Επιστρέφει, μετά από 2 χρόνια, ο Δακτύλιος σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας. Από σήμερα Δευτέρα 25 Οκτωβρίου μέχρι και την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022, ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Επιστρέφει, μετά από 2 χρόνια, ο Δακτύλιος σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας. Από σήμερα Δευτέρα 25 Οκτωβρίου μέχρι και την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022, επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Advertisement
 

            Ελεύθερα θα μπορούν να κινούνται όλα τα αυτοκίνητα με το σύστημα των μονών- ζυγών, τα ΤΑΧΙ και οι εξαιρέσεις οχημάτων.

            Οι υπόλοιποι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τα όρια του Δακτυλίου καθώς η παράβαση θα τιμωρείται με πρόστιμο 100 ευρώ.

            Οι ημέρες και ώρες ισχύος του Δακτυλίου είναι οι εξής:

Δευτέρα έως Πέμπτη, ώρες 07:00 έως 20:00, Παρασκευή, ώρες 07:00 έως 15:00. Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

      Τα όρια του δακτυλίου – Οχήματα που κυκλοφορούν

      Τα όρια του Μικρού Δακτυλίου ορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους:

      Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλ. Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας.

      Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του Μικρού Δακτυλίου τα μέτρα περιορισμού δεν ισχύουν.

      Στις οδούς και λεωφόρους που περικλείονται από τον Μικρό Δακτύλιο επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, καθώς και των Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους (μονά – ζυγά).

      Εξαιρέσεις: Φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα, Μόνιμοι κάτοικοι κέντρου – Γιατροί – φυσικοθεραπευτές – ΑΜΕΑ

      Ανεξαρτήτως μονών-ζυγών επιτρέπεται να κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα EURO 6 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g/km, καθώς και όλα τα οχήματα τεχνολογίας, ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και οχήματα υγραερίου εκ κατασκευής. Οι κάτοχοι των συγκεκριμένων αυτοκινήτων θα εκδίδουν ψηφιακά μέσω του daktylios.gov.gr το ειδικό σήμα για την ελεύθερη κυκλοφορία στον δακτύλιο της Αθήνας.

            Σημειώνεται, πως δεν μπαίνουν πλέον ελεύθερα στο Δακτύλιο όλα τα EURO 5 οχήματα, αλλά και τα EURO 6, που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα πάνω από 120 g/km.

      Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, με μόνιμη κατοικία εντός του ορίου του δακτυλίου έχουν τη δυνατότητα εισόδου και εξόδου από αυτόν ελεύθερα αρκεί να προμηθευτούν την ειδική κάρτα που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων. Τα αυτοκίνητα αυτά, θα κινούνται στις προκαθορισμένες ζώνες αναλόγως του τόπου κατοικίας του κατόχου, χρησιμοποιώντας τη συντομότερη διαδρομή από και προς την κατοικία του (για είσοδο/έξοδο στον και από το δακτύλιο).

Advertisement

      Το δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης από τον Δακτύλιο θα απολαμβάνουν τα οχήματα ιατρών (με το ειδικό σήμα), φυσιοθεραπευτών, αναπήρων πολέμου, αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑΜΕΑ ή ασθενείς που χρήζουν συχνής θεραπείας (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή ΑΜΕΑ). Παράλληλα θα μπορούν να εισέρχονται στα όρια του δακτυλίου αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων και ευαίσθητων ιατρικών υλικών.

      Εξαιρέσεις ισχύουν για αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών, ΟΤΑ, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των υπηρεσιών αυτών, για τους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών, εκπροσώπων του Τύπου με περιορισμό ανά ΜΜΕ κα. Δραστική περικοπή των εξαιρέσεων έχουμε πλέον στις άδειες των κομμάτων, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων κλπ, προκείμενου να δώσουν το «καλό παράδειγμα».

            Οι άδειες ελεύθερης κυκλοφορίας στο δακτύλιο (που δεν σχετίζονται με τον τύπο του οχήματος αλλά με ιδιότητα του οδηγού τους) χορηγούνται μετά από αίτηση των δικαιούχων προς τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

            Σημειώνεται πως οι ειδικές άδειες κυκλοφορίας για τον δακτύλιο, που είχαν χορηγηθεί από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για την περίοδο 2019-2020 εξακολουθούν να ισχύουν έως την Παρασκευή 26-11-2021, οπότε και οι δικαιούχοι θα πρέπει να προμηθευτούν τις καινούργιες.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Χρυσό» διπλό του Παναθηναϊκού

06/11/25 9:56 μμ

«Χρυσό» διπλό του Παναθηναϊκού

Τον έλεγχο 200.000 δεμάτων που έφτασαν μέσω της πλατφόρμας Shein διέταξε η υπ. Οικονομικών

06/11/25 9:52 μμ

Τον έλεγχο 200.000 δεμάτων που έφτασαν μέσω της πλατφόρμας Shein διέταξε η υπ. Οικονομικών

Οι αξίες της συνεννόησης και γόνιμης αλληλεπίδρασης των πολιτισμών κάνουν την Ευρώπη μοναδική, είπε ο ΠτΔ Κ.Τασούλας απονέμοντας το Βραβείο «Θεοφανώ» στον πανευρωπαϊκό οργανισμό Europa Nostra

06/11/25 9:45 μμ

Οι αξίες της συνεννόησης και γόνιμης αλληλεπίδρασης των πολιτισμών κάνουν την Ευρώπη μοναδική, είπε ο ΠτΔ Κ.Τασούλας απονέμοντας το Βραβείο «Θεοφανώ» στον πανευρωπαϊκό οργανισμό Europa Nostra

Συνέδριο ΚΕΔΕ – Χ. Δούκας: «Είμαστε χειρότερα από πέρυσι, η κατάσταση των δήμων δεν βελτιώθηκε»

06/11/25 9:40 μμ

Συνέδριο ΚΕΔΕ – Χ. Δούκας: «Είμαστε χειρότερα από πέρυσι, η κατάσταση των δήμων δεν βελτιώθηκε»

Αναβολή στον αγώνα Φλοίσβος-Ολυμπιακός

06/11/25 9:31 μμ

Αναβολή στον αγώνα Φλοίσβος-Ολυμπιακός

Κίνα-Κούβα: Σημαντικός ο ρόλος της 8ης CIIE στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων

06/11/25 9:22 μμ

Κίνα-Κούβα: Σημαντικός ο ρόλος της 8ης CIIE στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων

Ακύρωση συμμετοχής Ρώσου βαρύτονου στην όπερα «Ντον Τζιοβάνι» του Μότσαρτ στη Βερόνα

06/11/25 9:17 μμ

Ακύρωση συμμετοχής Ρώσου βαρύτονου στην όπερα «Ντον Τζιοβάνι» του Μότσαρτ στη Βερόνα

Ένας Γάλλος βρήκε στον κήπο του ράβδους χρυσού και νομίσματα αξίας 700.000 ευρώ

06/11/25 9:04 μμ

Ένας Γάλλος βρήκε στον κήπο του ράβδους χρυσού και νομίσματα αξίας 700.000 ευρώ

Κ. Πιερρακάκης: «Κλειδί για την αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες»

06/11/25 8:52 μμ

Κ. Πιερρακάκης: «Κλειδί για την αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες»

The Stendor Band –  «Barman»  & «Το Πειρατικό» από την Spider Music

06/11/25 8:54 μμ

The Stendor Band –  «Barman»  & «Το Πειρατικό» από την Spider Music

Μετασχηματισμός METLEN: The Third Era – Progress in motion

06/11/25 8:39 μμ

Μετασχηματισμός METLEN: The Third Era – Progress in motion

Βαρβάρα Μητλιάγκα: Τα συστήματα ποτίσματος είναι παλιά και υπάρχουν προβλήματα

06/11/25 8:33 μμ

Βαρβάρα Μητλιάγκα: Τα συστήματα ποτίσματος είναι παλιά και υπάρχουν προβλήματα – video