Χάος, απόγνωση και φόβοι για χιλιάδες νεκρούς στη Μιανμάρ από τον τρομακτικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ. Περισσότεροι από 1.000 είναι μέχρι τώρα οι νεκροί και σχεδόν 2.400 οι τραυματίες. Συνταρακτικές ... Περισσότερα

Σεισμός στη Μιανμάρ: Εκλύθηκε ενέργεια ίση με 334 ατομικές βόμβες – Μάχη με τον χρόνο για τους επιζώντες, στους 1.644 αυξήθηκαν οι νεκροί

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Χάος, απόγνωση και φόβοι για χιλιάδες νεκρούς στη Μιανμάρ από τον τρομακτικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ. Περισσότεροι από 1.000 είναι μέχρι τώρα οι νεκροί και σχεδόν 2.400 οι τραυματίες.

Συνταρακτικές εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου, με τους διασώστες να σκάβουν με γυμνά χέρια ανθρώπους από τα συντρίμμια, ενώ μετά την έκκληση από το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ, άρχισε να καταφτάνει από σήμερα διεθνής βοήθεια, εφόδια και προσωπικό. Και στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, την Μπανγκόκ, διασώστες έψαχναν όλη τη νύχτα για επιζώντες στα ερείπια ενός υπό ανέγερση ουρανοξύστη 33 ορόφων που κατέρρευσε, καταπλακώνοντας δεκάδες εργάτες. Γεωλόγοι εκτιμούν ότι ο η δόνηση που έπληξε την Ινδοκίνα ισοδυναμεί με την έκρηξη 334 ατομικών βομβών και προειδοποιούν ότι οι μετασεισμοί θα συνεχίσουν να ταράζουν την περιοχή.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 1.500 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στην πόλη Μανταλέι τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον το αεροδρόμιο της πόλης δεν λειτουργεί και έχει στηθεί ένα προσωρινό νοσοκομείο στο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης, εκεί όπου γίνονταν οι πτήσεις, ενώ και ο πύργος ελέγχου κατέρρευσε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Νάι Πι Τάου. Στη χώρα δεν έχει αποκατασταθεί η επικοινωνία καθώς οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να γίνει πλήρης εκτίμηση της κατάστασης.

Αυτό που επιβεβαιώνει την κρισιμότητα της κατάστασης είναι η σπάνια έκκληση του καθεστώτος προς τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, για ομάδες διάσωσης που θα αναζητήσουν τους αγνοούμενους. Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 90 άνθρωποι εκτιμάται ότι βρίσκονται παγιδευμένοι στα ερείπια του 12ωροφου κτιρίου Sky Villa στο Μανταλέι, έχουν ανασυρθεί ζωντανοί 44, και 9 νεκροί.

Ένα 24ωρο μετά τον ισχυρό και επιφανειακό σεισμό, οι εικόνες που έρχονται από τη Μιανμάρ, μία απομονωμένη και διαλυμένη από τον εμφύλιο χώρα της νοτιο-ανατολικής Ασίας συγκλονίζουν.

«Αισθάνομαι πολύ άσχημα για αυτή την κατάσταση. Όλες οι παγόδες και οι ναοί και οι δίοδοι στο χωριό μου έχουν καταστραφεί. Χάσαμε τα πάντα» λέει κάτοικος της χώρας

Οι νεκροί επισήμως εκατοντάδες, χιλιάδες οι τραυματίες. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος.

Οι προβλέψεις του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου κάνουν λόγο ακόμα και για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, καθώς εκτιμά ότι 800.000 άνθρωποι μπορεί να βρίσκονταν στη ζώνη του σεισμού.

Οι καταστροφές στην πόλη Μανταλέι, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, πολύ κοντά στο επίκεντρο τεράστιες.

Οπτικό υλικό δείχνει διασώστες να προσπαθούν να απελευθερώσουν μια μητέρα εγκλωβισμένη στα χαλάσματα μαζί με το μωρό της.

Πολλοί ακόμα παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πολυκατοικίες και ουρανοξύστες που έχουν καταρρεύσει.

Στη νέα πρωτεύουσα της χώρας, Νάι Πι Τάου δεκάδες τραυματίες βρίσκονται έξω από νοσοκομείο καθώς μεγάλο κομμάτι του έχει καταρρεύσει.

Πολλές περιοχές παραμένουν αποκομμένες χωρίς ηλεκτροδότηση και τηλεπικοινωνίες καθώς δρόμοι άνοιξαν στα δύο, γέφυρες κατέρρευσαν.

Σε μία ασυνήθιστη για την απομονωμένη Μιανμάρ κίνηση ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια.

Σεισμός στη Μιανμάρ: Η διεθνής κοινότητα σπεύδει στο πλευρό της πληγείσας χώρας

Ήδη φτάνει βοήθεια από την Κίνα, την Ινδία και την Ρωσία, με διασώστες, εξοπλισμό και ιατροφαρμακευτική βοήθεια.

Στην Ταϊλάνδη μία μητέρα γέννησε το παιδί της στο δρόμο στην πρωτεύουσα Μπανκόγκ καθώς και εκεί πολλά νοσοκομεία εκκενώθηκαν μετά τον σεισμό.

Σωστικά συνεργεία αναζητούν ακόμα τους δεκάδες αγνοούμενους εργάτες στον υπό κατασκευή ουρανοξύστη που κατέρρευσε. Οι αρχές έλεγαν ότι νωρίτερα είχαν εντοπίσει ίχνη ζωής από τουλάχιστον 15 ανθρώπους.

«Περιμένω τη μητέρα μου και τη μικρότερη αδελφή μου που εργάζονταν μέσα. Είδα στις ειδήσεις ότι ένα κτίριο κατέρρευσε και προσπάθησα πολλές φορές να επικοινωνήσω χωρίς αποτέλεσμα» δηλώνει συγγενής αγνοουμένων.

Έξι από τα αεροδρόμια της Ταϊλάνδης λειτουργούν κανονικά, ανάμεσα σε αυτά και το αεροδρόμιο της Μπανγκόκ και εκείνο του Πουκέτ. Σύμφωνα με τις έρευνες που έκαναν οι αρχές της χώρας έχουν κριθεί ασφαλή για να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία τους.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Κίνα στη νότια επαρχία Γιουνάν που επίσης συνορεύει με τη Μιανμάρ όπου και εκεί κάτοικοι βγήκαν έντρομοι στους δρόμους. Σημειώνεται ότι σκηνές τρόμου καταγράφηκαν όταν νοσοκόμες χρειάστηκε να προστατεύσουν τα νεογνά σε ένα μαιευτήριο της χώρας, χρησιμοποιώντας κυριολεκτικά τα σώματά τους ως ανθρώπινες ασπίδες.

πηγή ΕΡΤ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έλλειψη σιδήρου; Τροφές για να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες

13/09/25 7:23 μμ

Έλλειψη σιδήρου; Τροφές για να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες

Κατακράτηση υγρών: Τι να φάτε για να υποχωρήσει το πρήξιμο

13/09/25 7:19 μμ

Κατακράτηση υγρών: Τι να φάτε για να υποχωρήσει το πρήξιμο

Τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας: Τι πρέπει να κάνουμε άμεσα – Πώς φεύγει ο πόνος

13/09/25 7:13 μμ

Τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας: Τι πρέπει να κάνουμε άμεσα – Πώς φεύγει ο πόνος

Αυτισμός: Τα πρώτα σημάδια, η διάγνωση και οι δομές υποστήριξης

13/09/25 7:05 μμ

Αυτισμός: Τα πρώτα σημάδια, η διάγνωση και οι δομές υποστήριξης

Ο Καραλής προκρίθηκε στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος

13/09/25 6:57 μμ

Ο Καραλής προκρίθηκε στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος

Την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή αναμένεται να επισημάνει ο Ν. Ανδρουλάκης

13/09/25 6:51 μμ

Την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή αναμένεται να επισημάνει ο Ν. Ανδρουλάκης

Θεσσαλονίκη: Υπέστη αλλεργικό σοκ μετά από τσίμπημα εντόμου και έχασε τις αισθήσεις του

13/09/25 6:44 μμ

Θεσσαλονίκη: Ένας 51χρονος υπέστη αλλεργικό σοκ από τσίμπημα εντόμου – Τον επανέφεραν διασώστες του ΕΚΑΒ

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελλόριζο

13/09/25 2:19 μμ

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελλόριζο

Πέθανε η κόρη της Μπέσσυς και του Διαμαντή Λαιμού – Θρήνος στην εφοπλιστική οικογένεια

13/09/25 2:15 μμ

Πέθανε η 28χρονη κόρη της Μπέσσυς και του Διαμαντή Λαιμού – Θρήνος στην εφοπλιστική οικογένεια

Το δημοτικό της Ψερίμου, ένας «φάρος» αισιοδοξίας και δύναμης

13/09/25 2:08 μμ

Το δημοτικό της Ψερίμου, ένας «φάρος» αισιοδοξίας και δύναμης

Η μακρά διαδρομή της Δραπετσώνας - Εκεί όπου δεν είχαν ζωή οι πρόσφυγες και τόπο οι πόρνες...

13/09/25 1:15 μμ

Η μακρά διαδρομή της Δραπετσώνας – Εκεί όπου δεν είχαν ζωή οι πρόσφυγες και τόπο οι πόρνες…

«Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες»: Πιλοτικό πρόγραμμα στα σχολεία για την προστασία από τα fake news

13/09/25 12:59 μμ

«Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες»: Πιλοτικό πρόγραμμα στα σχολεία για την προστασία από τα fake news