Date:
Σε αναζήτηση στέγης βρίσκονται ακόμη χιλιάδες φοιτητές παρότι πέρασε ήδη ένας μήνας από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων. Σύμφωνα με το ethnos.gr φοιτητές και γονείς καταγγέλλουν τα ενοίκια έχουν φτάσει στα ύψη, ενώ παράλληλα δεν μπορούν ακόμη και τώρα να βρουν στέγη, ειδικά σε νησιά και σε πόλεις με τουρισμό.
Την ίδια ώρα οι φοιτητικές εστίες σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για όλους τους νέους φοιτητές οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα στέγης προκαλώντας την απόγνωση των γονιών τους.
Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, για τον πληθωρισμό, το κόστος για τη στέγαση έχει γίνει ακριβότερο κατά 32,5% μέσα σε έναν χρόνο, οι αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών φτάνουν μέχρι και 22%, ενώ το διαθέσιμο απόθεμα φοιτητικών κατοικιών μειώθηκε σημαντικά, κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς τουριστικά πόλεις.
Όσον αφορά στις εστίες των ΑΕΙ η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς ο αριθμός των φοιτητών που διεκδικούν στέγη είναι πολύ μεγάλος και οι θέσεις περιορισμένες. Επίσης, υπάρχουν πολλά ΑΕΙ τόσο στην Αττική όσο και σε περιφερειακές πόλεις, που δεν διαθέτουν εστίες ή αυτές που έχουν δεν επαρκούν και έτσι αναγκάζονται να μισθώνουν δωμάτια σε ξενοδοχεία. Μετά τις εγγραφές των πρωτοετών, τον Σεπτέμβριο τα πανεπιστήμια θα κάνουν την επιλογή των φοιτητών που θα στεγάσουν. Κάθε φοιτητική εστία ορίζει τον αριθμό και τον τρόπο επιλογής των φοιτητών με τον Εσωτερικό Κανονισμό της και συνήθως προτεραιότητα έχουν οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές . Για την επιλογή των φοιτητών λαμβάνονται υπόψη κυρίως κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Τα συγκροτήματα των εστιών ποικίλουν, ανάλογα την περιοχή που βρίσκεται το πανεπιστημιακό ίδρυμα. Σε περιοχές που δεν έχουν υψηλή ζήτηση οι εστίες είναι κυρίως αυτόνομα μονόκλινα ή δίκλινα, ενώ στις μεγάλες πόλεις οι κλίνεις είναι μονές με κοινόχρηστους χώρους (τουαλέτες κλπ). Περισσότερες πληροφορίες για τον κανονισμό λειτουργίας των εστιών, τα κριτήρια επιλογής φοιτητών, τη διαδικασία εισδοχής και τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.inedivim.gr/
Δικαιολογητικά
Σε γενικές γραμμές τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα παρακάτω αλλά οι φοιτητές καλό θα ήταν να ενημερώνονται από τα αρμόδια τμήματα των ΑΕΙ διότι δεν θέτουν όλα τα ιδρύματα τις ίδιες προϋποθέσεις. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται από την μέριμνα του εκάστοτε πανεπιστημιακού ιδρύματος.
Έντυπο αίτησης, που χορηγείται από τη Γραμματεία των Εστιών.
Βεβαίωση εγγραφής από την Γραμματεία της Σχολής που φοιτά ο ενδιαφερόμενος φοιτητής, με αναφορά α) στην ημερομηνία εγγραφής του στην Σχολή και β) στο διανυόμενο χρόνο ή εξάμηνο σπουδών.
Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης από αρμόδια Δημοτική ή άλλη αρχή (του τελευταίου εξαμήνου) και για τους πολύτεκνους και βεβαίωση από τον Σύλλογο Πολυτέκνων που είναι εγγεγραμμένοι.
Φωτοτυπία επικυρωμένη της Αστυνομικής Ταυτότητας ( αν δεν υπάρχει Πιστοποιητικό Γέννησης από Δήμο ή Κοινότητα).
Φωτοτυπία επικυρωμένη του Εκκαθαριστικού του προηγούμενου έτους ή του Έντυπου Ε1 μαζί με υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599 ότι θα στην οποία θα δηλώνουν ότι θα το προσκομίσουν το συντομότερο δυνατόν το Εκκαθαριστικό.
Υπεύθυνη Δήλωση του Νόμου 1599/86 όπου θα δηλώνεται η μόνιμη κατοικία και ότι δεν διαθέτει η Οικογένεια ιδιόκτητη κατοικία στο τόπο σπουδών.
(2) φωτογραφίες του ενδιαφερόμενου.
Αν στην Οικογένεια του ενδιαφερόμενου συντρέχουν λόγοι υγείας, είναι άνεργοι οι γονείς, υπάρχουν παιδιά σε ΑΕΙ-ΤΕΙ ή υπηρετούν την θητεία τους στο στρατό, υποβάλλονται βεβαιώσεις από τις Αντίστοιχες Αρχές.
- Βεβαίωση από δημόσιο νοσοκομείο, άν υπάρχει αναπηρία του ίδιου ή μέλους της οικογένειας του (αναπηρία 67% και άνω).
Βεβαίωση, αν υπάρχει αδελφός στρατιώτης.
Βεβαίωση σπουδών, αν σπουδάζει αδελφός.
Διαζευκτήριο για χωρισμένους γονείς και επιμέλεια.
Ληξιαρχική πράξη θανάτου γονέα.
Βεβαίωση σεισμοπαθών, πυροπαθών και πλημμυροπαθών των τελευταίων 2 ετών.
Βεβαίωση ΟΑΕΔ, αν υπάρχει ανεργία γονέα.
Οι αλλοδαποί επιπλέον φωτοτυπία διαβατηρίου και άδεια παραμονής.
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Να σημειωθεί ότι πολλά πανεπιστήμια αλλά και φορείς διαθέτουν στέγη για συγκεκριμένες κατηγορίες φοιτητών (με υψηλές επιδόσεις, πολύτεκνους, ορφανούς, μόνο για φοιτήτριες, πυρόπληκτους ή όσους έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές κ.α) προκειμένου να τους συνδράμουν στις σπουδές τους. Στο πλαίσιο αυτό οι νέοι φοιτητές πρέπει να αναζητήσουν αυτές τις πληροφορίες μέσω των ίδιων των ιδρυμάτων και των Γραφείων Φοιτητικής Μέριμνας
Πηγή: makthes.gr