Δημοσιεύθηκε (ΦΕΚ Β’ 3131/28-07-2020) η απόφαση για την «Εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μη ιατρικής μάσκας σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Δημοσιεύθηκε (ΦΕΚ Β’ 3131/28-07-2020) η απόφαση για την «Εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μη ιατρικής μάσκας σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς της COVID-19».
 
 
Επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς της COVID-19, στις παρακάτω επιχειρήσεις για το προσωπικό και το κοινό/πελάτες, σύμφωνα με τον κατωτέρω πίνακα:
-Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα
-Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα
-Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα
-Στις δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής εξαιρείται η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον πελάτη, όταν πραγματοποιείται τοπική περιποίηση στο πρόσωπο.
-Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα.
-Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα
-Άλλο λιανικό εμπόριο καινούριων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα
-Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα.
-Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών των κινηματογράφων δωδεκάμηνης λειτουργίας (κλειστού τύπου).
-Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων.
-Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
-Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων.
-Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης.
-Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής.
-Υπηρεσίες διαιτολογίας.
-Υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων.
-Υπηρεσίες μασάζ.
-Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες.
-Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων.
-Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ).
-Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing)
-Καταστήματα οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας
-Καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops in a shop).
-Καταστήματα λιανικού και χονδρικού εμπορίου τύπου (do it yourself and home improvement) που πωλούν βιομηχανικά είδη (χρώματα, σιδερικά, ξυλουργικά, ηλεκτρολογικά, έπιπλα, υγιεινής, κήπου, εργαλείων, διακόσμησης κ.λπ.)
-Μεμονωμένες επιχειρήσεις/καταστήματα με οριοθετημένο ή μη οριοθετημένο χώρο έκθεσης, εντός εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets).
-Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.
-Επιχειρήσεις τροφίμων όπως υπεραγορές (σούπερ μάρκετ), παντοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία κλπ
-Φαρμακεία.
-Χώροι γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων) όταν υπάρχει επαφή με το κοινό.
-Ανελκυστήρες.
Στην περίπτωση εργαζομένων που δεν τηρούν τους κανόνες, επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ. Το ίδιος ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα (καταναλωτές, κοινό/πελάτες) που δεν τηρούν τους κανόνες.

Advertisement
 

Η απόφαση ισχύει από την 29η Ιουλίου 2020 έως και την 31η Αυγούστου 2020.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους δημοσίους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με κοινό
Την υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα που έρχονται σε επαφή με το κοινό προβλέπει εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, σε εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Covid-19 και στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας αφορά χώρους γραφείων δημοσίων υπηρεσιών όταν υπάρχει επαφή με το κοινό και αφορά τόσο το προσωπικό όσο και το κοινό που προσέρχεται για εξυπηρέτηση.
Συνιστάται, πάντως, στους υπαλλήλους να κάνουν προαιρετικά χρήση μη ιατρικής μάσκας, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου αυτή δεν προβλέπεται ως υποχρεωτική, για παράδειγμα σε περιπτώσεις όπου στο χώρο εργασίας παρατηρείται συγχρωτισμός και συνωστισμός ή δεν τηρείται η προβλεπόμενη ελάχιστη απόσταση του ενάμιση μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων και μεταξύ των υπαλλήλων και των πολιτών.
Σημειώνεται, ακόμη, «ότι ειδικά για τους υπαλλήλους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και έχουν ως αντικείμενο την εξυπηρέτηση κοινού, θα πρέπει να εξασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση η απασχόλησή τους σε θέσεις εργασίας back office, ώστε να αποφεύγεται η απευθείας έκθεσή τους σε συναλλαγή με τους πολίτες».
Πάντως, ο κ. Θεοδωρικάκος, και η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του ΥΠΕΣ, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, απέστειλαν ερώτηση στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και αναμένουν απάντηση, αναφορικά με το εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα επιβάλλουν να παραμείνουν στο σπίτι τους οι υπάλληλοι του Δημοσίου Τομέα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement
Family Kitchen

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Μία νεκρή και δυο τραυματίες μετά από σύγκρουση δύο ΙΧ

07/10/25 1:11 μμ

Σέρρες: Μία νεκρή και δυο τραυματίες μετά από σφοδρή σύγκρουση δύο αυτοκίνητων

Κυρ. Μητσοτάκης: «Να ενεργήσουν με θάρρος και αυτοσυγκράτηση οι δυο πλευρές προς μια διαρκή εκεχειρία»

07/10/25 12:55 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: «Να ενεργήσουν με θάρρος και αυτοσυγκράτηση οι δυο πλευρές προς μια διαρκή εκεχειρία»

ΙΕΛΚΑ: Μειωμένες 0,76% οι τιμές στα σούπερ μάρκετ τον Σεπτέμβριο

07/10/25 12:51 μμ

ΙΕΛΚΑ: Μειωμένες 0,76% οι τιμές στα σούπερ μάρκετ τον Σεπτέμβριο

Νέο είδος δηλητηριώδους βατράχου ανακαλύφθηκε στην περουβιανή Αμαζονία

07/10/25 12:46 μμ

Νέο είδος δηλητηριώδους βατράχου ανακαλύφθηκε στην περουβιανή Αμαζονία

Ντοματόσουπα με κοφτό μακαρονάκι και τυρί

07/10/25 12:15 μμ

Ντοματόσουπα με κοφτό μακαρονάκι και τυρί

Ερώτηση της ΕΟ του ΚΚΕ για την αποφυλάκιση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου

07/10/25 12:06 μμ

Ερώτηση της ΕΟ του ΚΚΕ για την αποφυλάκιση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου

Tο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει την έκθεση «Η Παναγία των Παρισίων: η συναρπαστική περιπέτεια της αποκατάστασης»

07/10/25 12:04 μμ

Tο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει την έκθεση «Η Παναγία των Παρισίων: η συναρπαστική περιπέτεια της αποκατάστασης»

Ισλαχανέ, παράδειγμα ανθεκτικότητας και συνύπαρξης λαών

07/10/25 12:02 μμ

Ισλαχανέ, παράδειγμα ανθεκτικότητας και συνύπαρξης λαών

Ο καγκελάριος Φρ.Μερτς προειδοποιεί για «νέο κύμα αντισημιτισμού» και καλεί τους πολίτες να δείξουν αλληλεγγύη στους Εβραίους

07/10/25 12:01 μμ

Ο καγκελάριος Φρ.Μερτς προειδοποιεί για «νέο κύμα αντισημιτισμού» και καλεί τους πολίτες να δείξουν αλληλεγγύη

«#Ζήτω η Νεολαία»: 10η συνεχόμενη νύχτα κινητοποιήσεων στο Μαρόκο

07/10/25 11:59 πμ

«#Ζήτω η Νεολαία»: 10η συνεχόμενη νύχτα κινητοποιήσεων στο Μαρόκο

Ελλάδα στο ΣΑ του ΟΗΕ: «H βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ισότητα των φύλων»

07/10/25 11:57 πμ

Ελλάδα στο ΣΑ του ΟΗΕ: «H βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ισότητα των φύλων»

ΛεΜπρόν Τζέιμς: Η «Δεύτερη Απόφαση» έρχεται το απόγευμα (7/10)

07/10/25 11:55 πμ

ΛεΜπρόν Τζέιμς: Η «Δεύτερη Απόφαση» έρχεται το απόγευμα (7/10)