδύνου στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Ο κ. Χούσκτρα τόνισε ότι στη χώρα μας θα διατεθούν τέσσερα μεσαία αμφίβια αεροπλάνα, ενώ 19 ομάδες πυρόσβεσης εδάφους από την Ε.Ε., περίπου 30 πυροσβεστών η καθεμία, και μία ομάδα εμπειρογνωμόνων, θα είναι έτοιμες να συνδράμουν όπου χρειαστεί, σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη. Τέλος, ειδική ομάδα υποστήριξης πυρκαγιών θα συσταθεί στο Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ, η οποία θα λειτουργεί διαρκώς, για την παρακολούθηση των κινδύνων και την ανάλυση επιστημονικών δεδομένων.

Advertisement
Family Kitchen
Σ. Παπασταύρου: Επισκέψεις μαζί με τον επίτροπο Βόπκε Χούκστρα σε Υμηττό και Ασπρόπυργο

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Υψηλής Τάσης στον Ασπρόπυργο, ο Επίτροπος Κλίματος, Μηδενικού Ισοζυγίου Εκπομπών και Καθαρής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Βόπκε Χούκστρα δήλωσε: «Εδώ έχουμε θέα από ένα παράθυρο στο μέλλον, ένα παράθυρο στην καινοτομία – μπορώ μόνο να επαινέσω τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό [Περιβάλλοντος και Ενέργειας] για την πραγματικά εξαιρετική δουλειά που γίνεται εδώ. Γιατί, αυτό που πρέπει να κάνει η Ευρώπη, είναι να διασφαλίσει ότι η ανταγωνιστικότητα, η δράση για το κλίμα και η ενεργειακή αυτονομία συμβαδίζουν. Και αυτό ακριβώς γίνεται εδώ, επένδυση στα δίκτυα, σε ανανεώσιμες πηγές, σε χωρητικότητα αποθήκευσης. Και αν καταφέρουμε στην Ευρώπη να κάνουμε ό,τι και εδώ, τότε το μέλλον είναι δικό μας».

Σ. Παπασταύρου: Επισκέψεις μαζί με τον επίτροπο Βόπκε Χούκστρα σε Υμηττό και Ασπρόπυργο

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου δήλωσε: «Μετά τις σημαντικές απώλειες που είχε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, υλοποιούμε ένα συνεκτικό και φιλόδοξο πρόγραμμα πρόληψης των πυρκαγιών, το Antinero, για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα και να προστατεύσουμε τα οικοσυστήματά μας. Η πρόληψη των πυρκαγιών αποτελεί μια εθνική και διαρκή πρόκληση, και γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση. Η κυβέρνηση, οι τοπικές κοινωνίες, η κοινωνία των πολιτών και κάθε πολίτης πρέπει να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας από την κλιματική αλλαγή. Ευχαριστούμε θερμά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνεργασία, την οποία και προχωρούμε δυναμικά».

Στο ΚΥΤ Ασπροπύργου, ο κ. Παπασταύρου χαρακτήρισε «ιστορική» την ημέρα λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης, που αποτελεί σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα και εθνική επιτυχία, καθώς ενώνει το μεγαλύτερο νησί της χώρας με τον κορμό του Εθνικού Ηλεκτρικού Συστήματος. «Προχωρούμε με αποτελεσματικότητα στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου ηλεκτρικών διασυνδέσεων, δυναμώνοντας τη χώρα μας ως στρατηγικό ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε καταλήγοντας.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη: Δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση στον 23χρονο για τη δολοφονία του 20χρονου στην Καλαμαριά

14/03/26 2:10 μμ

Θεσσαλονίκη: Δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση στον 23χρονο για τη δολοφονία του 20χρονου στην Καλαμαριά

Τι είναι η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και πότε γίνεται;

14/03/26 2:05 μμ

Τι είναι η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και πότε γίνεται;

Αριστοτέλης Ωνάσης: Οι μοιραίοι έρωτες και η απώλεια που σήμανε την αρχή του τέλους του

14/03/26 1:42 μμ

Αριστοτέλης Ωνάσης: Οι μοιραίοι έρωτες και η απώλεια που σήμανε την αρχή του τέλους του

ΗΑΕ: Καπνός υψώνεται πάνω από μια πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Φουτζάιρα

14/03/26 1:30 μμ

ΗΑΕ: Καπνός υψώνεται πάνω από μια πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Φουτζάιρα

Το Netflix ετοιμάζει δραματική σειρά για τη Φρίντα Κάλο και τον Ντιέγκο Ριβέρα

14/03/26 1:25 μμ

Το Netflix ετοιμάζει δραματική σειρά για τη Φρίντα Κάλο και τον Ντιέγκο Ριβέρα

Κυρ. Μητσοτάκης: Βρισκόμαστε στην αρχή ενός πολύ σημαντικού προγράμματος ενίσχυσης της εθνικής αεράμυνας (βίντεο)

14/03/26 1:17 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Βρισκόμαστε στην αρχή ενός πολύ σημαντικού προγράμματος ενίσχυσης της εθνικής αεράμυνας – video

Ποιος ήταν ο 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης που περιφρόνησε την αγχόνη των Άγγλων

14/03/26 11:13 πμ

Ποιος ήταν ο 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης που περιφρόνησε την αγχόνη των Άγγλων

Oι 10 μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες το 2026 στο επίκεντρο ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ

14/03/26 10:21 πμ

Oι 10 μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες το 2026 στο επίκεντρο ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες - video

14/03/26 10:15 πμ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες – video

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία - video

14/03/26 10:14 πμ

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία – video

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

14/03/26 10:09 πμ

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα - Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες

14/03/26 9:38 πμ

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα – Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες