Advertisement
Τελευταία Νέα

Φουντώνουν τις τελευταίες ώρες οι φήμες για την πρόθεση  της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ακόμα και πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου  για τα προαπαιτούμενα αύριο το μεσημέρι.

 

Την φιλολογία  αυτή ενισχύει και η σημερινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρόεδρο  της Δημοκρατίας με την οποία που ζήτησε επί της ουσίας  ο κ. Τσίπρας να πάρει εξουσιοδότηση από τη Βουλή πριν το Σάββατο παρουσία των υπουργών εξωτερικών υπογραφεί στις Πρέσπες η συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Advertisement

 

Όπως εξηγούν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ζητούν από τον κ.Τσίπρα να κάνει ό,τι έκανε και το 2015 όταν έλαβε εξουσιοδότηση με νόμο που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής προκειμένου να διαπραγματευθεί το τρίτο μνημόνιο.

Σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία καταθέσει την πρόταση μομφής αύριο σταματά αυτομάτως η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου και η ψήφιση του και ξεκινά η διαδικασία της συζήτησης πρότασης μομφής η οποία μπορεί να διαρκέσει το περισσότερο τρεις ημέρες.

 

Το δεύτερο σενάριο είναι η πρόταση μομφής να κατατεθεί την Παρασκευή ημέρα κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανακοινώσει ότι θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή για την συμφωνία.

 

Σε περίπτωση που επιλεγεί η Παρασκευή είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να ακυρώσει την υπογραφή της συμφωνίας η οποία έχει ανακοινωθεί πως θα γίνει το Σαββατοκύριακο στις Πρέσπες.

 

Στην στόχευση της Νέας Δημοκρατίας είναι να αποδομήσει  εντελώς και την στάση του Πάνου Καμμένου όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα αφού αντικείμενο της πρότασης μομφής θα είναι η συμφωνία με το γειτονικό κράτος.

 

Ετσι αν ο κ. Καμμένος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης  στην  κυβέρνηση κάτι  που αναμένεται επί της ουσίας η Νέα Δημοκρατία θα  ισχυριστεί ότι δίνει το OK για να υπογραφεί στη συνέχεια μεταξύ των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών η συμφωνία.

Advertisement
Babis

 

«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία  δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του», ήταν η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγα λεπτά μετά από αυτή του Πρωθυπουργού, δίνοντας το στίγμα της αντιπαράθεσης που θα αρχίσει να κορυφώνεται από σήμερα.

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε επίσης ότι «αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος», θέμα που θα συζητήσει στη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 09.30, καλώντας ταυτόχρονα τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει τη συμφωνία.

 

Η Νέα Δημοκρατία εγκαλεί την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία αγνοώντας τον ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του αλλά και σύσσωμη την αντιπολίτευση στη Βουλή, με προκλητικό τρόπο. «Είναι μια κακή συμφωνία που περιλαμβάνει απαράδεκτες εθνικές υποχωρήσεις.

 

Όπως είναι η εκχώρηση της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” στοιχεία που εξ αρχής  δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από τους Έλληνες και προφανώς τη ΝΔ», υπογράμμιζε στέλεχος της Πειραιώς, σημειώνοντας ότι «συνιστούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού των γειτόνων».

 

Στην αξιωματική αντιπολίτευση στέκονται και σε ένα άλλο παρεπόμενο της συμφωνίας. Το πρόσφορο έδαφος που δίνει, μια κακή λύση, όπως την χαρακτηρίζουν, σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικο εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη.

 

Ειδική αναφορά κάνουν στη Βόρεια Ελλάδα δηλώνοντας ότι «η χώρα έχει αρκετές πληγές να επουλώσει και δεν χρειάζεται να ανοίξει άλλη μία, ειδικά στη Β. Ελλάδα και θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα του ελληνικού λαού.

iefimerida.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
4ο Ποντιακό Ξεφάντωμα στην Κοίμηση Σερρών

05/08/25 9:48 μμ

4ο Ποντιακό Ξεφάντωμα στην Κοίμηση Σερρών

Αυτά είναι τα έξι μη κρατικά πανεπιστήμια που πήραν άδεια να λειτουργήσουν

05/08/25 9:40 μμ

Αυτά είναι τα έξι μη κρατικά πανεπιστήμια που πήραν άδεια να λειτουργήσουν

Το ετήσιο συνέδριο των Μαρτύρων του Ιεχωβά επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

05/08/25 9:35 μμ

Το ετήσιο συνέδριο των Μαρτύρων του Ιεχωβά επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

Ακινητοποιήθηκε F/B στον ευβοϊκό κόλπο κοντά στη βραχονησίδα Γλάρος – Μεταφορά των 105 επιβατών με πλωτά

05/08/25 9:29 μμ

Ακινητοποιήθηκε F/B στον ευβοϊκό κόλπο κοντά στη βραχονησίδα Γλάρος – Μεταφορά των 105 επιβατών με πλωτά

Εξαφάνιση Βρετανίδας από παραλία στην Καβάλα -Τι είδε αυτόπτης μάρτυρας και για τι την προειδοποίησε

05/08/25 9:15 μμ

Εξαφάνιση Βρετανίδας από την παραλία Οφρυνίου -Τι είδε αυτόπτης μάρτυρας και για τι την προειδοποίησε

Εκτενές τηλεγράφημα του Reuters για το ελληνικό αντί-drone σύστημα «Κένταυρος»

05/08/25 9:00 μμ

Εκτενές τηλεγράφημα του Reuters για το ελληνικό αντί-drone σύστημα «Κένταυρος»

Θεσσαλονίκη: Εκτροπή νταλίκας στην ΠΑΘΕ – Δεν τραυματίστηκε ο οδηγός

05/08/25 8:54 μμ

Θεσσαλονίκη: Εκτροπή νταλίκας στην ΠΑΘΕ –video

Καιρός: Έπεσαν πάνω από 5.000 κεραυνοί στα κεντρικά και βόρεια της χώρας – Περιορίζεται από την Τετάρτη η αστάθεια

05/08/25 8:53 μμ

Καιρός: Έπεσαν πάνω από 5.000 κεραυνοί στα κεντρικά και βόρεια της χώρας – Περιορίζεται από την Τετάρτη η αστάθεια

Θεσσαλονίκη: Κατεδαφίζεται το ιστορικό κτίριο της «Αλυσίδας» – Το 1935 λειτούργησε εργοστάσιο κατασκευής υποδημάτων

05/08/25 8:49 μμ

Θεσσαλονίκη: Κατεδαφίζεται το ιστορικό κτίριο της «Αλυσίδας» – Το 1935 λειτούργησε εργοστάσιο κατασκευής υποδημάτων

Η Μαρία Σάκκαρη με wild card στο τουρνουά του Μοντερέι

05/08/25 8:46 μμ

Η Μαρία Σάκκαρη με wild card στο τουρνουά του Μοντερέι

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

05/08/25 8:40 μμ

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

Αϋπνία: Τεχνικές χαλάρωσης που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε τον ύπνο σας

05/08/25 8:39 μμ

Αϋπνία: Τεχνικές χαλάρωσης που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε τον ύπνο σας