Σέρρες: Απελπιστική η κατάσταση για τους παραγωγούς µηδικής-Πάνω από 100.000 µπάλες στις αποθήκες στο Σκούταρι
Date:
∆υσκολεύει η θέση για χιλιάδες παραγωγούς µηδικής στο νοµό Σερρών αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς βλέπουν τις αποθήκες τους να παραµένουν ασφυκτικά γεµάτες και την κτηνοτροφία,
λόγω της τιµολογιακής πολιτικής που ακολουθούν στο γάλα οι γαλακτοβιοµηχανίες, να έχει στεγνώσει από ρευστότητα και να µην µπορεί να απορροφήσει ακόµα την περυσινή παραγωγή.
Σύμφωνα με το agronews.gr το αποτέλεσµα είναι ολόκληρα χωριά που είναι εξαρτηµένα σε µεγάλο βαθµό από την καλλιέργεια του τριφυλλιού να αντιµετωπίζουν το φάσµα της οικονοµικής καταστροφής. Οι τιµές του προϊόντος έχουν πέσει πολύ χαµηλά, γιατί εκτός των άλλων, πλησιάζει η ώρα για την έλευση της νέας σοδειάς, που δηµιουργεί επιπρόσθετη πίεση στους παραγωγούς να εκποιήσουν τα αποθέµατα της περσινής χρονιάς (2018).
Πάνω από 100.000 µπάλες στις αποθήκες στο Σκούταρι Σερρών
«Το πρόβληµα είναι σοβαρό. Στις αποθήκες των παραγωγών υπάρχουν σήµερα µεγάλες αδιάθετες ποσότητες τριφυλλιού. Μόνο στο χωριό µας, που έχει παράδοση στην καλλιέργεια µηδικής, υπολογίζουµε πως στις αποθήκες παραµένουν πάνω από 100.000 µπάλες, το οποίο σηµαίνει µια ποσότητα γύρω στα 3,2 µε 3,5 εκατ. κιλά τριφυλλιού», τόνισε στην Agrenda ο παραγωγός Κώστας Μαναβούδης, από το Σκούταρι Σερρών.
Καλλιεργητής µηδικής και ο ίδιος µε 350 στρέµµατα, διατηρεί αυτή την περίοδο στις αποθήκες του περί τις 4.500 µπάλες των 32-35 κιλών. «Το ανησυχητικό είναι πως η ροή της ζήτησης δεν δικαιολογεί αισιοδοξία έστω για τη συνέχεια, και το βλέπουµε και στις τιµές του προϊόντος, οι όποιες µέχρι πριν λίγες ηµέρες, για την πρώτη ποιότητα µηδικής, ήταν 15-16 λεπτά το κιλό, αλλά πλέον υποχωρούν στα 13-14 λεπτά το κιλό», προσθέτει.
Η εσφαλµένη πολιτική στον κλάδο της κτηνοτροφίας δηµιουργεί το πρόβληµα
Τα αίτια για την κατάσταση ασφυξίας που έχει διαµορφωθεί στις τάξεις των τριφυλλοκαλλιεργητών του νοµού, σύµφωνα µε τον κ. Μαναβούδη, έλκουν τις ρίζες τους στην εσφαλµένη πολιτική που ακολουθήθηκε από τους ιθύνοντες µε τις καλλιέργειες για την παραγωγή ζωοτροφών.
«Αντί να στηρίξουν την τιµή του γάλακτος στην κτηνοτροφία, για να µπορεί να αγοράσει ο παραγωγός, προέτρεψαν τους αγρότες να πάνε να καλλιεργήσουν µηδική, µε αποτέλεσµα να πληµµυρίσει η αγορά µε τριφύλλι» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως «αναφέροµαι σε εκείνο το πρόγραµµα για τη Βιολογική, που ανακοίνωσε το υπουργείο και είχε ως αποτέλεσµα να πέσει ο κόσµος µε τα µούτρα να σπείρει τριφύλλι για την επιδότηση. Μετά βέβαια το απέσυραν, αλλά η ζηµιά είχε γίνει. Τα χωράφια σπάρθηκαν τριφύλλια και η σοδειά τους είναι εδώ».
Εδώ αξίζει να σηµειωθεί ότι η καλλιέργεια της µηδικής βρίσκεται και πάλι στις επιλέξιµες προς ένταξη καλλιεργητικές οµάδες στην προκήρυξη της Βιολογικής Γεωργίας που άνοιξε για αιτησεις στις 28 Φεβρουαρίου, γεγονός που έχει βρει αντίθετους τους Σερραίους βιοκαλλιεργητές, σύµφωνα µε σχετικές επιστολές που είχαν στείλει προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Ένας ακόµη λόγος, που επέτεινε το πρόβληµα, σύµφωνα µε τον κ. Μαναβούδη, έχει να κάνει και µε το γεγονός ότι πέρυσι, λόγω των βροχοπτώσεων σε πολλές ορεινές περιοχές όπου συνήθως οι παραγωγοί παίρνουν δύο χέρια και αυτά µε το ζόρι, είχαν µέχρι και τρία χέρια, αυξάνοντας την προσφορά.