Με ορίζοντα τουλάχιστον ως τη 10η Ιανουαρίου σε όλη την Γερμανία τίθεται σε ισχύ από σήμερα γενικό, αυστηρό lockdown, μετά την αποτυχία του «μερικού lockdown» που εφαρμόστηκε από τη 2η ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Με ορίζοντα τουλάχιστον ως τη 10η Ιανουαρίου σε όλη την Γερμανία τίθεται σε ισχύ από σήμερα γενικό, αυστηρό lockdown, μετά την αποτυχία του «μερικού lockdown» που εφαρμόστηκε από τη 2η Νοεμβρίου να ανακόψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Advertisement
 

Η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για δύο «πολύ σκληρούς» μήνες, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Μόλις λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, τα καταστήματα λιανικής, αναστέλλουν την λειτουργία τους, με εξαίρεση όσα πωλούν «απολύτως απαραίτητα» είδη: φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, σημεία πώλησης εφημερίδων και παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών, καταστήματα ειδών διατροφής και φροντίδας ζώων, καθώς και καταστήματα με εποχικά είδη.

Από σήμερα κλείνουν και τα κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, στούντιο τατουάζ, ενώ κλειστές παραμένουν ούτως ή άλλως από τις αρχές Νοεμβρίου οι επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες λειτουργούν μόνο για να παραδίδουν φαγητό σε πακέτο. Κλειστοί και οι χώροι θεάματος, πολιτισμού και αθλητισμού. Σε λειτουργία παραμένουν ιδιωτικά ιατρεία, κέντρα εργο- λόγο- και φυσιοθεραπείας και ποδολογίας.

Τέρμα και στην κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιο χώρο, μέτρο που αυτή την εποχή αφορά κυρίως το ζεστό κρασί που διατίθεται στις παραδοσιακές υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές. Εξαίρεση θα αποτελέσουν κάποιες αγορές που επέλεξαν να λειτουργήσουν με σύστημα «drive-through».

Τα σχολεία, τα οποία κανονικά θα έκλειναν την 21η ή την 23η Δεκεμβρίου, κλείνουν κι αυτά ήδη από σήμερα, με την έκκληση της πολιτείας οι μαθητές να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι πριν συναντήσουν συγγενείς ή φίλους κατά την διάρκεια των εορτών. Σε αυτές τις συγκεντρώσεις, επιτρέπεται ωστόσο να συναντηθούν έως και πέντε πρόσωπα, χωρίς να υπολογίζονται παιδιά κάτω των 14 ετών. Η σχεδιαζόμενη χαλάρωση των περιορισμών για την περίοδο 23η Δεκεμβρίου – 2η Ιανουαρίου έχει ασφαλώς ακυρωθεί.

Οι πολιτικές και υγειονομικές αρχές ζήτησαν να μην γίνουν τα«μη απαραίτητα» ταξίδια, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, ενώ όποιος επιστρέφει από το εξωτερικό, θα πρέπει να μείνει σε δεκαήμερη προληπτική καραντίνα ή πενθήμερη, εφόσον υποβληθεί σε τεστ το αποτέλεσμα του οποίου είναι αρνητικό.

Advertisement
ΔΕΗ

Σε πολλά από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια, όπως η Βαυαρία, η Θουριγγία και το Βρανδεμβούργο, επιβάλλονται ήδη επιπλέον μέτρα, με κυριότερο αυτό της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες. Στη Βαυαρία, όπου η πανδημία βρίσκεται σε ιδιαίτερη έξαρση, ο περιορισμός επιβάλλεται τις ώρες 21:00 – 05:00 και το πρόστιμο για την παραβίασή του ξεκινάει από τα 500 ευρώ.

Για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έχει ήδη ανακοινωθεί ότι απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις, ενώ έχει ανασταλεί η πώληση βεγγαλικών. Αν και, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild, πολλοί Γερμανοί έσπευσαν να τα προμηθευτούν από την γειτονική Πολωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μαξιλαροθήκες για πέταμα; Όχι αν ξέρεις πώς θα τις χρησιμοποιήσεις... αλλιώς

25/10/25 9:05 μμ

Μαξιλαροθήκες για πέταμα; Όχι αν ξέρεις πώς θα τις χρησιμοποιήσεις… αλλιώς

Πώς ξεμυρίζουν τα χέρια από κρεμμύδια και σκόρδα;

25/10/25 9:03 μμ

Πώς ξεμυρίζουν τα χέρια από κρεμμύδια και σκόρδα;

Οι τροφές που αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό

25/10/25 9:02 μμ

Οι τροφές που αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό

Παναθηναϊκός: Νοκ άουτ με θλάση ο Μπακασέτας

25/10/25 8:54 μμ

Παναθηναϊκός: Νοκ άουτ με θλάση ο Μπακασέτας

Από τα Μαθηματικά στο Φως - Ο Αλέκος Παππίας και η τέχνη της ξύλινης γεωμετρίας

25/10/25 8:51 μμ

Από τα Μαθηματικά στο Φως – Ο Αλέκος Παππίας και η τέχνη της ξύλινης γεωμετρίας

Κ. Κυρανάκης: Για το SMS του υπ. Μεταφορών δεν έγινε καμία ανάθεση και δεν δαπανήθηκε από το κράτος ούτε ένα ευρώ

25/10/25 8:42 μμ

Κ. Κυρανάκης: Για το SMS του υπ. Μεταφορών δεν έγινε καμία ανάθεση και δεν δαπανήθηκε από το κράτος ούτε ένα ευρώ

Στη Θεσσαλονίκη ο Σ. Φάμελλος για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης

25/10/25 8:24 μμ

Στη Θεσσαλονίκη ο Σ. Φάμελλος για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης

Γιώργος Τσαλίκης: “Ήμουν άρρωστος και δυσκολεύτηκα πολύ – Έκανα μια προσευχή”

25/10/25 8:21 μμ

Γιώργος Τσαλίκης: “Ήμουν άρρωστος και δυσκολεύτηκα πολύ – Έκανα μια προσευχή”

Θεοφανία Παπαθωμά: Ένιωσα περισσότερο ανταγωνισμό από άντρες συμπρωταγωνιστές μου, παρά από γυναίκες

25/10/25 8:15 μμ

Θεοφανία Παπαθωμά: Ένιωσα περισσότερο ανταγωνισμό από άντρες συμπρωταγωνιστές μου, παρά από γυναίκες

Το Λούβρο μετέφερε κοσμήματα στην Τράπεζα της Γαλλίας μετά τη διάρρηξη

25/10/25 8:08 μμ

Το Λούβρο μετέφερε κοσμήματα στην Τράπεζα της Γαλλίας μετά τη διάρρηξη

ΟΠΕΚΕΠΕ: Την πρώτη προφυλάκιση κατηγορούμενου για εγκληματική οργάνωση αποφάσισαν οι δικαστικές αρχές

25/10/25 8:02 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Την πρώτη προφυλάκιση κατηγορούμενου για εγκληματική οργάνωση αποφάσισαν οι δικαστικές αρχές

Σφραγίζεται το κατάστημα όπου πέθανε η 16χρονη στο Γκάζι - Οφείλουν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, λέει ο Δούκας

25/10/25 8:03 μμ

Σφραγίζεται το κατάστημα όπου πέθανε η 16χρονη στο Γκάζι – Οφείλουν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, λέει ο Δούκας