Σέρρες ,ΑΑΔΕ : Tσουνάμι ελέγχων -Μεγαλέμπορος με εικονικά τιμολόγια 450.000 ευρώ
Date:
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε πλήρη εξέλιξη ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο, το οποίο καλύπτει 284 επιχειρήσεις στους κλάδους της εστίασης και του λιανικού εμπορίου.
Για όλες αυτές τις περιπτώσεις έχουν σχηματιστεί ογκώδεις φάκελοι από φορολογικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του 2017 ή του 2016, κατά τους οποίους εντοπίστηκαν παραβάσεις ειδικού βάρους, όπως η χρήση παράνομου λογισμικού για την απόκρυψη εισοδημάτων.
Σε αυτή τη λογική έγινε και η έφοδος στο «Διόνυσο», που προκάλεσε, μάλιστα, ιδιαίτερο «θόρυβο», λόγω των υψηλών γνωριμιών του επιχειρηματία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο έλεγχος μόνο τυχαίος δεν ήταν, καθώς αξιοποιήθηκε υλικό από πρότερες έρευνες σε ομοειδείς επιχειρήσεις, συμφερόντων του ιδίου επιχειρηματία κι όπως φαίνεται έπεται συνέχεια. Ως «ειδική περίπτωση» χαρακτηρίζεται, επίσης, η υπόθεση του «Τζίτζικας και Μέρμηγκας», καθώς η διαπίστωση φορολογικών παραβάσεων (μη έκδοση αποδείξεων) και το προβλεπόμενο «λουκέτο» εντάσσεται σε στοχευμένη έρευνα, η οποία όπως φαίνεται θα επεκταθεί σε όλη την αλυσίδα αυτών των γνωστών εστιατορίων.
Οργιο φοροδιαφυγής και στην Θεσσαλονίκη
Την ίδια στιγμή, από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης λίγες μόλις ημέρες πριν από την κοσμοσυρροή της ΔΕΘ, φαίνεται ότι η παραβατικότητα χτυπάει «κόκκινο». Πασίγνωστο καφέ, επί σχεδόν 1 ολόκληρο χρόνο εξέδιδε ανακριβή φορολογικά στοιχεία, με αποτέλεσμα σε 10.000 τέτοιες περιπτώσεις να έχει αποκρύψει τζίρο 357.000 ευρώ, με τα διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο να υπολογίζονται σε 176.000 ευρώ. Το κόλπο παλιό και δοκιμασμένο: «εκ των υστέρων έκπτωση» στο λογαριασμό, αμέσως μόλις ο πελάτης απομακρυνόταν από το καφέ.
Το ίδιο ακριβώς κόλπο χρησιμοποίησε και γνωστό εστιατόριο στη συμπρωτεύουσα, αλλά για μόλις 40 ημέρες, καθώς πιάστηκε στην «τσιμπίδα» της εφορίας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα πρόλαβε να υποπέσει σε 500 παραβάσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης φορολογικών στοιχείων, με τον αποκρυβέντα τζίρο να υπολογίζεται σε 30.000 ευρώ.
Το τρίτο περιστατικό καταγράφεται επίσης στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στις Σέρρες. Πρόκειται για μεγαλέμπορο αγροτικών ειδών, ο οποίος πιάστηκε με εικονικά τιμολόγια αξίας 450.000 ευρώ και πλέον θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι για τους εκδότες και αποδέκτες τους.
άρθρο του Γιώργου Παππού στο iefimerida.gr