Η Επιτροπή των ειδικών, όπως είχε προϊδεάσει ήδη από νωρίς μέσω της ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, εισηγήθηκε την παράταση των μέτρων, δίνοντας τους ισχύ για ακόμα μια εβδομάδα, έως τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, προκειμένου να ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η Επιτροπή των ειδικών, όπως είχε προϊδεάσει ήδη από νωρίς μέσω της ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, εισηγήθηκε την παράταση των μέτρων, δίνοντας τους ισχύ για ακόμα μια εβδομάδα, έως τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, προκειμένου να δοθεί χρόνος και να υπάρξει μια πιο σαφής εικόνα για την εξέλιξη της κατάστασης, κυρίως όσον αφορά στο ΕΣΥ.

Advertisement
 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εκτίμησε πάντως πως η άρση τους είναι “πολύ κοντά”.

Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει ως το κύριο δεδομένο. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχει επικρατήσει η παραλλαγή Όμικρον, στον αριθμό των κρουσμάτων ωστόσο στις νοσηλείες το ποσοστό είναι μοιρασμένο, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που αρρώστησαν από τη “Δέλτα” στις γιορτές. “Θέλουμε να κλείσουμε 20-25 ημέρες με τα μέτρα, ώστε να μπορούμε μετά να αξιολογήσουμε καλύτερα την κατάσταση” εξήγησε ο υπουργός Υγείας εκθέτοντας το σκεπτικό για την παράταση των μέτρων.

Ως θετικό στοιχείο αξιολογείται η πτώση των νέων μολύνσεων με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για αποκλιμάκωση που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του έτους και θα φανεί σταδιακά.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο 361.642 τεστ, 20.107 κρούσματα, 683 διασωληνωμένους, 88 θανάτους.

Μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες θα έχουμε μία βελτίωση και στους σκληρούς δείκτες, εκτίμησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Η ίδια ωστόσο, τόνισε ότι «δεν μπορούμε παρά να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί», καθώς «βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα όπου υπάρχει και η γρίπη», ενώ «μπορεί να έχουμε και μία νέα πανδημική έξαρση από κάποια άλλη παραλλαγή» του κορονοϊού.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης προειδοποίησε ότι οι θάνατοι από κορονοϊό θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα εξαιτίας της μεγάλης διασποράς του ιού και των πολλών νοσηλειών ασθενών με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Μίλησε για κλιμάκωση στους θανάτους η οποία εκτίμησε ότι θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου. “Ο μέσος όρος των θανάτων σήμερα είναι 87 και μπορεί να φτάσει τους 93 την ημέρα και κάποιες ημέρες θα ξεπερνούμε τους 100 ημερησίως”, είπε ο κ. Σαρηγιάννης. Και εκείνος πάντως μίλησε για βελτίωση εντός των επόμενων εβδομάδων. Όπως είπε αύξηση του εμβολιασμού και με την τρίτη δόση, ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών και η αυξημένη τηλεργασία βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση.

“Στην Ελλάδα διατηρούμε σημαντικό αριθμό ανεμβολίαστων, άνω των 60, οι οποίοι αποτελούν το 90% των θανάτων. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας”, δήλωσε στην ΕΡΤ και ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θοδωρής Βασιλακόπουλος,

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ είπε ότι κυβέρνηση σταθμίζει κάθε εβδομάδα τα μεγέθη της πανδημίας και εκτίμησε ότι “είμαστε πολύ κοντά στην άρση αυτών των περιορισμών που μπήκαν από το τέλος του προηγούμενου χρόνου και μετά”.

Advertisement
ΔΕΗ

“Η πραγματικότητα είναι ότι στα κρούσματα έχουμε μια αποκλιμάκωση, υπάρχει όμως μια πίεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, και στη νοσηλεία σε απλές κλίνες covid και στις ΜΕΘ” είπε ο κ. Οικονόμου υπενθυμίζοντας πως βρισκόμαστε στη δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας με την δια ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία και προφανώς όλα αυτά τα στοιχεία συνυπολογίζονται.

Σημειώνεται ότι για την εβδομάδα 10-16 Ιανουαρίου, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 36.300, αποτέλεσε το 25% στο σύνολο των κρουσμάτων covid-19.

Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν στις 31/1 το πιθανότερο ως προς την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση, αλλά και στο τι θα ισχύσει με το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης.

Τα μέτρα τώρα σε ισχύ:

• Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης λειτουργούν έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.
• Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής είναι υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ, στα ΜΜΜ και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.
• Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
• Επισκεπτήριο σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία μόνο με PCR test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.

πηγή ΕΡΤ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γαλακτομπούρεκο χωρίς φύλλο

08/11/25 12:14 μμ

Γαλακτομπούρεκο χωρίς φύλλο

Κ. Μητσοτάκης: Σήμερα τα ελληνικά φτερά είναι ισχυρότερα από ποτέ - Δύναμη αποτροπής κάθε απειλής

08/11/25 11:08 πμ

Κ. Μητσοτάκης: Σήμερα τα ελληνικά φτερά είναι ισχυρότερα από ποτέ – Δύναμη αποτροπής κάθε απειλής

Βοιωτία: Για καλοσχεδιασμένο έγκλημα κάνει λόγω η ΕΛΑΣ – Το πτώμα βρέθηκε με χειροπέδες, απανθρακωμένο μέσα σε αυτοκίνητο

08/11/25 11:05 πμ

Βοιωτία: Για καλοσχεδιασμένο έγκλημα κάνει λόγω η ΕΛΑΣ – Το πτώμα βρέθηκε με χειροπέδες, απανθρακωμένο μέσα σε αυτοκίνητο

Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Η Καστοριά προσκαλεί την πρέσβη των ΗΠΑ στην διεθνή έκθεση γούνας

08/11/25 10:57 πμ

Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Η Καστοριά προσκαλεί την πρέσβη των ΗΠΑ στην διεθνή έκθεση γούνας

Ραγίζει καρδιές ο κτηνοτρόφος από το Αχλαδοχώρι Σερρών: Του θανάτωσαν 330 πρόβατα και κάνει μεροκάματο στις ελιές για να ζήσει - video

08/11/25 10:20 πμ

Ραγίζει καρδιές ο κτηνοτρόφος από το Αχλαδοχώρι Σερρών: Του θανάτωσαν 330 πρόβατα και κάνει μεροκάματο στις ελιές για να ζήσει – video

Ευχαριστίες "Ορφέα" σε Τ.Χατζηβασιλείου και ISOMAT για την έμπρακτη στήριξη - Ξεκινά η αναγέννηση του ιστορικού κτηρίου - video

08/11/25 10:00 πμ

Ευχαριστίες “Ορφέα” σε Τ.Χατζηβασιλείου και ISOMAT για την έμπρακτη στήριξη – Ξεκινά η αναγέννηση του ιστορικού κτηρίου – video

Θεσσαλονίκη: GestalTango, εκεί όπου ο χορός συναντά τη θεραπεία

08/11/25 9:41 πμ

Θεσσαλονίκη: GestalTango, εκεί όπου ο χορός συναντά τη θεραπεία

Πηγές ΝΔ: «Κατέρρευσε με πάταγο το αφήγημα της αντιπολίτευσης – Στο φως οι «πράσινες» διασυνδέσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ

08/11/25 9:36 πμ

Πηγές ΝΔ: «Κατέρρευσε με πάταγο το αφήγημα της αντιπολίτευσης – Στο φως οι «πράσινες» διασυνδέσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ξεκινάει σήμερα η παρουσία επί 24ωρης βάσης αστυνομικών σε 25 περιοχές με Ρομά – Προσλαμβάνονται 50 διαμεσολαβητές

08/11/25 9:25 πμ

Ξεκινάει σήμερα η παρουσία επί 24ωρης βάσης αστυνομικών σε 25 περιοχές με Ρομά – Προσλαμβάνονται 50 διαμεσολαβητές

Παγκόσμιο σάμπο: Εξασφάλισε την πρόκριση στα προημιτελικά ο Σάββας Καρακιζίδης

08/11/25 9:15 πμ

Παγκόσμιο σάμπο: Εξασφάλισε την πρόκριση στα προημιτελικά ο Σάββας Καρακιζίδης

Οι ΗΠΑ αποσύρουν τον σύρο μεταβατικό πρόεδρο Σάρα από τη μαύρη λίστα των «τρομοκρατών», πριν από ιστορική επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο

08/11/25 9:03 πμ

Οι ΗΠΑ αποσύρουν τον Σύρο μεταβατικό πρόεδρο Σάρα από τη μαύρη λίστα των «τρομοκρατών», πριν από την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο

Kοζάνη: Χαμηλές και φέτος οι προσδοκίες για την φετινή παραγωγή κρόκου- Συμπλήρωμα διατροφής με κρόκο σύντομα στα φαρμακεία

08/11/25 9:44 πμ

Κοζάνη: Χαμηλές και φέτος οι προσδοκίες για την φετινή παραγωγή κρόκου- Συμπλήρωμα διατροφής με κρόκο σύντομα στα φαρμακεία