Σε εισοδήματα κάτω των 24.000 ευρώ, το 87% των δανείων του προγράμματος «Σπίτι μου»
Date:
Νέα ζευγάρια αφορούν, σε ποσοστό 58%, τα εγκεκριμένα δάνεια στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου», σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση. Το 87% των εγκεκριμένων δανείων αφορά δικαιούχους με ετήσιο εισόδημα κάτω από 24.000 ευρώ.
«Ενδεικτικό της αποδοχής και επιτυχίας του Προγράμματος «Σπίτι μου» είναι ότι εννέα χιλιάδες εκατόν πενήντα πέντε (9.155) νοικοκυριά απέκτησαν το δικό τους σπίτι, με το 58% των εγκεκριμένων δανείων να αφορά νέα ζευγάρια, ενώ το 87% να αφορά δικαιούχους με ετήσιο εισόδημα κάτω από είκοσι τέσσερις χιλιάδες Ευρώ (24.000 ευρώ). Ειδικότερα στα Δωδεκάνησα, εγκρίθηκαν εκατό (100) δάνεια συνολικού ύψους εννέα εκατομμυρίων εννιακοσίων τριών χιλιάδων ευρώ (9.903.400 ευρώ)», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Η στεγαστική πολιτική αποτελούσε και αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της Κυβέρνησης, η οποία παρακολουθώντας τις εξελίξεις, έλαβε μέτρα, μεταξύ των οποίων και το Πρόγραμμα «Σπίτι μου», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός, σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Μέσω του Προγράμματος «Σπίτι μου», το οποίο σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, επισημαίνει ο Νίκος Παπαθανάσης, δίνεται η δυνατότητα παροχής χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων προς νέους και νέα ζευγάρια ηλικίας είκοσι πέντε (25) έως τριάντα εννέα (39) ετών για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Το Πρόγραμμα «Σπίτι μου» σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (Ε.Α.Τ.) σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.). Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε συνολικό ύψος 1 δισ. Ευρώ. Η μηνιαία δανειακή δόση είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου του δανείου χορηγείται άτοκα (επιδοτείται από τη Δ.ΥΠ.Α. με διαχειριστή την Ε.Α.Τ.), ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τα κεφάλαια των συνεργαζόμενων πιστωτικών ιδρυμάτων. Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα πλήρους (100 %) επιδότησης επιτοκίου σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες (και σε όσες αποκτήσουν αυτήν την ιδιότητα).
Το έγγραφο του κ. Παπαθανάση διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κόνσολας ο οποίος έχει προτείνει να διαμορφωθεί ειδικό στεγαστικό πρόγραμμα για τα νησιά με έως 1.000 κατοίκους. Βάσει της απογραφής του 2021 τα νησιά με κάτω από 1000 κατοίκους είναι το Καστελόριζο, οι Λειψοί, η Τήλος, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, η Ψέριμος, η Χάλκη, η Τέλενδος, η Σαρία, η Καλόλιμνος, το Μαράθι, το Γυαλί, τα Λέβιθα, η Αλιμνιά, η Κίναρος, η Ρω, η Στρογγύλη, οι Αρκιοί, οι Οινούσσες, η Θύμαινα, ο ‘Αγιος Ευστράτιος, η Σαμιοπούλα, ο Κάλαμος, ο Καστός, το Μεγανήσι, η Ελαφόνησος, η Δήλος, η Κίμωλος, η Φολέγανδρος, τα Ψαρά, η Ανάφη, η Σίκινος, η Ηρακλειά, η Δονούσα, η Σχοινούσα, το ‘Ανω Κουφονήσι, η Γαύδος, η Ερεικκούσα, το Μαθράκι, οι Οθωνοί, τα Αντικήθυρα κ.α.
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ