Σχέση με διαφορά ηλικίας: Με τις κοινωνικές αλλαγές η επιλογή συντρόφου πλέον δεν γίνεται καθαρά με ηλικιακά κριτήρια
Date:
Η πρώτη αλλαγή αλλά και περισσότερο αποδεχτή μιας και την έχουμε συνηθίσει αρκετά, είναι ο άντρας να είναι αρκετά μεγαλύτερος της συντρόφου του.
Η ψυχολόγος Αγγελική Καβαλλιεράτου αναλύει στο MEGA, το θέμα της ηλικιακής διαφοράς σε μία σχέση.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλές αλλαγές μεταξύ των ζευγαριών και υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες και απαντήσεις.
Με όσες κοινωνικές αλλαγές συμβαίνουν καθημερινά, τα πρότυπα διαμορφώνονται ανάλογα καθώς και η επιλογή συντρόφου πλέον δεν γίνεται καθαρά με ηλικιακά κριτήρια.
Οι έντονοι ρυθμοί ζωής αναγκάζουν και τα δύο φύλα να εργάζονται αρκετά και θέτουν νέες προτεραιότητες και ανάγκες στο πέρασμα των χρόνων, έτσι ο μέσος όρος ηλικίας των γάμων τείνει να αυξάνεται, μιας και για αρκετά χρόνια δεν είναι στις προτεραιότητες του καθενός.
-Έτσι ο εκάστοτε σύντροφος που επιλέγει έναν σύντροφο κατά πολλά χρόνια νεότερο, αυτό που κυρίως αναζητά είναι η ζωντάνια, η ενέργεια, η φρεσκάδα και η μεγάλη διάθεση που χαρακτηρίζει το νεαρό της ηλικίας.
Αντίθετα οι σύντροφοι που επιλέγουν συντρόφους κατά πολλά χρόνια μεγαλύτερους από εκείνους, αυτό που φαίνεται περισσότερο να αναζητούν είναι οι εμπειρίες που έχουν οι συγκεκριμένοι, η ωριμότητα, και το γεγονός ότι βρίσκονται σε μια διαφορετική φάση ζωής που θα ήθελαν και οι ίδιοι.
Σε αυτές τις σχέσεις η επιτυχία έρχεται μέσα από τα ζητούμενα του καθενός που τα βρίσκει στον σύντροφό του.
Υπάρχουν αμφιβολίες σε μια σχέση με μεγάλη διαφορά ηλικίας, όταν τίθονται ζητήματα γάμου και οικογένειας, όμως τα ίδια τα ζευγάρια το βιώνουν πολύ όμορφα σε σχέση με το περιβάλλον τους.
– Βέβαια μια σχέση με μεγάλη διαφορά ηλικίας έχει και μια διαφορετική εξήγηση, η οποία ανταποκρίνεται στη σχέση πατέρα-κόρης και αντίστοιχα μητέρας- γιού
Πιο συγκεκριμένα μια γυναίκα, επιλέγοντας για σύντροφο έναν άντρα κατά πολλά χρόνια μεγαλύτερό της υπάρχει πιθανότητα να έχει στερηθεί μια πατρική φροντίδα, στοργή και αγκαλία και να προβάλει αυτή την ανάγκη της στις σχέσεις της και να αναζητά μεγαλύτερους συντρόφους με βάση υποσυνείδητους λόγους θεωρώντας πως εκεί θα έχει την αγκαλία που στερήθηκε.
Μια άλλη ερμηνεία είναι πως μπορεί να έχει δεχτεί πολύ αγάπη από τον πατέρα και να αναζητά αντίστοιχα έναν άντρα μεγαλύτερο, νιώθοντας πως θα πάρει και από τον σύντροφο την αγάπη και την φροντίδα του.
Από την άλλη μεριά, άντρες που αναζητούν μεγαλύτερες συντρόφους είναι συνήθως εκείνοι οι οποίοι είχαν μια ιδανική σχέση μητέρας-γιου με όρια και ισορροπίες και από νέοι ακόμη έχουν έντονο το άισθημα της συντροφικότητας και την ανάγκη για οικογένεια που αναζητούν γυναίκες με μια ωριμότητα για να μοιραστούν αυτή την ανάγκη και να τους δώσουν αγάπη και αγκαλία που και εκείνοι δέχτηκαν και έχουν ως υγιές πρότυπο.
Ανεξάρτητα απο το κριτήριο της ηλικίας, αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε σε μεγαλύτερη επαφή είμαστε με τον εαυτό μας, τις απόψεις και τα θέλω μας και όση περισσότερη δουλεία έχουμε κάνει με τον εαυτό μας, τόσο πιο εύκολα θα αναγνωρίζουμε τους λόγους πίσω από κάθε μας επιλογή και θα επεξεργαζόμαστε εάν είναι καθαρά η επιλογή μας ή μια απόφαση που λάβαμε από όσα ασυνείδητα μας κατευθύνουν.
Τέλος, κάθε σχέση εάν θα καταφέρει να διατηρηθεί στον χρόνο εξαρτάται από άλλα κριτήρια και όχι τόσο τα ηλικιακά.
Για παράδειγμα αυτό που έχει αξία είναι ο λόγος που συνάπτουμε μια σχέση, εάν ο λόγος είναι κοινός και στους δύο συντρόφους και στηρίζεται σε συναισθηματικά κριτήρια (αγάπη, συντροφικότητα, σεβασμός, ειλικρίνεια, οικογένεια) τότε η σχέση έχει μεγάλες πιθανότητες να διατηρηθεί, εάν όμως οι λόγοι είναι περισσότερο επιφανειακοί και στηριζόμενοι σε άλλα κριτήρια τότε η σχέση δεν έχει πολλές πιθανότητες να διατηρηθεί ακόμη και μεταξύ συνομηλίκων
Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων