Σαουδική Αραβία: Διπλασιάστηκαν μέσα σε έναν χρόνο οι εκτελέσεις
Date:
Οι εκτελέσεις, που έφτασαν τα 138 άτομα φέτος, οφείλονται κυρίως σε αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και τη διακίνηση ναρκωτικών
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας εκτέλεσαν διπλάσιο αριθμό ανθρώπων το 2022 από ό,τι το 2021, κυρίως για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και τη διακίνηση ναρκωτικών, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου AFP.
Το βράδυ της Πέμπτης, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε την εκτέλεση ενός Ιορδανού υπηκόου για παράνομη διακίνηση ποσότητας αμφεταμίνης σε κάψουλες, ανεβάζοντας σε 138 τον συνολικό αριθμό των εκτελέσεων από την αρχή του έτους.
Το 2021, 69 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο βασίλειο. Aπεναντίας, η προσφυγή στη θανατική ποινή είχε μειωθεί κατακόρυφα το 2020 με 27 εκτελέσεις. Το 2019 πραγματοποιήθηκαν 187 εκτελέσεις.
Πριν λίγες μέρες, δύο Πακιστανοί εκτελέστηκαν για διακίνηση ηρωίνης, η πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τρία χρόνια που πραγματοποιήθηκε εκτέλεση για τέτοιου είδους εγκλήματα.
Εξάλλου, τον Μάρτιο, η Σαουδική Αραβία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή για την εκτέλεση 81 θανατοποινιτών μέσα σε μια μόνο ημέρα (αριθμός ρεκόρ), για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία.
«Αυτές οι εκτελέσεις «καταπατούν» το μορατόριουμ που ανακοίνωσε η Σαουδαραβική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Ιανουάριο του 2021, σχετικά με τη θανατική ποινή για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά» κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα.
«Αυτή η εντυπωσιακή κλιμάκωση της θανατικής ποινής στη χώρα τη φετινή χρονιά, αποκαλύπτει το αληθινό πρόσωπο που κρύβουν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας πίσω από τη λεγόμενη ατζέντα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που παρουσιάζουν στον κόσμο», δήλωσε η Νταϊάνα Σεμάαν, αναπληρώτρια διευθύντρια του παραρτήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Αμνηστίας.
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν διευκρινίζουν τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση των θανατικών ποινών, αλλά το βασίλειο συνήθως εκτελεί δι’ αποκεφαλισμού.
Η Σαουδική Αραβία, που είναι απόλυτη μοναρχία, χρησιμοποιεί από το 1992 έναν θεμελιώδη νόμο, που ομοιάζει με Σύνταγμα και βασίζεται στη Σαρία, τον ισλαμικό νόμο. Η ανθρωποκτονία, ο βιασμός, η ένοπλη ληστεία, η μαγεία, η μοιχεία, ο σοδομισμός, η ομοφυλοφιλία και η αποστασία τιμωρούνται με θάνατο.
Πηγή ΑΠΕ