Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δραστηριοποιηθεί για να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για στρατιωτικές επιχειρήσεις απομάκρυνσης των πολιτών της σε καταστάσεις σαν αυτή που προέκυψε στο Αφγανιστάν τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δραστηριοποιηθεί για να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για στρατιωτικές επιχειρήσεις απομάκρυνσης των πολιτών της σε καταστάσεις σαν αυτή που προέκυψε στο Αφγανιστάν τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην Λιουμπλιάνα, όπου συμμετέχει στο Bled Strategic Forum που οργανώνεται από την Σλοβενία.

 
“Κατά την γνώμη μου, δεν χρειαζόμαστε άλλο Αφγανιστάν για να αντιληφθούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να επιδιώξει μεγαλύτερη αυτονομία στην λήψη αποφάσεων και μεγαλύτερη ικανότητα για την ανάληψη δράσης στον κόσμο”, δήλωσε κατά την ομιλία του στο Forum, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Η στρατηγική μας αυτονομία απαιτεί να δουλέψουμε την οικονομική μας δύναμη, την γειτονιά και τις ικανότητές μας στον τομέα της ασφάλειας”, πρόσθεσε.

Οι δυτικές χώρες ήρθαν για μία ακόμη φορά αντιμέτωπες με μία γνωστή πραγματικότητα, την απόλυτη εξάρτησή τους από τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε διεθνή επιχείρηση, εν προκειμένω την εξάρτηση από τις αμερικανικές δυνάμεις για να διατηρηθεί ασφαλές το αεροδρόμιο της Καμπούλ και λειτουργικό για την αερογέφυρα απομάκρυνσης ξένων και αφγανών πολιτών.

 
Στην ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκής δύναμης επέμβασης για την αντιμετώπιση των προσεχών κρίσεων που παραμονεύουν στο Ιράκ και το Σάχελ αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο AFP ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, στον απόηχο της αιφνιδιαστικής απόφασης της Ουάσινγκτον για εσπευσμένη αποχώρηση από το Αφγανιστάν και εν μέσω του χάους που προκάλεσε.

Μία τραγωδία εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν και πρέπει να ωθήσει τους Ευρωπαίους να αποκτήσουν ικανότητες στρατιωτικής επέμβασης για να αντιμετωπίσουν τις προσεχείς κρίσεις που παραμονεύουν στο Ιράκ και στο Σάχελ, προειδοποίησε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

“Δεν υπάρχει εναλλακτική για τους Ευρωπαίους. Πρέπει να οργανωθούν για να αντιμετωπίσουν τον κόσμο όπως είναι και όχι όπως τον ονειρεύονται. Προτείνουμε να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση μία δύναμη ταχείας αντίδρασης 50.000 στρατιωτών ικανή να αντιδράσει σε συνθήκες όπως αυτές που ζούμε στο Αφγανιστάν”, είπε. Το σχέδιο συζητείται σε επίπεδο υπουργών Αμυνας της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε τοποθετηθεί για το ίδιο θέμα στον λογαριασμό του στο Twitter.

Advertisement
Babis

 
“Θέλω να πάω τον Σεπτέμβριο στο Ιράκ, την Τυνησία και την Λιβύη”, ανακοίνωσε ο Μπορέλ. “Οι προσεχείς κρίσεις θα είναι στο Ιράκ και στο Σάχελ”, προέβλεψε.

“Η Ευρώπη δεν δραστηριοποιείται παρά κατά την διάρκεια των κρίσεων. Το Αφγανιστάν μπορεί να την ξυπνήσει. Ήρθε η στιγμή για να είμαστε σε θέση να της δώσουμε μία στρατιωτική δύναμη ικανή να πολεμήσει αν παραστεί ανάγκη”, κατέληξε.

Πηγή ΑΠΕ
 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Π. Μαρινάκης: Η στάση των κομμάτων στη Συνταγματική Αναθεώρηση θα αποτελέσει κριτήριο πολιτικής ευθύνης

01/02/26 10:25 μμ

Π. Μαρινάκης: Η στάση των κομμάτων στη Συνταγματική Αναθεώρηση θα αποτελέσει κριτήριο πολιτικής ευθύνης

ΗΠΑ: Ο 5χρονος που είχε συλλάβει η αστυνομία μετανάστευσης, επέστρεψε σπίτι του στη Μινεάπολη μετά από μια εβδομάδα κράτησης

01/02/26 10:22 μμ

ΗΠΑ: Ο 5χρονος που είχε συλλάβει η αστυνομία μετανάστευσης, επέστρεψε σπίτι του μετά από μια εβδομάδα κράτησης

Δράμα: Ολοκληρώθηκε ο απεγκλωβισμός δεκάδων επισκεπτών στο Φαλακρό

01/02/26 10:16 μμ

Δράμα: Ολοκληρώθηκε ο απεγκλωβισμός δεκάδων επισκεπτών στο Φαλακρό

ΠΑΟΚ-Πανσερραϊκός 4-1

01/02/26 10:12 μμ

ΠΑΟΚ – Πανσερραϊκός 4-1

Απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων στον δρόμο Σερρών – Λαϊλιά λόγω χιονόπτωσης και παγετού

01/02/26 10:08 μμ

Απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων στον δρόμο Σερρών – Λαϊλιά λόγω χιονόπτωσης και παγετού

Κυρ. Σουλιώτης: Εννέα στους δέκα κρίνουν απαραίτητα και ωφέλιμα τα προγράμματα πρόληψης του υπ. Υγείας

01/02/26 9:55 μμ

Κυρ. Σουλιώτης: Εννέα στους δέκα κρίνουν απαραίτητα και ωφέλιμα τα προγράμματα πρόληψης του υπ. Υγείας

Νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τη νεφρική δυσλειτουργία

01/02/26 9:07 μμ

Νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τη νεφρική δυσλειτουργία

Akylas για Eurovision 2026: «Η μητέρα μου έκλαιγε στις Σέρρες δύο μέρες όταν άκουσε το "Ferto" »

01/02/26 8:56 μμ

Akylas για Eurovision 2026: «Η μητέρα μου έκλαιγε στις Σέρρες δύο μέρες όταν άκουσε το “Ferto” »

Κατερίνη: Ληστεία με λεία κοσμήματα αξίας χιλιάδων ευρώ

01/02/26 8:37 μμ

Κατερίνη: Ληστεία με λεία κοσμήματα αξίας χιλιάδων ευρώ

Συζήτηση Πιερρακάκη-Σαντέλ για την οικονομία, τις ανισότητες, την αξιοκρατία και τις ψηφιακές προκλήσεις

01/02/26 8:31 μμ

Συζήτηση Πιερρακάκη-Σαντέλ για την οικονομία, τις ανισότητες, την αξιοκρατία και τις ψηφιακές προκλήσεις

Σέρρες: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 39χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο – Συνελήφθη ο οδηγός

01/02/26 8:18 μμ

Σέρρες: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 39χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο – Συνελήφθη ο οδηγός

Φεβρουάριος ή Φλεβάρης: Από πού πήρε το όνομά του - Γιατί έχει 28 ημέρες

01/02/26 8:10 μμ

Φεβρουάριος ή Φλεβάρης: Από πού πήρε το όνομά του – Γιατί έχει 28 ημέρες