Σε επιφυλακή οι αρχές για την Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών-Εμφανίστηκε εστία πανώλης στην Βουλγαρία
Date:
Σε συναγερμό έθεσε τις ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες η εμφάνιση Πανώλους Μικρών Μηρυκαστικών στην περιφέρεια Γιάμπολ (Yambol) της Βουλγαρίας, που επιβεβαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Αναφοράς, στις 23 Ιουνίου 2018.
Η εστία αφορά σε τρεις (3) γειτονικές εκτροφές, συνολικά 380 προβάτων και 160 αιγοειδών, στο χωριό Βόντεν, στην περιοχή Μπολγιάροβο της περιφέρειας Γιάμπολ (village Voden, Municipality Bolyarovo, Region Yambol, γεωγραφικό πλάτος: 42.08, γεωγραφικό μήκος: 26.89).
Δύο (2) πρόβατα προσβλήθηκαν, εκ των οποίων το ένα πέθανε στην εκτροφή. Οι αρμόδιες Αρχές ενημέρωσαν ότι εφαρμόζονται τα μέτρα που προβλέπονται στην Οδηγία 92/119/ΕΟΚ του Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων η υποχρεωτική θανάτωση του συνόλου των αιγοπροβάτων στις εκτροφές.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε προληπτικά υποχρεωτική θανάτωση του συνόλου των μικρών μηρυκαστικών που εκτρέφονται εκτατικώς στο χωριό (667 πρόβατα και 171 αιγοειδή). Επίσης, ορίστηκαν ζώνες προστασίας και επιτήρησης, ενώ εφαρμόζεται περιορισμός μετακινήσεων των ζώων, καθώς και εντατικοποιημένη επιτήρηση στις περιοχές κατά μήκος των συνόρων της Βουλγαρίας ?ε Τρίτες Χώρες που δεν είναι απαλλαγμένες από τη νόσο.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΥΠΑΑΤ ΠΑΝΩΛΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΜΗΡΥΚΑΣΤΙΚΩΝ
ΑΦΙΣΑ ΥΠΑΑΤ ΠΑΝΩΛΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΜΗΡΥΚΑΣΤΙΚΩΝ
Το νόσημα εμφανίζεται για πρώτη φορά σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
>Πρόκειται για νόσημα υψηλής μεταδοτικότητας, για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτείται εφαρμογή Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης και θανατώσεις ζώων στις μολυσμένες εκτροφές. Λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα της κατάστασης, με στόχο την αποτροπή εισόδου της νόσου στη χώρα μας, από το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνονται τα ακόλουθα:
Η Πανώλης Μικρών Μηρυκαστικών είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Οι αίγες είναι πιο ευαίσθητες από τα πρόβατα, ενώ οι αγελάδες, τα βουβάλια και οι χοίροι μολύνονται από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα (υποκλινική λοίμωξη). Τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό (40-42°C), θανάτους, κατάπτωση, υπνηλία, ανορεξία, ορώδες υγρό από τα μάτια και τη μύτη, έντονη σιελόρροια, κόκκινα μάτια, βλεννοπυώδες έκκριμα που φράσει τα βλέφαρα και τα ρουθούνια, δύσπνοια, βήχα, πρησμένα και κόκκινα χείλη και ούλα, αλλοιώσεις στο στόμα (λευκές πλάκες στα ούλα και στο εσωτερικό των χειλιών) που έχουν ως αποτέλεσμα τα ζώα να πονούν, να τρίζουν τα δόντια τους και να αρνούνται να ανοίξουν το στόμα, δυσάρεστη οσμή από το στόμα, διάρροια και αποβολές.
Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του νοσήματος είναι η άμεση επαφή με ζώα που νοσούν και η χρήση κοινών βοσκοτόπων και υδάτινων συλλογών πρόσληψης νερού. Η μεταφορά της νόσου σε απόσταση πραγματοποιείται με τη διακίνηση ζώων, τα οποία είτε βρίσκονται σε στάδιο επώασης είτε νοσούν.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, επισημαίνεται ότι:
>Στο πλαίσιο της πρόληψης,
τα μέτρα βιοασφάλειας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τα οποία οι κτηνοτρόφοι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν, αποτελούν το πρώτο στάδιο αναχαίτισης της εισόδου του νοσήματος στη χώρα μας.
Εφιστούμε την προσοχή όλων σε κάθε δράση και ενέργεια που συνδέεται με την επιθεώρηση, επιτήρηση, παρακολούθηση, έρευνα και διάγνωση του νοσήματος.
Μέτρα βιοασφάλειας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις
Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων.
Ύπαρξη απολυμαντικής τάφρου στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων, με τακτική ανανέωση του απολυμαντικού.