Σαν θήκες προβολής εντόμων, οι τοιχογραφίες του Mantra

Δουλεύοντας με εντομολόγους σε όλον τον πλανήτη, ο Γάλλος καλλιτέχνης δρόμου γνωστός ως Mantra εδώ και καιρό μετατρέπει τυφλές όψεις κτηρίων σε γιγαντιαίων διαστάσεων σπουδές τοπικών πεταλούδων. Τα έργα-οφθαλμαπάτες του θυμίζουν θήκες προβολής εντόμων που χρησιμοποιούν οι συλλέκτες των μικρών πετούμενων.
Τους τελευταίους μήνες, ο Mantra ταξίδεψε στο Βέλγιο, τη Δανία και τη Σουηδία καθώς και σε διάφορα μέρη στη χώρα του για να ολοκληρώσει δημόσια έργα τέχνης και τώρα βρίσκεται στο Αρκάνσας των ΗΠΑ συμμετέχοντας σε ένα πρότζεκτ το οποίο επιμελείται η πλατφόρμα Justkids.
τοιχο1 e1603793958586
Μιλώντας στο Colossal, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γεννημένος στο Μετς της Γαλλίας, Γιουρί Κανσέλ (Youri Cansell) ή Mantra είπε ότι σ’ όλη τη ζωή του η εντομολογία ασκούσε πάνω του μια γοητεία που ξεκίνησε από τις ώρες τις οποίες περνούσε, παιδάκι, σε κήπους και αγρούς. «Ως παιδάκι, με ενδιέφερε, είχα περιέργεια και εστίαζα στις μικρές μορφές ζωής σε αυτά τα μέρη» είπε. Έφηβος, ήθελε να γίνει φυσιοδίφης. «Η προσέγγισή μου είναι η προσέγγιση ενός επιστήμονα» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι μέρος του πρότζεκτ είναι η εκπαίδευση για φροντίδα του περιβάλλοντος.
τοιχος2 e1603793990372
Το ότι εστιάζει στις πεταλούδες τού επιτρέπει να πειραματίζεται με χρώματα, σχήματα και υφή. Ζωγραφίζοντας, ξανά και ξανά, διάφορα λεπιδόπτερα, ο καλλιτέχνης «επαναλαμβάνει ένα μάντρα». Η απεικόνιση των πεταλούδων σε θήκες προβολής εντόμων είναι ένα σχόλιό του για τη βιοποικιλότητα που έχει απωλεσθεί: ο πληθυσμός των πεταλούδων στον πλανήτη έχει, τις τελευταίες δεκαετίες, συρρικνωθεί, εξέλιξη που συνδέεται ευθέως με την αύξηση της ρύπανσης και την κλιματική αλλαγή.
τοιχος3 e1603794036784




Babis
ΕλλάδαΣαν θήκες προβολής εντόμων, οι τοιχογραφίες του Mantra

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Γρεβενά: “Kυρατζήδων μονοπάτια” στα βουνά με μηχανές

Ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή...

Θεσσαλονίκη: 12ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψαρέματος με φελλό στη Νέα Παραλία

Σε εξέλιξη από σήμερα το πρωί το 12ο Πανελλήνιο...

«Η Βεγγέρα»: Μια σαρκαστική κωμωδία ηθών γεμάτη ανατροπές και παρεξηγήσεις στο Θέατρο Χώρος από 3 Μαΐου

Η Βεγγέρα του Ηλία Καπετανάκη, ένα έργο «οδοστρωτήρ» όπως...

Αντιπυρική και αντικεραυνική θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού

Με δίκτυο πυροπροστασίας και αντικεραυνική εγκατάσταση θωρακίζει το υπουργείο...

Τελευταία Νέα