Με μια νέα έκτακτη ευνοϊκή ρύθμιση ή ακόμα και αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εξουδετερώσει την νέα βόμβα ληξιπρόθεσμων χρεών που απειλεί ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Με μια νέα έκτακτη ευνοϊκή ρύθμιση ή ακόμα και αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εξουδετερώσει την νέα βόμβα ληξιπρόθεσμων χρεών που απειλεί να νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Advertisement
 

 

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα χρέη των φορολογούμενων προς την Εφορία αναμένεται να λάβουν μορφή χιονοστιβάδας.

Εκτός από τους βεβαιωμένους φόρους και τις δόσεις ρυθμίσεων που έχουν ανασταλεί μέχρι το τέλος Αυγούστου για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού θα έρθουν να προστεθούν ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων και ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα παραμείνει αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι αφού πάγωσε το σχέδιο της νέας μείωσή τους κατά 8% μεσοσταθμικά.

Αυτό σημαίνει ότι νοικοκυριά, επιχειρήσεις, επαγγελματίες από το Σεπτέμβριο και κάθε μήνα θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα βουνό φορολογικών αλλά και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ φόρων, δόσεων ρυθμίσεων, ασφαλιστικών εισφορών αναμένεται να πλήξει τους φορολογούμενους. Οι περισσότεροι δεν θα καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα.

«Θα δούμε πρώτα απ’ όλα πόσο θα κρατήσει η υγειονομική κρίση και μετά τη λήξη της παράτασης οφειλών που τώρα ισχύει θα υπάρχει δυνατότητα ρυθμίσεων οφειλών. Δεν θα καλέσουμε ξαφνικά τον πολίτη να πληρώσει τα πάντα. Θα μπούμε σε μία διαδικασία ρύθμισης οφειλών. Θα δούμε ποια θα είναι αυτή. Εξαρτάται από το πότε θα ολοκληρωθεί η υγειονομική κρίση» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανοίγοντας παράθυρο σε μια νέα ρύθμιση για τις οφειλές προς την Εφορία.

Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό εξετάζει τη θέσπισης μίας νέας έκτακτης ρύθμισης για την καταβολή των φόρων στην εφορία η οποία κινείται στη λογική των περισσότερων δόσεων για όλους τους φόρους.

Για παράδειγμα όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ο φόρος εισοδήματος αντί για τρεις διμηνιαίες δόσεις να γίνουν 8 μηνιαίες δόσεις όπως επίσης και για τον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου προβλέπουν:

Τη θέσπιση έκτακτης ρύθμισης 10 μηνιαίων δόσεων με πολύ χαμηλό επιτόκιο για την αποπληρωμή των φόρων και χρεών που δημιουργούνται από την κρίση αποκλειστικά. Παλαιότερες οφειλές θα ρυθμίζονται με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Την αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Και αυτό το σενάριο βασίζεται στην ίδια λογική και αφορά μόνο χρέη και φόρους που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο και μετά.

Την άρση των κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε συγκεκριμένους κλάδους.

Advertisement

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν προς το τέλος του καλοκαιριού, όταν θα έχει περάσει ο εφιάλτης της πανδημίας, θα αποκαλυφθούν πλήρως οι επιπτώσεις και οι πληγές που άνοιξαν στην ελληνική οικονομία. Πάντως, από το υπουργείο Οικονομιών εκτιμούν ότι οι επιχειρήσεις θα κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων που προβλέπουν έκπτωση 25%.

Συγκεκριμένα, και όπως προκύπτει από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου η έκπτωση 25% παρέχεται στις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στην περίμετρο των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση, εφόσον αυτές εξοφληθούν εμπρόθεσμα. Σημειώνεται ότι η έκπτωση αφορά δόσεις βεβαιωμένων οφειλών με ημερομηνία καταβολής από 30 Μαρτίου έως 30 Απριλίου με εξαίρεση οφειλές ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων εφόσον δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση. Το μέτρο αυτό ισχύει και για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Κίνητρο προς τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες στην πληρωμή του ΦΠΑ αποτελεί και ο συμψηφισμός του 25% του οφειλόμενου ΦΠΑ με μελλοντικές οφειλές.

Πηγή: newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκδήλωση στην ΦΑΘ για τη λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου

13/11/25 8:58 πμ

Εκδήλωση στην ΦΑΘ για τη λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου

Ψηφιακό Τέλος - Πώς και πότε επιβάλλεται σε μισθώσεις, δάνεια και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

13/11/25 8:54 πμ

Ψηφιακό Τέλος – Πώς και πότε επιβάλλεται σε μισθώσεις, δάνεια και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

Επιστρέφει φόρους ακινήτων από το 2014 η ΑΑΔΕ - Ποιοι ιδιοκτήτες θα λάβουν αναδρομικά

13/11/25 8:46 πμ

Επιστρέφει φόρους ακινήτων από το 2014 η ΑΑΔΕ – Ποιοι ιδιοκτήτες θα λάβουν αναδρομικά

Σέρρες: Έφυγε από την ζωή ο Αλέκος Ιωαννίδης

13/11/25 8:47 πμ

Σέρρες: Έφυγε από την ζωή ο Αλέκος Ιωαννίδης

Τρουφάκια λεμονιού με 3 υλικά

12/11/25 11:55 μμ

Τρουφάκια λεμονιού με 3 υλικά

Βρώμικο πάπλωμα: Πώς να το πλύνετε αν δεν χωράει στο πλυντήριο

12/11/25 11:57 μμ

Βρώμικο πάπλωμα: Πώς να το πλύνετε αν δεν χωράει στο πλυντήριο

Kοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες: Όλα τα μυστικά για ψήσιμο σαν της γιαγιάς

12/11/25 11:54 μμ

Kοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες: Όλα τα μυστικά για ψήσιμο σαν της γιαγιάς

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 13 Νοεμβρίου

12/11/25 11:52 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 13 Νοεμβρίου

Ο Φιλ Τζόνστον αναλαμβάνει το σενάριο της live-action ταινίας «View-Master»

12/11/25 11:40 μμ

Ο Φιλ Τζόνστον αναλαμβάνει το σενάριο της live-action ταινίας «View-Master»

Πρεμιέρα με ήττα για την εθνική

12/11/25 11:39 μμ

Πρεμιέρα με ήττα για την εθνική μπάσκετ γυναικών

Σε απολογία καλούνται από την ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου ο Χ. Τριαντόπουλος και ο Κ. Αγοραστός για το δυστύχημα στα Τέμπη

12/11/25 11:38 μμ

Σε απολογία ο Χ. Τριαντόπουλος και ο Κ. Αγοραστός για το δυστύχημα στα Τέμπη

Ο ΠτΔ εγκαινίασε το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στην Κηφισιά

12/11/25 11:36 μμ

Ο ΠτΔ εγκαινίασε το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στην Κηφισιά