Σεισμός στην Κρήτη – Λέκκας: Γιατί δεν λέμε με βεβαιότητα πως ήταν ο κύριος σεισμός
Date:
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθησύχασε – Εάν υπάρξει νέα αντίστοιχου μεγέθους δόνηση η ενέργεια που θα παραχθεί δεν θα κατευθυνθεί προς την Κρήτη αλλά προς το λιβυκό πέλαγος
Υποβαθμισμένη χαρακτήρισε την μετασεισμική ακολουθία μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συντάραξε την Κρήτη την Τρίτη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, ο καθηγητής που μετέβη στον Ξηρόκαμπο Σητείας, τόνισε ότι η ακολουθία δεν περιλαμβάνει τους σεισμούς που θα επιθυμούσαν οι ειδικοί με μετασεισμούς μεγάλους από 5,2 έως 5,6 Ρίχτερ. Πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η χθεσινή δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός καθώς δεν υπάρχουν πολλά ιστορικά δεδομένα.
Όπως είπε, ότι ακόμα και στην ακραία περίπτωση που γίνει σεισμός ίδιου ή και μεγαλύτερου μεγέθους, η ενέργεια που θα παραχθεί δεν θα κατευθυνθεί προς την Κρήτη αλλά προς το λιβυκό πέλαγος. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε ότι ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ δεν προήλθε από το «ελληνικό τόξο» που περνά νότια της Κρήτης και με κατεύθυνση ανατολή – δύση, αλλά από ρήγμα το οποίο είναι εγκάρσιο στο ελληνικό με κατεύθυνση «περίπου» βορράς – νότος.
Αυτά τα ρήγματα, εξήγησε ο κ. Λέκκας δίνουν αρκετά μεγάλους σεισμούς. Δεν μπορεί να εκτιμηθεί το ακριβές μέγεθος των σεισμών που μπορεί να προκαλέσουν καθώς βρίσκεται σε θαλάσσιο χώρο και δεν μπορούν να υπολογιστούν όλα τα χαρακτηριστικά του, που θα μπορούσαν να υπολογιστούν αν ήταν στη στεριά.
Περιμένουν ισχυρό μετασεισμό
«Αυτός ο σεισμός έγινε σε διαφορετικό γεωδυναμικό περιβάλλον από αυτόν του Αρκαλοχωρίου και δεν έχει καμία σχέση. Ο σεισμός του Αρκαλοχωρίου έγινε πάνω στην Κρήτη σε ένα ρήγμα βορειοανατολικό νοτιοδυτικό και το οποίο σχημάτισε τη λεκάνη του Καστελίου ενώ αυτός των 6,3 Ρίχτερ έγινε υποθαλάσσια νότια της Κρήτης σε ένα ρήγμα που έχει μεγάλη συνιστώσα οριζόντιας κίνησης. Αυτό συμβαίνει γιατί η πλάκα του Αιγαίου έχει μια κίνηση νοτιοδυτικά και έρχεται σε γωνία με την πλάκα της Αφρικής η οποία υποβυθίζεται και αυτό το χαρακτηριστικό είναι που προσδιορίζει τον μηχανισμό των σεισμών στην πλάκα του Αιγαίου η οποία έχει χαρκατηριστικά οριζόντιας κίνησης», εξήγησε στο protothema.gr ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών σεισμολόγος – γεωλόγος Δρ Αθανάσιος Γκανάς.
Πηγή protothema.gr