Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, 'Αρτα, Πρέβεζα, Αγρίνιο, Πάτρα και Πύργος, είναι οι πόλεις που θα τροφοδοτηθούν το 2026 με φυσικό αέριο

Σε 7 νέες πόλεις θα φθάσει το φυσικό αέριο το 2026

Epilogestv

Epilogestv

Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, ‘Αρτα, Πρέβεζα, Αγρίνιο, Πάτρα και Πύργος, είναι οι πόλεις που θα τροφοδοτηθούν το 2026 με φυσικό αέριο, σύμφωνα με το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας ανάπτυξης και διαχείρισης των δικτύων enaon eda, που ανακοινώθηκε σήμερα.

Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για την περίοδο 2026 – 2030, που έχει υποβληθεί στην Ρυθμιστική Αρχή, διαμορφώνεται σε 693 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 73% (507 εκατ.) θα διατεθούν για την ανάπτυξη του δικτύου, το 16% (108 εκατ.) για την ψηφιοποίηση του δικτύου και των διαδικασιών και το 11% για συντηρήσεις. Στόχος για την ίδια περίοδο είναι η προσθήκη 258.000 νέων καταναλωτών, η προσθήκη άνω των 2.000 χιλιομέτρων δικτύου και η αντικατάσταση του συνόλου (568.000) των μετρητών κατανάλωσης από «έξυπνες» συσκευές.

Πάντως η υλοποίηση των επενδύσεων και το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η διευθύνουσα σύμβουλος της enaon Barbara Morgante, το πρόγραμμα οδηγεί σε μείωση των χρεώσεων δικτύου, εφόσον το κόστος επιμερίζεται σε μεγαλύτερο όγκο κατανάλωσης. Όμως η τελική διαμόρφωση των χρεώσεων θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες, μεταξύ άλλων από την εκκαθάριση των προηγούμενων ετών.

Οι χρεώσεις δεν θα αλλάξουν το 2026 και η πρόταση της εταιρείας προς την Ρυθμιστική Αρχή για τα τιμολόγια, θα υποβληθεί τον Μάρτιο, προκειμένου να ισχύσει από την 1.1.2027.

Η τροφοδοσία των νέων πόλεων γίνεται είτε μέσω αγωγών είτε -αν δεν υπάρχει αγωγός κοντά στις πόλεις- με μικρής κλίμακας υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η επέκταση των δικτύων δημιουργεί προϋποθέσεις και για ανάπτυξη της αγοράς βιομεθανίου που μπορεί να αποτελέσει μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος για τον αγροτικό τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, κατά την περίοδο 2023-2025 προστέθηκαν 1.500 χιλιόμετρα δικτύου, ενεργοποιήθηκε ο εφοδιασμός σε 13 πόλεις και οι πελάτες αυξήθηκαν κατά 67.000. Πλέον το φυσικό αέριο είναι διαθέσιμο σε 52 πόλεις στην Αττική, 14 στη Θεσσαλονίκη και 18 στη Θεσσαλία.

«Χάρη στις πρόσφατες ενεργοποιήσεις δικτύου, περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου (Φλώρινα, Καστοριά, Βέροια, Αλεξάνδρεια, Καρπενήσι, Άμφισσα, η βιομηχανική ζώνη της Πάτρας και εντός Δεκεμβρίου 2025 η βιομηχανική ζώνη της Ηπείρου) τροφοδοτούνται πλέον σταθερά με φυσικό αέριο», ανέφερε η εταιρεία.

Advertisement
MEGA

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής Italgas, Paolo Gallo: «Με την Enaon χτίζουμε στην Ελλάδα μια πλήρως ψηφιακή υποδομή, η οποία παρακολουθείται και διαχειρίζεται σε πραγματικό χρόνο μέσω του νέου Κέντρου Ελέγχου Άμεσης Επέμβασης της Αθήνας. Η ενσωμάτωση της πλατφόρμας DANA (τεχνητή νοημοσύνη για παρακολούθηση και συντήρηση του δικτύου) και η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών, θα επιτρέψουν την ταχεία ανάπτυξη ανανεώσιμων αερίων. Αυτή η πορεία υποστηρίζεται από ένα σημαντικό επενδυτικό σχέδιο που ενισχύει την δέσμευσή μας για την ασφάλεια, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του ενεργειακού συστήματος της χώρας».

Ο κ. Gallo εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για είσοδο της εταιρείας και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών εξοικονόμησης ενέργειας/βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και το Δημόσιο. Παρουσίασε εξάλλου την δραστηριότητα της εταιρείας στον τομέα της ύδρευσης στην Ιταλία, που επικεντρώνεται στον εντοπισμό και εξάλειψη των διαρροών νερού από τα δίκτυα.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Περισσότερα από 30 τραύματα δέχτηκε ο 17χρονος Άγγελος - Τι αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεση

20/02/26 12:30 μμ

Σέρρες: Περισσότερα από 30 τραύματα αναφέρει η νεκροψία για τον φονικό ξυλοδαρμό του 17χρονου Άγγελου

Κωνσταντία Δημογλίδου: Κάποιοι ήθελαν να δουν εικόνες να ανοίγουν το κεφάλι του Α. Γεωργιάδη

20/02/26 12:14 μμ

Κωνσταντία Δημογλίδου: Κάποιοι ήθελαν να δουν εικόνες να ανοίγουν το κεφάλι του Α. Γεωργιάδη

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Πέντε χρόνια δράσης για την προστασία των Μύχων της Μεσογείου

20/02/26 12:05 μμ

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Πέντε χρόνια δράσης για την προστασία των Μύχων της Μεσογείου

Φαίη Σκορδά για Μπραντ Πιτ: «Με τις μαϊμούδες δε θα ασχοληθούμε, εμείς θέλουμε το αυθεντικό»

20/02/26 11:33 πμ

Φαίη Σκορδά για Μπραντ Πιτ: «Με τις μαϊμούδες δε θα ασχοληθούμε, εμείς θέλουμε το αυθεντικό»

Σέρρες: Ξεκίνησε το ενδιαφέρον για αγορές θαλασσινών ενόψει Σαρακοστής - video

20/02/26 11:15 πμ

Σέρρες: Ξεκίνησε το ενδιαφέρον για αγορές θαλασσινών ενόψει Σαρακοστής – video

Συγκινητική και αθρόα η παρουσία του κόσμου στην κοπή της βασιλόπιτας του βουλευτή της ΝΔ Δ. Γκολιδάκη

20/02/26 11:00 πμ

Συγκινητική και αθρόα η παρουσία του κόσμου στην κοπή της βασιλόπιτας του βουλευτή της ΝΔ Δ. Γκολιδάκη

Σέρρες: Εντυπωσιάζουν τα πέτρινα γεφύρια στο Καρυδοχώρι- Video

20/02/26 10:51 πμ

Σέρρες: Εντυπωσιάζουν τα πέτρινα γεφύρια στο Καρυδοχώρι- Video

Πειραιώς και SIX παρουσιάζουν νέο μοντέλο άμεσης μετασυναλλακτικής πρόσβασης στην Ελληνική Αγορά Μετοχών

20/02/26 10:33 πμ

Πειραιώς και SIX παρουσιάζουν νέο μοντέλο άμεσης μετασυναλλακτικής πρόσβασης στην Ελληνική Αγορά Μετοχών

Σέρρες: Ανήλικος εξαπάτησε άντρα με τη μέθοδο του λογιστή και του βούτηξε κοσμήματα αξίας 3.000 ευρώ

20/02/26 10:24 πμ

Σέρρες: Ανήλικος εξαπάτησε άντρα με τη μέθοδο του λογιστή και του βούτηξε κοσμήματα αξίας 3.000 ευρώ

Σέρρες: Βγήκαν οι πρώτες λαγάνες - Στα περσινά επίπεδα οι τιμές - video

20/02/26 9:03 πμ

Σέρρες: Βγήκαν οι πρώτες λαγάνες – Στα περσινά επίπεδα οι τιμές – video

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που νόθευε ηλιέλαιο και το πωλούσαν ως παρθένο ελαιόλαδο

20/02/26 8:54 πμ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που νόθευε ηλιέλαιο και το πωλούσαν ως παρθένο ελαιόλαδο

Σέρρες - Ε.Καζάκη: "Οι ταξιδιώτες της Καθαράς Δευτέρας επιλέγουν εγχώριους προορισμούς" - video

20/02/26 8:50 πμ

Σέρρες – Ε.Καζάκη: “Οι ταξιδιώτες της Καθαράς Δευτέρας επιλέγουν εγχώριους προορισμούς” – video

Σχολιάστε

τέσσερα × πέντε =