25.9 C
Serres

Σε 24ωρη απεργία σήμερα εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ – Στάση εργασίας η ΠΟΕΔΗΝ

Date:

Εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ που απασχολούνται σε διάφορα προγράμματα του ΕΟΔΥ, όπως οι Κινητές Μονάδες, προχωρούν σήμερα Πέμπτη 27 Ιουνίου σε 24ωρη απεργία, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 10:30 το πρωί για την ανάδειξη της επικινδυνότητας των επαγγελμάτων υγείας, πρόνοιας και ΕΚΑΒ.

Εργαζόμενοι σε προγράμματα του ΕΟΔΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ύστερα από το αίτημα του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζόμενων ΕΟΔΥ, αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη απεργία για τα μέλη του Σωματείου (εργάζονται σε προγράμματα του ΕΟΔΥ, Κινητές Ομάδες Υγείας, Philos κλπ) την Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024, προκειμένου να μπορούν να διεκδικήσουν, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στην υγεία, την ικανοποίηση των εργασιακών αιτημάτων τους.

Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι “εν μέσω χειροκροτημάτων την περίοδο της πανδημίας συστήθηκε Επιτροπή στο Υπουργείο Εργασίας για την ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα. Εδώ και τρία χρόνια το θετικό πόρισμα της Επιτροπής δεν εφαρμόζεται.

Όπως εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ:“Επαγγέλματα Υγείας όπως Νοσηλευτικό, παραϊατρικό κλπ. που προέρχονται από τον ασφαλιστικό φορέα του Δημοσίου δεν είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ εν αντιθέσει με όσους προέρχονται από τον ασφαλιστικό φορέα του ΙΚΑ (συμβασιούχοι, νεοπροσληφθέντες) που είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ. Παρότι πια έχουμε το ίδιο ασφαλιστικό φορέα το ΕΦΚΑ και κάνουμε την ίδια δουλειά.
Έτσι έχουμε χιλιάδες νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες συναδέλφων που υπηρετούν στο ΕΣΥ, την Πρόνοια, το ΕΚΑΒ που βγαίνουν στη σύνταξη 67 ετών ή 62 ετών με πάνω από 40 χρόνια εργασίας.
Νοσηλεύτριες προσλήφθηκαν στο ΕΣΥ σε πολύ νεαρή ηλικία και συνταξιοδοτούνται 62 ετών μετά από 45 χρόνια εργασίας. Σε κανέναν κλάδο εργαζομένων στο Δημόσιο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Πώς είναι δυνατόν με δεδομένη την ανθυγιεινότητα και επικινδυνότητα των επαγγελμάτων, υγειονομικοί που υπηρετούν στο ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, Πρόνοια να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες 67 ετών, ή να αντέξουν να εργάζονται 45 χρόνια;”
Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι έχει καταθέσει σχέδιο νόμου για την ένταξή των εργαζομένων στα νοσοκομεία στα ΒΑΕ και απορρίφθηκε.
“Υπηρετούν στο ΕΣΥ περί τους 2.800 υπάλληλοι με το πρόγραμμα των 4.000 του ΟΑΕΔ (τώρα ΔΥΠΑ) οι οποίοι υφίστανται τις μεγαλύτερες μισθολογικές αδικίες σε σχέση με κάθε Δημόσιο Υπάλληλο. Εργάζονται 7 χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων χωρίς να δικαιούνται ωρίμανση στα μισθολογικά κλιμάκια και επιδόματα.
Όλοι οι συνάδελφοι που εργάζονται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα λαμβάνουν μισθούς χαμηλότερους από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Οι μισθοί των υγειονομικών είναι εξευτελιστικοί καθώς επίσης και το ωρομίσθιο. Ο μισθός Νοσηλευτών και Διασωστών είναι 800 ευρώ, των τραυματιοφορέων 680 ευρώ. Το κυκλικό ωράριο (8 νύχτες, 8 απογεύματα, 8 πρωινά και τρεις αργίες) αμείβονται με 120 ευρώ συνολικά. Ο μισθός του Γιατρού είναι 1850 ευρώ. Κοροϊδία!!!
Η προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια για τους ΤΕ και ΠΕ είναι ανά δύο χρόνια. Για τους ΔΕ και ΥΕ ανά τρία χρόνια. Πρόκειται για άνιση μεταχείριση που πρέπει να διορθωθεί.
Εξαιτίας όλων αυτών ενισχύεται το κύμα φυγής των υγειονομικών από το ΕΣΥ”, καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

πηγή healthstories.gr

ΥγείαΣε 24ωρη απεργία σήμερα εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ – Στάση εργασίας η ΠΟΕΔΗΝ

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

5 βότανα που δεν πρέπει ποτέ να φυτεύονται μαζί

Εάν θέλετε να ευδοκιμήσει το μποστάνι που έχετε με...

Σ. Μπάκα: Το μέλλον των θεραπευτικών εμβολίων κατά του καρκίνου

Νέους δρόμους για εμβόλια εξατομικευμένης θεραπείας διαφόρων τύπων καρκίνου,...

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στα 40

Χρειάζεται να περάσουν 12 μήνες χωρίς καμία περίοδο για...

Ποιο μπαχαρικό απομακρύνει τα μαύρα στίγματα και προσφέρει λάμψη στο πρόσωπο

Τα μαύρα στίγματα στο πρόσωπο ενοχλούν άντρες και γυναίκες...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα