Ιδιαίτερα αισθητός ήταν στην κεντρική Μακεδονία ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Χαλκιδική λίγα λεπτά μετά τις 19.00 την Κυριακή (3/11).Advertisement   Οι πρώτες αναφορές από την περιοχή ... Περισσότερα

Σεισμός στη Χαλκιδική: Βίντεο από τα 5,2 Ρίχτερ - Προϊόντα πέφτουν από τα ράφια σούπερ μάρκετ

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ιδιαίτερα αισθητός ήταν στην κεντρική Μακεδονία ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Χαλκιδική λίγα λεπτά μετά τις 19.00 την Κυριακή (3/11).

Advertisement
 

Οι πρώτες αναφορές από την περιοχή δεν κάνουν λόγο για ζημιές πέραν της αναστάτωσης που έφερε η δόνηση.

Χαρακτηριστικό είναι το στιγμιότυπο από κάμερα ασφαλείας καταστήματος σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Ποτίδαιας την ώρα του σεισμού. Όπως διακρίνεται στο βίντεο του voria.gr, προϊόντα πέφτουν από τα ράφια.

Δείτε βίντεο:

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο πρώτος σεισμός στις 19.03 είχε ένταση 5,2 Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής με εστιακό βάθος 15,9 χιλιόμετρα.

Ο δεύτερος σεισμός στις 19.07 είχε ένταση 4,2 Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται 11 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής με εστιακό βάθος 8,3 χιλιόμετρα. Παράλληλα, ακολούθησαν ασθενείς σεισμικές δονήσεις έως και 3 Ρίχτερ.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Οι σεισμοί σε θαλάσσιο χώρο νότια, νοτιοδυτικά των Νέων Μουδανιών το απόγευμα της Κυριακής (3/11) που ταρακούνησαν την Κασσάνδρα Χαλκιδικής, αλλά και αρκετές περιοχές της Μακεδονίας είναι εύλογο να προκάλεσαν αναστάτωση, ωστόσο όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, δεν πρέπει να προκαλέσουν ιδιαίτερη ανησυχία.

«Είναι μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας, τόσο από τα ενόργανα στοιχεία- από τότε που έχουμε σεισμογράφους, από τον 20ο αιώνα και μετά- όσο και πιο πριν, δεν υπάρχουν ιστορικές περιγραφές για ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή, ούτε ιστορικές περιγραφές για καταστροφές» τόνισε, χαρακτηρίζοντας «μικρό» τον σεισμό. «Δεν είναι σεισμός που πρέπει να προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία είναι σε περιοχή χαμηλής σεισμικότητας. Επειδή είναι θαλάσσια η περιοχή, δεν έχουμε καλή εικόνα για τα ρήγματα κτλ και βασιζόμαστε αποκλειστικά σε σεισμολογικά στοιχεία. Και αυτά τα στοιχεία μιλούν για περιοχή χαμηλής σεισμικότητας χωρίς ισχυρούς σεισμούς» επισημανε ο καθηγητής Γεωφυσικής.

Advertisement
ΔΕΗ

Ωστόσο, ο κ. Παπαζάχος διευκρίνισε ότι «θα έχουμε μια αρκετά σημαντική μετασεισμική ακολουθία, απαιτητική, που σημαίνει ότι οι κάτοικοι από τα Νέα Πλάγια στην περιοχή του Σάνη, τη Σίβηρη, την Κασσάνδρα γενικότερα θα νιώθουν αρκετούς μετασεισμούς. Ήδη, έχουν γίνει πολλοί μετασεισμοί.

Θα παρακολουθούμε το φαινόμενο τις επόμενες ημέρες, αλλά λόγω του ιστορικού της περιοχής, δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως ιδιαίτερα ανησυχητική αυτή η μετασεισμική ακολουθία, φαίνεται μια συνηθισμένη ακολουθία που έχει σοβαρές πιθανότητες να ολοκληρωθεί ομαλά το επόμενο διάστημα. Μετασεισμούς βέβαια θα έχουμε πολλούς» κατέληξε ο κ. Παπαζάχος. Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων λεπτών σημειώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής (3/11) στη Χαλκιδική.

Από την πλευρά του, σε ανάρτησή του στα social media ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «είναι νωρίς να μιλήσουμε για κύριο σεισμό. Αυτό θα το δούμε αύριο με περισσότερα στοιχεία».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Παπαδόπουλου:

«Σεισμός 5,2 κοντά στα Νέα Μουδανιά στη χερσόνησο Κασσάνδρα της Χαλκιδικής. Αισθητός σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη. Ακολούθησαν 2-3 μικρότεροι. Είναι νωρίς να μιλήσουμε για κύριο σεισμό. Αυτό θα το δούμε αύριο με περισσότερα στοιχεία».

πηγή protothema.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Μάθιου Μοντίν παραγωγός ντοκιμαντέρ για τη δημιουργία της ταινίας «Full Metal Jacket»

26/10/25 1:30 μμ

Ο Μάθιου Μοντίν παραγωγός ντοκιμαντέρ για τη δημιουργία της ταινίας «Full Metal Jacket»

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δύο προσωρινά κρατούμενοι από τη σημερινή ομάδα κατηγορουμένων για εγκληματική οργάνωση - 6 συνολικά οι προφυλακίσεις

26/10/25 1:26 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δύο προσωρινά κρατούμενοι από τη σημερινή ομάδα κατηγορουμένων για εγκληματική οργάνωση – 6 συνολικά οι προφυλακίσεις

Ο Ψαρρός κατέκτησε το χάλκκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ταεκβοντό

26/10/25 1:23 μμ

Ο Ψαρρός κατέκτησε το χάλκκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ταεκβοντό

Ένας 39χρονος έχασε τη ζωή του καθώς το όχημα που οδηγούσε έπεσε σε χαράδρα στην Ευρυτανία

26/10/25 1:17 μμ

Ένας 39χρονος έχασε τη ζωή του καθώς το όχημα που οδηγούσε έπεσε σε χαράδρα στην Ευρυτανία

Ληστεία σε διαμέρισμα στον Πειραιά - Εδεσαν 62χρονο και άρπαξαν χρήματα και κοσμήματα

26/10/25 1:14 μμ

Ληστεία σε διαμέρισμα στον Πειραιά – Εδεσαν 62χρονο και άρπαξαν χρήματα και κοσμήματα

Κυβερνοασφάλεια στην πράξη: τα 5 βασικά μέτρα που μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο επίθεσης

26/10/25 1:09 μμ

Κυβερνοασφάλεια στην πράξη: τα 5 βασικά μέτρα που μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο επίθεσης

Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια: Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

26/10/25 1:01 μμ

Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια: Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έφθασε τα 950 γκολ!

26/10/25 12:57 μμ

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έφθασε τα 950 γκολ!

Το PKK ανακοίνωσε ότι αποσύρει όλες τις δυνάμεις του από την Τουρκία

26/10/25 12:53 μμ

Το PKK ανακοίνωσε ότι αποσύρει όλες τις δυνάμεις του από την Τουρκία

Έξι χρόνια «Τυφώνας»: 18 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων με σκουπίδια έχουν καθαριστεί από τις ελληνικές ακτές

26/10/25 12:49 μμ

Έξι χρόνια «Τυφώνας»: 18 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων με σκουπίδια έχουν καθαριστεί από τις ελληνικές ακτές

Συνελήφθησαν 29χρονος και 24χρονος που επέτρεψαν την κατανάλωση αλκοόλ σε ανήλικες

26/10/25 12:45 μμ

Συνελήφθησαν 29χρονος και 24χρονος που επέτρεψαν την κατανάλωση αλκοόλ σε ανήλικες

Έκθεση στη Στοκχόλμη με δημιουργίες που φορέθηκαν σε επίσημες τελετές του παλατιού

26/10/25 12:42 μμ

Έκθεση στη Στοκχόλμη με δημιουργίες που φορέθηκαν σε επίσημες τελετές του παλατιού