10.9 C
Serres

Σας αγχώνει η δουλειά σας; Συμβουλές για να μην παραιτηθείτε

Date:

Το άγχος και οι πιεστικές συνθήκες συνθλίβουν τους εργαζόμενους και τους οδηγούν στο να εγκαταλείψουν την εργασία τους. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Σας αγχώνει η δουλειά σας;

Δευτέρα πρωί και χτυπάει το ξυπνητήρι. Τι σκέφτεστε; Είστε χαρούμενοι για την εβδομάδα που αρχίζει; Ή σας κατακλύζει το άγχος σχετικά με το τι σας περιμένει στο γραφείο;

Είναι φυσιολογικό να νιώθουμε λίγο αγχωμένοι σε μεταβατικές περιόδους ή όταν ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος. Το άγχος σε μικρές ποσότητες μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση και την ενέργειά μας, και να μας ενδυναμώσει ως προς την ανάληψη νέων προκλήσεων.

Εάν, όμως, η πίεση που νιώθουμε γίνει υπερβολική κι επιβαρύνει άλλες πτυχές της ζωής μας, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να την αντιμετωπίσουμε.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να νιώθετε υπέρμετρο εργασιακό άγχος: χαμηλός μισθός, πολλή δουλειά, έλλειψη στήριξης. Με την πάροδο του χρόνου, ίσως αρχίσετε να νιώθετε διαρκώς εξαντλημένοι. Εάν δεν το ελέγξετε, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σας αγχώνει η δουλειά σας; Συμβουλές για να μην παραιτηθείτε

Άγχος και οργανισμός: Πώς το στρες βλάπτει την υγεία μας

Είτε πρέπει να πατήσετε ξαφνικά φρένο για να σταματήσετε σε κόκκινο φανάρι είτε έχετε μια παρουσίαση ενώπιον του διευθυντή σας, το σώμα σας θα αντιδράσει στο άγχος. Προκειμένου να προστατευτεί και να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε μια στρεσογόνα κατάσταση, εκλύει ορμόνες που θέτουν τον εγκέφαλό σας σε μεγαλύτερη εγρήγορση, αυξάνονται οι παλμοί και οι μύες συσπώνται.

Κάποιοι στρεσογόνοι παράγοντες, όπως μία σημαντική σύσκεψη ή η προσαρμογή σε νέα καθήκοντα, είναι ακίνδυνοι. Σε αυτή την περίπτωση, προκαλείται το λεγόμενο «οξύ στρες», μια αντίδραση του οργανισμού μας η οποία υποχωρεί με την απομάκρυνση του στρεσογόνου παράγοντα. Πρόκειται για κάτι που όλοι βιώνουμε στη ζωή μας.
Αντίθετα, με το χρόνιο στρες, νιώθετε αγχωμένοι για εβδομάδες ή μήνες, και μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία σας.

Το χρόνιο στρες διατηρεί τον οργανισμό σε κατάσταση εγρήγορσης, ακόμα και όταν ο στρεσογόνος παράγοντας δεν υφίσταται πλέον. Το χρόνιο άγχος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως:

  • υψηλή πίεση καρδιακές παθήσεις
  • διαβήτη
  • παχυσαρκία
  • κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή
  • ακμή ή έκζεμα
  • διαταραχές περιόδου

Εάν ανησυχείτε διαρκώς για το τι συμβαίνει στη δουλειά σας, ίσως αρχίσετε να καταναλώνετε ανθυγιεινές τροφές και να μην γυμνάζεστε αρκετά. Το υπερβολικό άγχος μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση, κατάθλιψη και συναισθήματα δυσφορίας για την εργασία σας.

Πώς θα καταλάβω αν νιώθω υπερβολικό εργασιακό άγχος;

Το άγχος μπορεί να δρα υπογείως και ίσως να μην συνειδητοποιείτε πως τα συμπτώματα που έχετε οφείλονται σε εργασιακό στρες. Εάν νιώθετε αγχωμένοι αρκετή ώρα αφότου σχολάσετε, αυτό σημαίνει πως βιώνετε υπερβολικό στρες.

Κάποιες ενδείξεις ότι αγχώνεστε υπερβολικά είναι οι εξής:

• στομαχικές διαταραχές

• σωματικός πόνος

• έλλειψη ενέργειας

• διαταραχές ύπνου

• προβλήματα με τη μνήμη

• απώλεια ή αύξηση σωματικού βάρους

• κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών προκειμένου να χαλαρώσετε

Είναι σημαντικό η δουλειά μας να μας διεγείρει νοητικά. Ωστόσο, εάν το στρες αρχίζει να επηρεάζει άλλες πλευρές της ζωής μας, αποτελεί πρόβλημα. Είναι κρίσιμο να δίνουμε προσοχή στα επίπεδα του άγχους μας.





Σας αγχώνει η δουλειά σας; Συμβουλές για να μην παραιτηθείτε

Συμβουλές για τη μείωση του άγχους

Τι μπορείτε να κάνετε στην περίπτωση που έχετε εργασιακό άγχος; Ακολουθούν κάποιες απλές τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις απαιτήσεις της εργασίας σας και να περιορίσετε το στρες που νιώθετε:

• καταγράψτε ό,τι σας προκαλεί άγχος και την αντίδρασή σας σε αυτές τις καταστάσεις· εντοπίστε επαναλαμβανόμενα μοτίβα

• αντιδράστε στους στρεσογόνους παράγοντες με υγιείς τρόπους, όπως με άσκηση ή κάποιο χόμπι

• θέστε στόχους, κάντε λίστα με τις προτεραιότητές σας και μάθετε πότε να λέτε «όχι» σε επιπλέον υποχρεώσεις

• μιλήστε στον προϊστάμενό σας για πτυχές της δουλειάς που σας στρεσάρουν και πώς μπορείτε να γίνεται πιο αποτελεσματικοί

• κάντε τον χώρο εργασίας σας πιο ευχάριστο, όπως με μία νέα καρέκλα, με αιθέρια έλαια κ.λπ.

• κάντε διαλείμματα για έναν σύντομο περίπατο ή για μια σύντομη συζήτηση με έναν συνάδελφο, για θέματα που δεν αφορούν τη δουλειά

• θέστε όρια: απενεργοποιείστε τις ειδοποιήσεις για email στο κινητό σας και μην απαντάτε στο τηλέφωνο κατά τη διάρκεια του δείπνου

• αφιερώστε χρόνο στη χαλάρωσή σας – μπορείτε ακόμα και να λείψετε κάποιο τριήμερο, ώστε να επανέλθετε ανανεωμένοι

• αναζητήστε στήριξη από την οικογένεια, τους φίλους κι έμπιστους συναδέλφους σας

Σκεφτείτε το ενδεχόμενο αλλαγής καριέρας

Η παραίτηση από μια δουλειά δεν είναι πάντα εφικτή, ωστόσο είναι σημαντικό να προχωρήσουμε σε αλλαγές. Εάν δοκιμάσατε τις τεχνικές για τη μείωση του άγχους κι εξακολουθείτε να αισθάνεστε το ίδιο, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε την αλλαγή δουλειάς ή επαγγέλματος.

Η αλλαγή καριέρας είναι μια σοβαρή απόφαση και μπορεί να επιφέρει διαφορετικούς στρεσογόνους παράγοντες. Θα πρέπει να σιγουρευτείτε πως είστε έτοιμοι οικονομικά και ψυχολογικά για μία τέτοιου είδους αλλαγή. Σε περίπτωση που το κάνετε, δεν θα σημαίνει πως «σηκώσατε τα χέρια ψηλά» και ίσως σας οδηγήσει σε μια ζωή με λιγότερο άγχος.

Εάν νιώθετε ότι «πνίγεστε», αναζητήστε βοήθεια.Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε μόνοι σας το άγχος που συνδέεται με την εργασία σας. Ο εντοπισμός των παραγόντων που σας στρεσάρουν και η διαχείριση του άγχους με τρόπο παραγωγικό, θα συμβάλουν στην υγεία νου και σώματος.

Ωστόσο, κάποιες φορές ίσως να μην μπορείτε να το διαχειριστείτε μόνοι σας. Σε αυτή την περίπτωση, μιλήστε σε κάποιον επαγγελματία υγείας που εμπιστεύεστε, όπως τον οικογενειακό σας γιατρό ή κάποιον ψυχολόγο. Θα σας προσφέρουν την υποστήριξη που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε το άγχος σας.

Η αφοσίωση στην εργασία σας μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων σας και να οδηγήσει σε νέες ευκαιρίες στην καριέρα σας. Όμως, εάν ο χρόνος που δαπανάτε ανησυχώντας για τη δουλειά σας αρχίζει να επηρεάζει την ευεξία σας, ίσως είναι καιρός να κάνετε μια παύση και να σκεφτείτε πώς να μειώσετε την πίεση που νιώθετε, έτσι ώστε να αποδίδετε τα μέγιστα τόσο στην εργασία όσο και στην προσωπική σας ζωή.

ΠΗΓΗ: Penn Medicine, ΕΡΤ

ΥγείαΣας αγχώνει η δουλειά σας; Συμβουλές για να μην παραιτηθείτε

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Γονιδιακό τεστ μπορεί να διαγνώσει σχεδόν οποιαδήποτε μόλυνση

Ένα γονιδιακό τεστ για την ταχεία ανίχνευση σχεδόν κάθε...

Σε έξαρση η ιλαρά – Διπλασιάστηκαν σε έναν χρόνο τα κρούσματα στην Ευρώπη

Σε έξαρση βρίσκεται η ιλαρά, με αύξηση των κρουσμάτων...

Ακτινοθεραπεία: Το εξελιγμένο όπλο στην καταπολέμηση του καρκίνου

H ακτινοθεραπεία αποτελεί μια από τις κύριες μεθόδους θεραπείας...

Νυχτερινές κράμπες στα πόδια: Τι τις προκαλεί, τι πρέπει να κάνετε

Εάν ταλαιπωρείστε από επώδυνες κράμπες που σας ξυπνούν τη...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα