Την πρώτη συνεδρίαση της νέας σεζόν πραγματοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού του ΣΕΓΑΣ (ΕΣΑΣ), όπως πλέον θα αναφέρεται η Επιτροπή που ασχολείται με τον Υψηλό Αθλητισμό, την Ανάπτυξη και ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Την πρώτη συνεδρίαση της νέας σεζόν πραγματοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού του ΣΕΓΑΣ (ΕΣΑΣ), όπως πλέον θα αναφέρεται η Επιτροπή που ασχολείται με τον Υψηλό Αθλητισμό, την Ανάπτυξη και τους Αγώνες.

Advertisement
 

Τα μέλη της ΕΣΑΣ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να επικυρώσουν μια σειρά από καίρια ζητήματα, που οδηγούν στο πρώτο, ουσιαστικό βήμα αλλαγής του τρόπου λειτουργίας και δομής του υψηλού αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑΣ Κώστας Κεντέρης, παρουσίασε την πρόταση για τις αλλαγές που αναμένεται να κατατεθεί στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο, μια πρόταση που πέρασε παμψηφεί από τα μέλη της επιτροπής.

Η πρόταση αποσκοπεί στην άμεση σύνδεση του υψηλού αθλητισμού με την ανάπτυξη, με απώτερο σκοπό την εύρεση και σωστή αξιοποίηση αθλητών και αθλητριών σε όλη τη χώρα από τις μικρές κατηγορίες έως και τη νευραλγική των Ανδρών/Γυναικών. Παράλληλα προωθήθηκε η δημιουργία ομάδων εργασίας, με συγκεκριμένη στοχοθεσία και έργο, με κατευθυντήριους άξονες τον Αναπτυξιακό Αθλητισμό, τον Υψηλό Αθλητισμό, τον τομέα Αγώνων και τον Τομέα εξεύρεσης πόρων και στρατηγικού σχεδιασμού.

Οι ομάδες εργασίας των επιτροπών θα έχουν αναβαθμισμένο έργο, αφού αποκτούν απευθείας εισηγητικό ρόλο στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας.

Το μοντέλο Τεχνικής διάρθρωσης της ομοσπονδίας θα έχει κάθετη και οριζόντια δομή και κύρια αντίληψη την αλληλοσυνεργασία στηριζόμενο στον υψηλού αθλητισμό, στο σωματειακό αθλητισμό και στους αγώνες. Βασικός άξονας της νέας πρότασης είναι ο καταμερισμός και η τοποθέτηση τεχνικών υπευθύνων κατά τομείς αγωνισμάτων, με υπεύθυνο – συντονιστή για δρόμους (ταχύτητες, εμπόδια, σκυταλοδρομίες) – δρόμους αποστάσεων (μεσαίες μεγάλες αποστάσεις και βάδην) – άλματα – ρίψεις και υποτομέα συνθέτων αγωνισμάτων.

Η λογική του εγχειρήματος βασίζεται στην εκ βάθους αναζήτηση των ταλαντούχων αθλητών-τριων ανά αγώνισμα – τομέα αγωνισμάτων και η αξιοποίησή τους μέσα από τον τεχνικό μηχανισμό της ομοσπονδίας. Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα συντονίζονται από τον επικεφαλής τεχνικό διευθυντή των εθνικών ομάδων, ο οποίος θα υποστηρίζεται από τον συντονιστή των αναπτυξιακών εθνικών ομάδων.

Το σύστημα θα επεκτείνεται κάθετα και κάθε τομέας θα υποστηρίζεται από ομοσπονδιακούς τεχνικούς για κάθε τομέα αγωνισμάτων και θα συνδέεται με τον γενικό συντονιστή και παράλληλά με τους υπευθύνους των τριών προπονητικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Advertisement
Family Kitchen

Επίσης αναβαθμίζεται ο ρόλος των επιτελικών τεχνικών με την άμεση επαφή με τη βάση της πυραμίδας του οικοδομήματος του στίβου που είναι το σωματείο. Δημιουργούνται ανά ΕΑΣ ή Περιφέρειες σε συνεργασία με τους κατά τόπους τεχνικούς συμβούλους κλιμάκια προεθνικών ομάδων ανά αγώνισμα ή ομάδα αγωνισμάτων από πανελληνιονίκες της Κ16 έτσι ώστε η ανίχνευση και η προώθηση των νέων ταλέντων να συνδεθεί με την κάθετη δομή των τομέων του υψηλού αθλητισμού, μέσα από την παρακολούθηση και εξέλιξη των ταλέντων.

Το νέο μοντέλο θα βασιστεί όχι μόνο στην κατάρτιση και την εμπειρία των τεχνικών, που θα το απαρτίσουν, αλλά κύρια στη μεταξύ τους συνεργασία. 

Την 1η Οκτωβρίου η έναρξη της μεταγραφικής περιόδου

Από την 1η έως τις 31 Οκτωβρίου 2021 θα ισχύσει η μεταγραφική περίοδος για τα σωματεία του στίβου, ανακοίνωσε σήμερα ο ΣΕΓΑΣ. Οι μεταγραφές θα γίνουν με βάση τον ισχύοντα κανονισμό μεταγραφών της ομοσπονδίας, αφού οι αλλαγές που έχει ανακοινώσει η Πολιτεία και αφορούν στις μεταγραφές στον ερασιτεχνικός αθλητισμό, θα είναι σε ισχύ από το 2022.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Οκτωβρίου

04/10/25 12:25 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Οκτωβρίου

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

04/10/25 12:24 πμ

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν '25- '26

04/10/25 12:22 πμ

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν ’25- ’26

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

04/10/25 12:21 πμ

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

04/10/25 12:19 πμ

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

04/10/25 12:17 πμ

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

04/10/25 12:16 πμ

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς – καθημερινά σκοτώνονται 50-60

04/10/25 12:14 πμ

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς

Βόλος-Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

04/10/25 12:10 πμ

Βόλος – Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς - Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

04/10/25 12:09 πμ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς – Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

04/10/25 12:07 πμ

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο- Διάβημα διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ στον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα

03/10/25 8:37 μμ

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο