Αρκετές υλικές ζημιές προκλήθηκαν από τον σεισμό των 5,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα κοντά στην Πάργα της Ηπείρου.   Λίγο πριν τις οκτώ το πρωί ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Αρκετές υλικές ζημιές προκλήθηκαν από τον σεισμό των 5,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα κοντά στην Πάργα της Ηπείρου.

 

Λίγο πριν τις οκτώ το πρωί ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συντονιστικού που συνήλθε στο Καναλάκι και έκανε την πρώτη εκτίμηση της κατάστασης από τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε τη νύχτα ολόκληρη την Ήπειρο.

Σύμφωνα με το epiruspost.gr, τρία άτομα με ελαφρά τραύματα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων καθώς αυτό της Πρέβεζας , βρίσκεται πλέον σε καραντίνα ενώ πολλές είναι οι ζημιές σε σπίτια και οδικές υποδομές. Η καταγραφή των ζημιών ξεκινά άμεσα με την παρουσία κλιμακίων και από το ΤΑΣ Κοζάνης.

Οι μεγαλύτερες ζημιές σε κατοικία, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία εντοπίζονται στο Καναλάκι, την Γλυκή, την Ποταμιά, την Κυψέλη, την Σκαφιδωτή και το Σκοτεινό.

 

Κάποια σπίτια θεωρείται βέβαιο ότι είναι μη κατοικήσιμα και ήδη λαμβάνεται πρόνοια για την στέγαση των ανθρώπων αυτών.

Σοβαρά προβλήματα από πτώσεις βράχων έχουν δημιουργηθεί σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, ειδικά του επαρχιακού. Μηχανήματα ήδη δουλεύουν για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Μεγάλο τμήμα της περιοχής παραμένει χωρίς ρεύμα από βλάβη που έχει προκληθεί στο δίκτυο.

 

(φωτό www.epiruspost.gr/ Facebook/ Σπύρος Ράπτης)

 

Advertisement
ΔΕΗ

Αρκετοί μετασεισμοί

Μετά τον σεισμό των 5,6 Ρίχτερ σημειώθηκαν αρκετοί μετασεισμοί με τον ισχυρότερο να είναι 3,2 βαθμούς.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε επιφυλακτικός σημειώνοντας ότι «μας ανησυχεί που ξεκίνησε από χαμηλά 4,2 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ γύρω στα μεσάνυχτα και έφτασε τα 5.6 ρίχτερ στις 2:49 τα ξημερώματα».

 

Ο ίδιος είπε ότι ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα της Παραμυθιάς.

Το ρήγμα της Παραμυθιάς είναι γνωστό στους σεισμολόγους της χώρας καθώς είχε δραστηριοποιηθεί στις 14 Μαΐου, του 1895 με ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η βιβλιογραφία αναφέρει σοβαρές βλάβες σε κατοικίες, σχολεία και εκκλησίες στο Μαργαρήτι, την Παραμυθιά, το Δραγούμη, στο Καρβουνάρι και στο Κουρτέσι.

 

Για τον ισχυρό σεισμό των 5,6 Ρίχτερ, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο σεισμός των 5,6 Ρίχτερ φαίνεται πως είναι ο κύριος σεισμός, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί.

Ενημέρωσε, επίσης, ότι επικοινώνησε με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος του είπε πως η περιοχή θα ελεγχθεί άμεσα για ζημιές.

 

πηγή in.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υποπυραγός Ν.Παΐσιος: Οι κοινές ευρωπαϊκές εκπαιδεύσεις μας έχουν δώσει μια κοινή «γλώσσα» στο πεδίο

13/09/25 9:59 πμ

Υποπυραγός Ν.Παΐσιος: Οι κοινές ευρωπαϊκές εκπαιδεύσεις μας έχουν δώσει μια κοινή «γλώσσα» στο πεδίο

13/09/25 9:49 πμ

Σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ από σήμερα: Έως 2.000 πρόστιμο για κινητό στην οδήγηση, 8.000 ευρώ για όριο ταχύτητας

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 13 Σεπτεμβρίου

13/09/25 9:23 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 13 Σεπτεμβρίου

Σπανούλης: «Παιδαριώδη λάθη εμείς, καλύτερη ενεργειακά η Τουρκία»

13/09/25 9:22 πμ

Σπανούλης: «Παιδαριώδη λάθη εμείς, καλύτερη ενεργειακά η Τουρκία»

Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; - video

12/09/25 10:21 μμ

Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; – video

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση - video

12/09/25 10:11 μμ

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση – video

14 Σεπτεμβρίου: Εθνική μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

12/09/25 10:04 μμ

14 Σεπτεμβρίου: Εθνική μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

"Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα" από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» - video

12/09/25 9:49 μμ

“Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα” από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» – video

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα - video

12/09/25 9:39 μμ

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα – video

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους - video

12/09/25 9:31 μμ

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους – video

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός - Τι λένε οι Σερραίοι

12/09/25 9:58 μμ

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός του Eurobasket – Τι λένε οι Σερραίοι

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή - Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

12/09/25 7:28 μμ

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή – Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου