Η απόφαση για την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων θα υπογράφει αμέσως, επισήμανε ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης παρουσιάζοντας πριν από λίγο τα στοιχεία για την οργάνωση και λειτουργία απογευματινών χειρουργείων ... Περισσότερα

Σε άμεση ισχύ τα απογευματινά χειρουργεία στις κλινικές του ΕΣΥ

Epiloges Press

Epiloges Press

Η απόφαση για την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων θα υπογράφει αμέσως, επισήμανε ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης παρουσιάζοντας πριν από λίγο τα στοιχεία για την οργάνωση και λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. «Δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ. Θα είναι κάποιος ανόητος να πιστεύει ότι δεν χρειαζόμαστε το ΕΣΥ. Σκοπός μας είναι η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και η ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα του. Αγαπάμε το ΕΣΥ, γι’ αυτό φροντίζουμε και γι’ αυτό εργαζόμαστε», ξεκαθάρισε από την αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Γεωργιάδης.

Από την αρχή ήταν προτεραιότητα μου τα απογευματινά χειρουργεία, τόνισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Εμείς δεν λέμε σήμερα στα νοσοκομεία ότι σε ένα μήνα θα θεσπίσετε απογευματινά χειρουργεία. Εμείς ζητάμε να μας πουν ποιοι μπορούν και ποιοι θέλουν. Την απόφαση θα παίρνουν από κοινού οι κλινικές με την διοίκηση του νοσοκομείου».

Δίνουμε μια επιπλέον διέξοδο σε έναν άνθρωπο που θέλει να πληρώσει ένα λογικό κόστος για να χειρουργηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, είπε ο Α. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι -όπως λένε κάποιοι- που παραμένει παράνομο και θα εξακολουθήσουμε να το κυνηγάμε».

Όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας τα απογευματινά χειρουργεία θα γίνονται με διαφάνεια, πολύ μικρότερο κόστος από τον ιδιωτικό τομέα και θα δίνεται σημασία στην λεπτομέρεια. «Ο μόνος χώρος που θα πρέπει να αντιπαλεύει τα απογευματινά χειρουργεία είναι τα ιδιωτικά κέντρα, γιατί θα έχει απέναντι του εξαιρετικούς επιστήμονες, οργανωμένα νοσοκομεία και ανταγωνιστικές υπηρεσίες» τόνισε.

Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καταστήσουμε τη θέση του γιατρού περισσότερο ελκυστική, εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως ο αντίλογος από τους γιατρούς είναι να αυξήσουμε τους μισθούς τους. «Ο διπλασιασμός των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ για να γίνει, θα πρέπει να βάλουμε άλλον έναν ΕΝΦΙΑ. Οι γιατροί θα πρέπει να αυξάνουν τα εισοδήματά τους με νόμιμο τρόπο. Σε αυτό θα συμβάλουν τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία θα εξαλείψουν και την διαφθορά. Θα δώσουμε στους γιατρούς ένα επιπλέον κίνητρο να έρθουν στο ΕΣΥ», κατέληξε.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στη λίστα χειρουργείων, η οποία είναι σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά δεν είναι ακόμα σε κοινή θέα, λέγοντας πως: «Σε τρεις μήνες θα δημοσιοποιείται η λίστα ώστε να γνωρίζουν και οι πολίτες με απόλυτη διαφάνεια πόσο χρόνο θα πρέπει να αναμένουν για το τακτικό τους χειρουργείο ανάλογα με το ποια κλινική θα επιλέξουν. Αυτό θα δώσει κίνητρα και στις κλινικές να εργαστούν πιο αποτελεσματικά και με ευγενή άμιλλα».

Ο μέσος χρόνος αναμονής έπεσε στο 1/3 για τα πρωινά ιατρεία του ΕΣΥ σε σχέση με το πόσο ήταν πριν από 20 χρόνια που θεσπίστηκαν τα απογευματινά ιατρεία, επισήμανε ο υπουργός Υγείας, λέγοντας ότι οι ίδιες αντιδράσεις υπήρξαν και όταν θεσπίστηκαν τα απογευματινά ιατρεία στο ΕΣΥ.

Μ. Θεμιστοκλέους: Τα απογευματινά χειρουργεία σημαίνουν καλύτερη υγεία και ποιότητα υπηρεσιών

Αναλύοντας τα στοιχεία με βάση τα οποία θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως τα απογευματινά χειρουργεία εφαρμόζονται σε όλα τα δημόσια συστήματα υγείας και σημαίνουν καλύτερη υγεία και ποιότητα υπηρεσιών.

Σήμερα, όπως είπε, περιμένουν να χειρουργηθούν 7,6 εκατ. πολίτες με αναμονή 12 μήνες στη Βρετανία.

Όσον αφορά τη χώρα μας τόνισε χαρακτηριστικά πως «κάναμε εκκαθάριση, το 38% είχε χειρουργηθεί ή δεν είχε πια λόγο για χειρουργείο. Τώρα οι γιατροί καταχωρούν μόνο ηλεκτρονικά και σε 6 μήνες με τη βοήθεια της ΗΔΙΚΑ θα τα ελέγχουμε όλα κεντρικά. Τώρα περιμένουν 102.000 περιστατικά με το 57% που αντιστοιχεί σε 58,175 ασθενείς να περιμένουν πάνω από 4 μήνες. Τα πιο πολλά περιστατικά περιμένουν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφονται και οι περισσότεροι χρόνο αναμονής».

Advertisement
ktimatologio

Όσο αφορά τις επεμβάσεις, η επέμβαση καταρράκτη είναι το 18% του συνόλου και ακολουθεί η αρθροπλαστική γόνατος με 9% και χολοκυστεκτομή με 7%. Όπως έγινε γνωστό οι ασφαλισμένοι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν κλινική με λιγότερη αναμονή ακόμα και μέσα στο ίδιο το νοσοκομείο.

Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε 6 κατηγορίες (πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά, εξαιρετικά βαριά).

Το κόστος για τον πολίτη είναι από 300 ευρώ- 2.000 ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους τα απογευματινά χειρουργεία στο μέσο όρο θα κοστίζουν 800 ευρώ σε σχέση με με τα 3.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα για χειρουργό 1 και 2, αναισθησιολόγο, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που συμμετέχει.

«Όσα περιστατικά είναι στη λίστα παραπάνω από 4 μήνες θα χειρουργούνται χωρίς επιβάρυνση στα απογευματινά χειρουργεία» τόνισε και είπε πως η χρηματοδότηση θα γίνει από το ταμείο Ανάκαμψης.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πελεγκρίνι: «Η Μπέτις είναι σε εξαιρετική φόρμα»

11/03/26 8:20 μμ

Πελεγκρίνι: «Η Μπέτις είναι σε εξαιρετική φόρμα»

Ζιλιέτ Μπινός: «Δουλεύοντας με σπουδαίους σκηνοθέτες έμαθα ότι πρέπει να είμαι ο εαυτός μου»

11/03/26 8:17 μμ

Ζιλιέτ Μπινός: «Δουλεύοντας με σπουδαίους σκηνοθέτες έμαθα ότι πρέπει να είμαι ο εαυτός μου»

28o ΦΝΘ: Ο πολιτισμός δεν αποτελεί μόνο δικαίωμα, αλλά και ζωτικό πόρο για την υγεία τονίστηκε σε συζήτηση

11/03/26 8:14 μμ

28o ΦΝΘ: Ο πολιτισμός δεν αποτελεί μόνο δικαίωμα, αλλά και ζωτικό πόρο για την υγεία τονίστηκε σε συζήτηση

Ο ΔΟΕ πρότεινε την αποδέσμευση 400 εκατ. βαρελιών πετρελαίου για να πέσουν οι τιμές

11/03/26 8:12 μμ

Ο ΔΟΕ πρότεινε την αποδέσμευση 400 εκατ. βαρελιών πετρελαίου για να πέσουν οι τιμές

Ελληνική Ένωση Καφέ: Η επαναφορά πλαφόν στο κέρδος εξαντλεί τις αντοχές επιχειρήσεων του κλάδου

11/03/26 8:10 μμ

Ελληνική Ένωση Καφέ: Η επαναφορά πλαφόν στο κέρδος εξαντλεί τις αντοχές επιχειρήσεων του κλάδου

Λ. Μενδώνη: «Το ΑΜΘ είναι ένα μουσείο δημόσιο, αλλά απαλλαγμένο από κρατικές αγκυλώσεις»

11/03/26 8:07 μμ

Λ. Μενδώνη: «Το ΑΜΘ είναι ένα μουσείο δημόσιο, αλλά απαλλαγμένο από κρατικές αγκυλώσεις»

Aπό αύριο, Πέμπτη, οι αιτήσεις για εισαγωγή στα Πρότυπα, Πειραματικά και Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία

11/03/26 8:04 μμ

Aπό αύριο, Πέμπτη, οι αιτήσεις για εισαγωγή στα Πρότυπα, Πειραματικά και Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία

Αλέξης Χαρίτσης: Πώς να εξαγγείλεις μέτρα χωρίς να εξαγγείλεις τίποτα

11/03/26 5:24 μμ

Αλέξης Χαρίτσης: Πώς να εξαγγείλεις μέτρα χωρίς να εξαγγείλεις τίποτα

Τι φέρνει η αξιοποίηση ιατρικών δεδομένων από την Τεχνητή Νοημοσύνη

11/03/26 5:20 μμ

Τι φέρνει η αξιοποίηση ιατρικών δεδομένων από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Εφετείο Χρυσής Αυγής: Η απόφαση επί των ποινών

11/03/26 5:17 μμ

Εφετείο Χρυσής Αυγής: Η απόφαση επί των ποινών

«Κάτω από την Αρχή». Η εικαστική έκθεση του Νικόλαου Πεξομάτη εγκαινιάζεται στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στις 14/3

11/03/26 5:13 μμ

«Κάτω από την Αρχή». Η εικαστική έκθεση του Νικόλαου Πεξομάτη εγκαινιάζεται στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στις 14/3

Η Θεσσαλονίκη μεταμορφώνεται στο μεγαλύτερο υγειονομικό πάρκο όλης της Ελλάδας

11/03/26 5:08 μμ

Η Θεσσαλονίκη μεταμορφώνεται στο μεγαλύτερο υγειονομικό πάρκο όλης της Ελλάδας