Σεισμική δόνηση 4,7 Ρίχτερ κοντά στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας-Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές

«Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα ζημιές σε σπίτια ή δημόσια κτίρια από την σεισμική δόνηση των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο δήμαρχος Θέρμου, Σπύρος Κωνσταντάρας.

Επίσης, σύμφωνα και με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει ενημέρωση για τυχόν ζημιές από το σεισμό, πυροσβεστικά οχήματα πραγματοποιούν περιπολίες, για την καταγραφή και αντιμετώπιση προβλημάτων, από την δόνηση, ενώ βρίσκεται σε ετοιμότητα η 6η ΕΜΑΚ της Πάτρας.

Advertisement

Στο μεταξύ, όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Σπύρος Κωνσταντάρας, «μέχρι στιγμής, τα περισσότερα προβλήματα έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο, λόγω της πτώσης βράχων» και πρόσθεσε: «Καταγράφηκε ένα όρυγμα, εξ αιτίας της πτώσης βράχου που άνοιξε στα δύο, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Ανάληψης – Πούλιανης – γέφυρας Μπανιά, που οδηγεί προς την Ναύπακτο, με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος».

Ακόμη, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, υπάρχουν αναφορές για πτώσεις ραφιών με προϊόντα μέσα σε σούπερ – μάρκετ.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκαν πτώσεις βράχων στην παλαιά εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος της Κλόκοβας, κοντά στο Αντίρριο και ήδη επιχειρούν μηχανήματα για τον καθαρισμό του δρόμου.

«Η λίμνη Τριχωνίδα είναι γνωστή για την σεισμικότητά της», ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας, Ευθύμιος Σώκος

Advertisement
ΔΕΗ

«Η λίμνη Τριχωνίδα είναι γνωστή για την σεισμικότητά της, αφού και τον Απρίλιο του 2007 είχαμε μία ακολουθία από σεισμούς, με το ίδιο περίπου μέγεθος με την σημερινή δόνηση, που διήρκεσε για δύο με τρεις μήνες», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας, Ευθύμιος Σώκος, με αφορμή την σημερινή δόνηση.

Όπως πρόσθεσε, «ο σεισμός προκλήθηκε από ένα ρήγμα, που είναι βόρειο, βορειοδυτικό, στην ανατολική άκρη της λίμνης» και συνέχισε: «Έχει κάνει κάποιους μετασεισμούς, όχι πολλούς ακόμη, αλλά περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί».

Απαντώντας στην ερώτηση, αν ο σημερινός σεισμός είναι ο κύριος, είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι, «δεδομένης της ακολουθίας που είχαμε το 2007, όπου είχαν καταγραφεί τρεις – τέσσερις σεισμοί, μεγέθους κοντά στους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, είναι λίγο παρακινδυνευμένο να κάνουμε τώρα εκτιμήσεις για την εξέλιξη του φαινομένου».

Επίσης, ο Ευθύμιος Σώκος ανέφερε ότι «στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ρήγματα, τα οποία είναι σημαντικά και δεν ξέρουμε αν θα ενεργοποιηθούν», συμπληρώνοντας ότι «το 2007 δεν είχαν ενεργοποιηθεί».

«Το συγκεκριμένο ρήγμα, το βόρειο, βορειοδυτικό», συνέχισε, «δεν πρέπει να έχει αρκετό δυναμικό, με δεδομένο ότι το από 2007 που είχε προκαλέσει τους σεισμούς, έχουν περάσει λίγα χρόνια, περίπου 17, τα οποία δεν είναι πολλά, όποτε εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη. Εκτιμώ ότι η πιο μεγάλη ανησυχία μας είναι αν ενεργοποιηθεί κάποιο άλλο ρήγμα, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται κάτι τέτοιο».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ειδική Ομάδα Διοίκησης Έργου για την απρόσκοπτη πρόσβαση στα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ

05/08/25 3:31 μμ

Ειδική Ομάδα Διοίκησης Έργου για την απρόσκοπτη πρόσβαση στα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις για τα vouchers βιβλίων της ΔΥΠΑ

05/08/25 3:28 μμ

Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις για τα vouchers βιβλίων της ΔΥΠΑ

Τα πλαστικά σκουπίδια πνίγουν τον πλανήτη και οι εκπρόσωποι των χωρών του κόσμου συζητούν κείμενο «δεσμευτικής συνθήκης» για την μείωση της μάστιγας

05/08/25 3:25 μμ

Τα πλαστικά σκουπίδια πνίγουν τον πλανήτη και οι εκπρόσωποι των χωρών του κόσμου συζητούν κείμενο «δεσμευτικής συνθήκης» για την μείωση της μάστιγας

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται την πρώτη απογευματινή λαϊκή αγορά στην Ελλάδα

05/08/25 3:19 μμ

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται την πρώτη απογευματινή λαϊκή αγορά στην Ελλάδα

Τρεις νέες δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, σε Σητεία και Ηράκλειο

05/08/25 3:17 μμ

Τρεις νέες δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, σε Σητεία και Ηράκλειο

Σ. Φάμελλος: «Για ποια μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας μιλάει ο πρωθυπουργός, γι’ αυτά υπέρ των "γαλάζιων ακρίδων";»

05/08/25 3:13 μμ

Σ. Φάμελλος: «Για ποια μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας μιλάει ο πρωθυπουργός, γι’ αυτά υπέρ των “γαλάζιων ακρίδων”;»

ΠΑΟΚ-Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για την αναμέτρηση με τη Βόλφσμπεργκερ

05/08/25 3:10 μμ

ΠΑΟΚ-Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για την αναμέτρηση με τη Βόλφσμπεργκερ

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα επιβεβαιώσουμε 12 παρεμβάσεις για την μείωση της γραφειοκρατίας

05/08/25 3:05 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα επιβεβαιώσουμε 12 παρεμβάσεις για την μείωση της γραφειοκρατίας

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

05/08/25 8:55 πμ

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 06 Αυγούστου

05/08/25 8:51 πμ

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 6 Αυγούστου

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

05/08/25 8:46 πμ

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

05/08/25 8:37 πμ

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα