Απόφαση σταθμός του Α Τμήματος του Συμβουλίου της Επικράτειας καθώς επιδίκασε αποζημίωση 136.000  από τον Δήμο Σερρών στους συγγενείς άνδρα που έχασε τη ζωή του όταν ένα κλαδί δέντρου τον χτύπησε ... Περισσότερα

Σέρρες: Αποζημίωση 136.000 ευρώ για τον τραγικό θάνατο άντρα όταν ένα κλαδί δέντρου τον χτύπησε στο κεφάλι - video

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Απόφαση σταθμός του Α Τμήματος του Συμβουλίου της Επικράτειας καθώς επιδίκασε αποζημίωση 136.000  από τον Δήμο Σερρών στους συγγενείς άνδρα που έχασε τη ζωή του όταν ένα κλαδί δέντρου τον χτύπησε στο κεφάλι

Advertisement
 

Το δικαστήριο  έκρινε ότι ο δήμος Σερρών έχει την υποχρέωση να φροντίζει για την ασφαλή κοπή των κλαδιών των δέντρων και απέρριψε όλες τις αιτιάσεις του δήμου κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, η οποία είχε δικαιώσει τους συγγενείς του θύματος δεχόμενο ότι «ο θανάσιμος τραυματισμός προκλήθηκε κατά την εκτέλεση των εργασιών κλαδέματος δέντρου, το οποίο βρισκόταν σε κοινόχρηστο χώρο εργατικών κατοικιών, ιδιοκτησίας του ΟΕΚ, σε επαφή με τον κοινόχρηστο χώρο πεζοδρομίου, απείχε μόλις 1,5 μέτρο από τον δρόμο και αποτελούσε “αισθητική και οργανική ενότητα με τους χώρους αυτούς”, καθόσον τα κλαδιά του εκτείνονταν πάνω από το πεζοδρόμιο και τον δρόμο και λόγω της ανάπτυξής τους περιέκλειαν κινδύνους για πεζούς και οχήματα».

Το Α’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, επικυρώνοντας αυτή την απόφαση, κατέληξε ότι «τα αρμόδια όργανα του δήμου είχαν το καθήκον να φροντίζουν για την κοπή των κλαδιών του ως άνω δέντρου, που εκτείνονταν σε κοινόχρηστο χώρο». Όπως προέκυψε άλλωστε, σύμφωνα με την κρίση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, «ο δήμος προέβαινε σε τακτά χρονικά διαστήματα με συνεργεία του στο κλάδεμα των δέντρων του ευρύτερου χώρου, στον οποίο υπήρχε το μοιραίο δέντρο». Στην προκειμένη μάλιστα περίπτωση, τις εργασίες κλαδέματος εκτέλεσε άτυπο συνεργείο του δήμου, στο οποίο συμμετείχε εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Τμήματος Πρασίνου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Μάλιστα, το Διοικητικό Εφετείο είχε κρίνει πως «ενόψει του ότι κατά τον κρίσιμο χρόνο το Τμήμα Πρασίνου δεν διέθετε εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, ο ανωτέρω (σ.σ.: εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος) αναλάμβανε και με προσωπική εργασία την ικανοποίηση αιτημάτων δημοτών για κλάδεμα δέντρων.

Ας θυμηθούμε λίγο την τραγική υπόθεση:

ο άνδρας που έχασε τη ζωή του θέλησε να βοηθήσει την κόρη του, η οποία αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα από ένα πεύκο, το οποίο «απειλούσε» το σπίτι της, φτάνοντας στη βεράντα του, αξιοποιώντας και μία γνωριμία που είχε στον δήμο. Μάλιστα, η ανάπτυξη του δέντρου μέσω των διακλαδώσεών του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε είχε καταστεί επικίνδυνη για το κτίριο, καθώς από το μέγεθος των κλαδιών ήταν δυνατόν να προκληθούν φθορές και βλάβες στην οικοδομή, ενώ υπήρχε κίνδυνος από την πτώση κλαδιών σε διερχόμενα αυτοκίνητα και περαστικούς. Ταυτόχρονα, το δέντρο απέκλειε εντελώς τη θέα του σπιτιού.

Το θύμα ενημερώθηκε τηλεφωνικά πως την επομένη θα ερχόταν η τεχνική υπηρεσία του δήμου με τον «υπεύθυνο» για το κλάδεμα των δέντρων. Όταν έφτασε το συνεργείο, επισημάνθηκε στο θύμα ότι θα πρέπει να παραμείνει στο σημείο για να απωθεί τους περαστικούς ή αυτούς που άφηναν τα αυτοκίνητά τους, καθώς σε κοντινή απόσταση υπάρχουν δημοτική οδός, χώροι στάθμευσης και πεζοδρόμιο.

Advertisement
ΔΕΗ

Οι άνδρες δεν φορούσαν προστατευτικό κράνος, ενώ στο σημείο δεν είχε τοποθετηθεί σήμανση που να προειδοποιεί για την εκτέλεση των εργασιών, ούτε είχε γίνει περίφραξη του χώρου με δίχτυ ή κορδέλες. Κατά τη διάρκεια δε του κλαδέματος τα κομμένα κλαδιά έπεφταν με σφοδρότητα στο έδαφος. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια των εργασιών, ένα μεγάλο και βαρύ κλαδί έπεσε με σφοδρότητα στο κεφάλι του θύματος, τραυματίζοντάς τον μπροστά στα μάτια του ανήλικου εγγονού του. Για περίπου έναν μήνα έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Το δυστύχημα  συνέβη το 2014.  

Advertisement
MEGA

πηγή Ε-ΟΤΑ, DIKASTIKO


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Dragon Tale: the Convention»: 18 & 19 Οκτωβρίου 2025 στις Σέρρες

01/10/25 10:21 μμ

«Dragon Tale: the Convention»: 18 & 19 Οκτωβρίου 2025 στις Σέρρες

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 2 Οκτωβρίου

01/10/25 10:12 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 2 Οκτωβρίου

Σέρρες: Απεργιακή συγκέντρωση για το 13ωρο ωράριο εργασίας - video

01/10/25 10:22 μμ

Σέρρες: Απεργιακή συγκέντρωση για το 13ωρο ωράριο εργασίας – video

5ος Κρι Κρι Super Spoon Half-Marathon Σερρών - Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου - video

01/10/25 10:00 μμ

5ος Κρι Κρι Super Spoon Half-Marathon Σερρών – Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου – video

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο Μετρό Θεσσαλονίκης

01/10/25 9:49 μμ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Alessandra Lemma: Ψηφιακοί σύντροφοι, ρομπότ πένθους, ανθρώπινη μοναξιά και ασώματη τεχνοκρατία

01/10/25 9:33 μμ

Alessandra Lemma: Ψηφιακοί σύντροφοι, ρομπότ πένθους, ανθρώπινη μοναξιά και ασώματη τεχνοκρατία

01/10/25 9:27 μμ

Mειώσεις τιμών σε 1.000 κωδικούς προϊόντων σούπερ μάρκετ – Θα ανακοινωθούν στο πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε αναβολή της εκταφής του γιου του Πάνου Ρούτσι

01/10/25 9:22 μμ

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε αναβολή της εκταφής του γιου του Πάνου Ρούτσι

Π. Μαρινάκης: Η χώρα μας έχει καταφέρει όσα δεν είχε καταφέρει ολόκληρες δεκαετίες

01/10/25 9:18 μμ

Π. Μαρινάκης: Η χώρα μας έχει καταφέρει όσα δεν είχε καταφέρει ολόκληρες δεκαετίες

Ισχυρό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα “Ψηφιακές Συναλλαγές Β΄” -  Πάνω από 150.000 αιτήσεις σε διάστημα τριών μηνών

01/10/25 9:07 μμ

Ισχυρό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα “Ψηφιακές Συναλλαγές Β΄” –  Πάνω από 150.000 αιτήσεις σε διάστημα τριών μηνών

Νέα Δημοκρατία: Στις 23 Νοεμβρίου οι εκλογές για τα μέλη του Συνεδρίου

01/10/25 8:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Στις 23 Νοεμβρίου οι εκλογές για τα μέλη του Συνεδρίου

Επίσκεψη του βουλευτή ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης και καρδιολόγου Διαμαντή Γκολιδάκη στην 4η ΥΠΕ

01/10/25 8:54 μμ

Επίσκεψη του βουλευτή ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης και καρδιολόγου Διαμαντή Γκολιδάκη στην 4η ΥΠΕ