Date:
Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του αποκωδικοποιούν καθημερινά για το enikos.gr την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, τις τελευταίες 2 ημέρες παρατηρείται μια πτώση στον ρυθμό αύξησης της διασποράς των κρουσμάτων στην κοινότητα, όπως αυτή καταγράφεται από τον πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής, ο οποίος έπεσε από το 2,61 που ήταν πριν από 3 ημέρες στο 2,24 στις 5 Ιανουαρίου.
“Εκτιμούμε ότι η ελαφρά αυτή επιβράδυνση της αυξητικής πορείας της διασποράς είναι μια πρώτη ένδειξη ότι τα μέτρα περιορισμού της διασποράς που ελήφθησαν στις 30/12 έχουν αρχίσει να αποδίδουν σε συνδυασμό με την σημαντική συνειδητοποίηση εκ μέρους του πληθυσμού ότι χρειάζεται προσοχή και σύνεση για την αντιμετώπιση της διασποράς της παραλλαγής Όμικρον. Αυτή η συνειδητοποίηση οδήγησε σε μια αλλαγή συμπεριφοράς και πιστότερη εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγειονομικής προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών και καθαρισμός επιφανειών και εξαερισμός σε κλειστούς χώρους), ενώ ο πολύ μεγάλος αριθμός τεστ οδήγησε στο σπάσιμο πολλαπλών και πολυάριθμων αλυσίδων μετάδοσης νωρίς” τονίζει.
Τα παραπάνω έχουν αρχίσει να αντιπαλεύουν την υπερμεταδοτικότητα της παραλλαγής Ο και σε συνδυασμό με τον καλό καιρό των τελευταίων ημερών στο σύνολο της χώρας και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν οδηγήσει στην επιβράδυνση της κλιμάκωσης της διασποράς. Η τελευταία βέβαια συνεχίζεται και θα συνεχίζεται μέχρι τις 20-23 Ιανουαρίου όταν και περιμένουμε την κορύφωσή της.
Σε ό,τι αφορά στις νοσηλείες, αυτές έχουν αρχίσει να αυξάνουν εδώ και 6 ημέρες, ενώ τις τελευταίες 2 ημέρες αυξάνουν με μικρά άλματα. Η αύξηση των νοσηλειών θα δώσει και μια αύξηση σε ανάγκες για διασωλήνωση σε ΜΕΘ τις επόμενες ημέρες. Αυξάνοντας την πίεση στο ήδη φορτισμένο ΕΣΥ.
Η ανάλυση που κάνουν για το enikos.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του:
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων της Τετάρτης ανέρχεται στα 43.386 νέα κρούσματα με τον αντίστοιχο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών να διαμορφώνεται στα 36.220. Οι προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2) είναι 47.448 (ημερήσια νέα κρούσματα) και 36.253 (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) αντίστοιχα. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 416.400 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 10,4 %. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 150.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση ή έστω στον μετριασμό πιθανής έξαρσης που μπορεί να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα. Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid test και τα self test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE.
Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (62) που καταγράφηκε την Τετάρτη είναι σχεδόν ίδιος σε σχέση με την Τρίτη (61). Όπως είχαμε προβλέψει ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που την Τετάρτη είναι 67 ακολουθεί πλέον την πορεία του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.
Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), την Τετάρτη ο αριθμός είναι αυξημένος σε σχέση με την Τρίτη (628 από 619). Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ με βάση τις προσομοιώσεις της πλατφόρμας CORE, παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στο Σχήμα 2 (όπου διαφαίνεται πλέον η αναμενόμενη αύξηση στις νοσηλείες τις τελευταίες ημέρες), ενώ η εκτίμησή μας για την πορεία των θανάτων ανά ημέρα παρουσιάζεται στο Σχήμα 3.
Περισσότερα enikos.gr