Σε διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ). Με ... Περισσότερα

Σε διαβούλευση το ν/σ για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ και ΕΠΙΠ

Epilogestv

Epilogestv

Σε διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ).

Advertisement
 

Με το εν λόγω νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται ζητήματα, που δυσκολεύουν την παρακολούθηση της εφαρμογής του εθνικού και του ενωσιακού πλαισίου, που αφορά τα συγκεκριμένα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ.

Επιπλέον, με το εν λόγω νομοσχέδιο αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες κάθε αρχής ελέγχου ενώ προβλέπονται και οι υποχρεώσεις όσων επιθυμούν να παράγουν, διακινήσουν, συσκευάσουν με σκοπό την εμπορία, γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, όπως επίσης και για τις επιχειρήσεις παραγωγής, συσκευασίας, εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

«Στόχος μας είναι η προστασία των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, η ενίσχυση της ποιότητάς τους μέσω της θέσπισης πλαισίου ελέγχων και επιβολής κυρώσεων για τις παραβάσεις σε αυτό τον τομέα και η εξασφάλιση καλύτερης ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τα προϊόντα που αγοράζουν με την πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και πρόσθεσε «έχουμε δεσμευθεί ότι θα στηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα, ιδιαίτερα εκείνα που αποτελούν σήμα κατατεθέν για τη χώρα μας στο εξωτερικό, αλλά και ότι θα προστατεύσουμε τους καταναλωτές και αυτό πράττουμε με το νομοσχέδιο που καταθέσαμε. Βάζουμε φραγμό σε παράνομες δράσεις και υψώνουμε ένα δίχτυ προστασίας για τα μοναδικά σε ποιότητα και διατροφική αξία, ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ και ΕΠΙΠ».

Σημειώνεται ότι επίσης αποσαφηνίζονται οι υποχρεώσεις όσων επιθυμούν να παράγουν, διακινήσουν, συσκευάσουν με σκοπό την εμπορία, γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, όπως επίσης και για τις επιχειρήσεις παραγωγής, συσκευασίας, εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

Επιπλέον, αντιμετωπίζονται με συνεκτικό τρόπο τα διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης που επιβάλλονται από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ σε περίπτωση διαπίστωσης παρατυπιών ή παραβάσεων της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, που αφορούν:

  • στις καταχωρισμένες ονομασίες γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων, καθώς και
  • τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανά περίπτωση παρατυπίας ή παράβασης για την ενίσχυση της αποτρεπτικότητας.

Σε ό,τι αφορά την ορθολογικότερη αντιμετώπιση των ανωτέρω παραβάσεων, θεσπίζονται κριτήρια επιμέτρησης, συντελεστές των κριτηρίων επιμέτρησης και το εύρος των προβλεπόμενων προστίμων κατόπιν αξιολόγησης και βαθμολόγησης συγκεκριμένων παραμέτρων, όπως επίσης και η σύσταση Επιτροπής επιβολής κυρώσεων, το πλαίσιο λειτουργίας και το έργο αυτής.

Στις αρμοδιότητες του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ περιλαμβάνεται ιδίως, η διεξαγωγή ελέγχων της παραγωγής, της ποιότητας αλλά και της διακίνησης αγροτικών προϊόντων.

Advertisement

Στόχος είναι να καθοριστούν οι έλεγχοι για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές κάθε προϊόντος με ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ, οι οποίοι είναι επιτόπιοι, τακτικοί ή/και έκτακτοι και να εξασφαλιστεί ότι ενεργούνται με τρόπο διαφανή, δίκαιο και αμερόληπτο.

Παράλληλα, αντιμετωπίζεται το νομικό κενό που υφίσταται σχετικά με την αναγνώριση ομάδων παραγωγών για κάθε ένα προϊόν με ΠΟΠ/ΠΓΕ. Όπως αναφέρεται, το σύστημα αναγνώρισης μπορεί να εφαρμόζεται σε όλες τις ομάδες παραγωγών, των οποίων τα μέλη παράγουν προϊόν που προσδιορίζεται από μία ΠΟΠ ή ΠΓΕ ή σε ομάδες παραγωγών που παράγουν συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων που προσδιορίζονται με ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

Μεταξύ άλλων καθηκόντων, η αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών μίας ΠΟΠ ή ΠΓΕ, δύναται να προβαίνει σε ελέγχους αγοράς ή/και σε εσωτερικούς ελέγχους στα μέλη της και ενημερώνει για τα αποτελέσματα αυτά τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Τέλος ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στα τρόφιμα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως συστατικά προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ και τα διοικητικά μέτρα και πρόστιμα για τις παραβάσεις σε αυτό τον τομέα και προβλέπονται υποχρεώσεις για τις ελεγκτικές αρχές που διαπιστώνουν μη συμμορφώσεις κατά τη διενέργεια ελέγχου σε τομέα που δεν ανήκει στην αρμοδιότητά τους.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη οδηγός λεωφορείου που παρέσυρε μπάρες σε σιδηροδρομική διάβαση

14/12/25 12:42 μμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη οδηγός λεωφορείου που προσέκρουσε σε μπάρα σε σιδηροδρομική διάβαση

Κυριάκος Μητσοτάκης σε αγρότες: Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα

14/12/25 11:33 πμ

Κυριάκος Μητσοτάκης σε αγρότες: Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα

Γιώργος Κώτσηρας: Ο Προϋπολογισμός του 2026 θέτει τα θεμέλια για ένα ακόμα καλύτερο αύριο

14/12/25 11:24 πμ

Γιώργος Κώτσηρας: Ο Προϋπολογισμός του 2026 θέτει τα θεμέλια για ένα ακόμα καλύτερο αύριο

Λίμνη Πηγών Αώου: Ένας κρυμμένος θησαυρός της Πίνδου -Δείτε video

14/12/25 11:21 πμ

Λίμνη Πηγών Αώου: Ένας κρυμμένος θησαυρός της Πίνδου -Δείτε video

Έλενα Λαγού: Πανελληνιονίκης η αθλήτρια του Μέγα Αλέξανδρου Σερρών

14/12/25 11:11 πμ

Έλενα Λαγού: Πανελληνιονίκης η αθλήτρια του Μέγα Αλέξανδρου Σερρών στην άρση βαρών

ΗΠΑ: Δύο νεκροί, 9 τραυματίες από πυρά ενόπλου σε πανεπιστήμιο - Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη

14/12/25 12:15 μμ

ΗΠΑ: Δύο νεκροί, 9 τραυματίες από πυρά ενόπλου σε πανεπιστήμιο – Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη

Επενδυτική έκρηξη στον κλάδο των σούπερ μάρκετ - Τι σχεδιάζουν οι «μεγάλοι» της αγοράς

14/12/25 10:06 πμ

Επενδυτική έκρηξη στον κλάδο των σούπερ μάρκετ – Τι σχεδιάζουν οι «μεγάλοι» της αγοράς

Σταθερά τα επιτόκια της ΕΚΤ όλο το 2026: Τα οφέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

14/12/25 10:02 πμ

Σταθερά τα επιτόκια της ΕΚΤ όλο το 2026: Τα οφέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

«Χάος» στην περιοδεία του Μέσι στην Ινδία

14/12/25 9:57 πμ

«Χάος» στην περιοδεία του Μέσι στην Ινδία

Επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη σε σημείο διενέργειας αλκοτέστ στο κέντρο της Αθήνας

14/12/25 9:50 πμ

Επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη σε σημείο διενέργειας αλκοτέστ στο κέντρο της Αθήνας

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 19 Δεκεμβρίου

13/12/25 9:10 μμ

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 19 Δεκεμβρίου

Κ. Τασούλας: Ενεργές οι ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις από τα εγκλήματα πολέμου

13/12/25 9:04 μμ

Κ. Τασούλας: Ενεργές οι ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις από τα εγκλήματα πολέμου