Σεισμός στην Τουρκία: Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια εξανεμίζονται, καθώς είναι αποτρεπτικές και οι πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή όπου σημειώθηκε η σεισμική δόνηση.     Στη ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Σεισμός στην Τουρκία: Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια εξανεμίζονται, καθώς είναι αποτρεπτικές και οι πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή όπου σημειώθηκε η σεισμική δόνηση.

 

 

Στη συνοικία Σουρσουρού της Ελαζίγ, σε κοντινή απόσταση από το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, οι ομάδες διάσωσης βρήκαν τρεις ανθρώπους νεκρούς στα χαλάσματα μιας πολυκατοικίας που κατέρρευσε. Μόλις έμαθαν ότι ένας από τους συγγενείς τους βρίσκεται μεταξύ των θυμάτων, γυναίκες που περίμεναν σε κοντινή απόσταση κάποιο νέο για τους δικούς τους, ξέσπασαν σε κλάματα, περιγράφει ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται προσωρινά σε 35 και περισσότεροι από 1.600 είναι οι τραυματίες. Πάνω από 100 άνθρωποι παραμένουν υπό νοσηλεία, οι 13 σε σοβαρή κατάσταση.

 

Οι διασώστες, που δίνουν μάχη στα ερείπια παρά το τσουχτερό κρύο, έβγαλαν ζωντανούς 45 ανθρώπους από τα χαλάσματα, από την Παρασκευή το βράδυ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Κοντά στο τετραώροφο κτίριο που κατέρρευσε στο Σουρσουρού, δεκάδες άνθρωποι περιμένουν με αγωνία νέα για τους δικούς τους. «Είναι δύσκολο, όμως πρέπει να επιδείξουμε υπομονή» είπε ένας εθελοντής της Ερυθράς Ημισελήνου σε μια γυναίκα που αγωνιούσε για την ξαδέλφη της, που διέμενε στο κτίριο. «Οι εγκλωβισμένοι εκεί κάτω δίνουν μάχη. Πρέπει να είμαστε δυνατοί».

Όμως, 36 ώρες μετά τον σεισμό και ενώ ο υδράργυρος κατρακυλά κάτω των -10 βαθμών Κελσίου τη νύχτα, οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες λιγοστεύουν. Δίνοντας μάχη με τον χρόνο, οι διασώστες πρέπει, την ίδια στιγμή, να προχωρούν με προσοχή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας νέας κατάρρευσης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, στο κτίριο στο Σουρσουρού, έξι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι. «Έχουν περάσει 36 ώρες (από τον σεισμό), ωστόσο έχουν ακόμη το χρονικό περιθώριο να ελπίζουμε» επισήμανα ο Σοϊλού κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου από την Ελαζίγ. «Εάν είχαμε καλοκαίρι, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αντέξουν λίγο περισσότερο, αναμφίβολα. Όμως, είναι δύσκολο να γίνει αυτό εξαιτίας του ψύχους. Μακάρι να τους βοηθήσει ο Θεός» είπε ο Χασάν Ντουράν, ένας συνταξιούχος.

Και ο ίδιος «φοβήθηκε για τη ζωή του», όταν ο σεισμός συγκλόνισε την περιοχή την Παρασκευή το βράδυ. «Το κτίριο ταρακουνιόταν σαν να ήταν κούνια. Έχω ζήσει πολλούς σεισμούς, ποτέ κάτι παρόμοιο» αφηγήθηκε. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, που επισκέφθηκε χθες την Ελαζίγ, διαβεβαίωσε σήμερα ότι «θα ληφθούν αμέσως τα απαραίτητα μέτρα (…) προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κανένας δεν θα μείνει άστεγος». Εντούτοις, ο φόβος των κατοίκων παραμένει ζωντανός λόγω των μετασεισμών, περισσότεροι από 700 από την Παρασκευή το βράδυ.

 

Πολλοί σεισμοπαθείς πέρασαν μια ακόμη νύχτα έξω, παρά το τσουχτερό κρύο. «Τα παιδιά μας φοβούνται, βρίσκονται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση» εξήγησε η Έσρα Κασάπογλου, που πέρασε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή καθισμένη γύρω από μια φωτιά, στον δρόμο. Σύμφωνα με τις αρχές, περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία και αθλητικά κέντρα και περισσότερες από 5000 σκηνές έχουν στηθεί στην πόλη για να στεγάσουν τους σεισμοπαθείς.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μαρμελάδα σύκο

26/08/25 12:02 πμ

Μαρμελάδα σύκο

Οικουμενικός Πατριάρχης: Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας στη Στοκχόλμη

25/08/25 11:57 μμ

Οικουμενικός Πατριάρχης: Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας στη Στοκχόλμη

Φορολογικές ελαφρύνσεις στη ΔΕΘ: Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από τον Ιανουάριο 2026

25/08/25 11:50 μμ

Φορολογικές ελαφρύνσεις στη ΔΕΘ: Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από τον Ιανουάριο 2026

Δοκιμασμένοι τρόποι να αφαιρέσετε  τις γρατζουνιές από τα γυαλιά σας

25/08/25 11:30 μμ

Δοκιμασμένοι τρόποι να αφαιρέσετε  τις γρατζουνιές από τα γυαλιά σας

25/08/25 11:29 μμ

Ειρήνη Μουρτζούκου: Νέα τροπή στην υπόθεση – Θα κατονομάσει τον δολοφόνο του Παναγιώτη

25/08/25 11:24 μμ

Βόλος: Ο 13χρονος γιος πάλεψε με τον πατέρα του για να σώσει τη μητέρα του

Φώτης Σπύρος: Το μήνυμα ζωής μετά τη μάχη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου

25/08/25 11:12 μμ

Φώτης Σπύρος: Το μήνυμα ζωής μετά τη μάχη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 26 Αυγούστου

25/08/25 11:03 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 26 Αυγούστου

Προφυλακίστηκαν οι 5 Τούρκοι μαφιόζοι: Αρνούνται ότι διακινούσαν ναρκωτικά - Τι υποστήριξαν

25/08/25 11:00 μμ

Προφυλακίστηκαν οι 5 Τούρκοι μαφιόζοι: Αρνούνται ότι διακινούσαν ναρκωτικά – Τι υποστήριξαν

Κούραση: Με ποιες αλλαγές στη διατροφή θα την αντιμετωπίσετε

25/08/25 10:55 μμ

Κούραση: Με ποιες αλλαγές στη διατροφή θα την αντιμετωπίσετε

Ξέφυγες το σαββατοκύριακο με το φαγητό; Δες τι συμβουλεύει μια διαιτολόγος

25/08/25 10:47 μμ

Ξέφυγες το σαββατοκύριακο με το φαγητό; Δες τι συμβουλεύει μια διαιτολόγος

Γεραπετρίτης: Υπό οποιαδήποτε συνθήκη, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων

25/08/25 10:38 μμ

Γεραπετρίτης: Υπό οποιαδήποτε συνθήκη, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων